3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Elég kellemetlen, sőt inkább vérfagyasztó, ha az ember telefonján hivatalosnak tűnő üzenet jön arról, hogy jön a rakétatámadás, ami akár atombomba is lehet. Hawaii lakosaival és turistáival most ez történt, ráadásul több mint fél órán át várhatták a megsemmisülést, mert csak utána fújták le a téves riasztást.

Mit kezdenénk vele, ha ilyen történne velünk? Fogalmunk sem lenne, hogy komolyan vegyük-e, de ha igen, sok értelmeset akkor sem tudunk tenni, marad a mérhetetlen rettegés. A világ bármely részén ijesztő egy ilyet kapni, de ráadásul ez egy olyan helyen történt, ahol van valamekkora realitása egy ilyen támadásnak, hisz Észak-Korea már korábban emlegette, hogy el tud lőni odáig (azóta már az amerikai szárazföldig is).

A kádba bújtak

Aki tehát kapott egy ilyet Hawaii szigetén, volt oka rá, hogy komolyan vegye, de mit tehetett? Elvileg ott még oktatás is volt, hogy mit kell tenni közelgő rakéta esetén. A mostani esetben a BBC szerint sokan a fürdőkádba, illetve matrac alá bújtak, legalábbis ezt írták meg a Twitteren. A hivatalos előírás szerint ilyenkor be kell menni egy épületbe, ha valaki az utcán van, azon belül is lehetőleg a pincébe, ami nem árt, ha betonból van, szóval gyakorlatilag egy bunkerbe.

A borzalom egyetlen előnyös vonása, hogy ha 20 percen belül nem történik semmi, akkor elő lehet mászni, lefújtnak lehet tekinteni, mivel 20 perc alatt odaér az észak-koreai rakéta, márpedig ha a jelzést az alapján adták ki, hogy rakétát észleltek, akkor annak értelemszerűen már ennél rövidebb idő alatt célba kell érnie. A mostani esetben különösen bosszantó volt, hogy még ennyi idő alatt sem jött értesítés arról, hogy vaklárma volt, hanem fél óránál is hosszabb időnek kellett ehhez eltelni.

Van értelme?

Felmerül a kérdés, hogy van-e egyáltalán értelme egy ilyen sms-ben történő pánikkeltésnek?. Ha arra gondolunk, hogy egy ilyen eset, mint a mostani, micsoda pánikot, rettegést és hosszú ideig tartó rossz érzést okoz, arról nem is beszélve, hogy esetleg éles helyzetben már nem is veszik komolyan, valószínűleg több a kára, mint a haszna. Az is erősen kérdéses, hogy igazi támadáskor mennyit segít? Egyrészt akkor is előfordulhat, hogy atomfegyver nélküli rakéta jön, így fölösleges az egész ijedelem, ha pedig tényleges atomrobbanás van, a menedék úgyis csak akkor segít, ha az elég messze történik.

Kádár alatt

A legfőbb kérdés az: hogyan fordulhat elő egy ilyen téves riasztás? Ilyen könnyű azt kiadni? Sokszor egy internetes vásárlás vagy banki művelet során is megkérdezik tőlünk, hogy biztosan akarjuk-e az adott műveletet? Egy ilyennél meg feltételeznénk, hogy háromszor is rákérdez a rendszer, esetleg nem is csak egy embernek kell dönteni. Ha nem így van, akkor nagyon lazán kezelik a dolgot, ráadásul a tisztelt polgárokban joggal merül fel a kérdés, hogy vajon magát az atomrakéta indítógombot hogy kezelik?

Atomfenyegetés volt régebben is, de akkor nem volt kitéve a lakosság ekkora sokknak. A hidegháború idején volt számtalan polgári védelmi terv, voltak szirénák is, de nem volt mobiltelefon, ahol egy ilyen halálra ijesztő üzenet kijöhetett volna (amúgy is igyekeztek kerülni a pánikkeltést, legalábbis a keleti oldalon). A technika ezen eszköze mellett viszont sokkal nagyobb gondot kéne fordítani arra, hogy fölöslegesen, emberi mulasztás miatt ne tudjon egy ilyen riasztás aktivizálódni.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Ezúttal pompás hírt küldtek Németországból
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 12:51
Több mint kétéves csúcsra emelkedtek a ZEW indexei. 
Makro / Külgazdaság Éles irányváltás Japánban, szigorúbbak lettek a feltételek
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:48
Mérföldkőhöz érkezett a japán gazdaság. A jegybank lezárta a negatív kamatok időszakát. 
Makro / Külgazdaság Most úgy néz ki, hogy az autósok rémálma válik valóra a benzinkutakon
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 10:07
Előállt az a helyzet, ami a lehető legkedvezőtlenebb az autósok nézőpontjából. Egyszerre húzza az olaj árát az erős kereslet és tolja a gyenge kínálat, aminek hatása már látszik a tőzsdei jegyzéseken.
Makro / Külgazdaság Putyin magatartása megváltozhat, fenyegetőbbé válhat az orosz elnök
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:49
A nyugati országoknak arra kellene használniuk az oroszországi elnökválasztás kínálta alkalmat, hogy illegitimmé nyilvánítják Vlagyimir Putyin hatalmon maradását – javasolja egy brit szakértő.
Makro / Külgazdaság A sor végére zavarták a forintot
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 06:40
A zloty és a cseh korona is jobban teljesít az idén, mint a forint. 
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor elszámította magát az akkugyárakkal, bukhatjuk a terveket
Király Béla | 2024. március 19. 05:42
Az elektromos autók piaca közel sem bővül úgy a világban, ahogy az előzetes elemzések jósolták. Ez pedig a magyar gazdaságra is hat, ahol a kormány komoly kockázatot vállalva óriási tétet tett az akkumulátorgyártásra.
Makro / Külgazdaság Utoléri -e Európa Oroszországot lőszergyártásban ASAP, azaz „sürgősen”?
Bózsó Péter | 2024. március 18. 19:03
Vajon mennyire segíthet az Európai Bizottság által múlt pénteken bejelentett félmilliárd eurós európai lőszergyártási program a lőszerhiánytól szenvedő Ukrajnának?
Makro / Külgazdaság Újabb vészjósló adat árnyékolja be a magyar gazdaság kilátásait
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 18:06
Romlott az üzleti hangulat a német kiskereskedelemben februárban.
Makro / Külgazdaság Putyinnak adót kell emelnie, különben bajban lesz
Privátbankár.hu | 2024. március 18. 17:24
A még több pénzt felemésztő háborúhoz új források kellenek Putyinnak, mivel a nyersanyagok eladásából származó bevételek megcsappantak. Csökkenteni kell a jóléti alapokat is és magasan kell tartani az alapkamatot, hogy ne szabaduljon el az infláció. Emellett a hazai lakáspiac megélénkülésének feltételeiről és akadályairól is beszélt felelős szerkesztőnk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.
Makro / Külgazdaság A gázra léphet Putyin Ukrajnában
Wéber Balázs | 2024. március 18. 15:04
Az ukrajnai offenzíva erősítését ígérte győzelmi beszédében Vlagyimir Putyin, aki az eddiginél is nagyobb önbizalommal vághat bele ötödik elnöki ciklusába. Mindez pedig nem jó hír a lőszer- és emberhiánnyal küzdő ukrán hadsereg számára. A hivatalos adatok szerint Putyin utcahosszal nyerte az elnökválasztást, valódi ellenfelei azonban nem voltak – azok ugyanis börtönben vagy külföldön vannak, vagy már halottak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG