Hirdetés
Hirdetés

Óriási bakot lőttek a kurdok

2017. október 19., 06:06

Az elmúlt 3 év legsikeresebb népe a kurd volt, akik egy darabig egyedül tartották fel, sőt verték vissza az Iszlám Államot. Iraki részük ki is harcolta az önálló haza lehetőségét így, de elkövetett két hibát: az általuk felszabadított, korábban nem hozzájuk tartozó területeket bekebelezték, és nem akkor kiáltották ki az önálló országot, amikor ezt senki nem tudta volna megakadályozni.

Éveken át elképedve nézte a világ, hogy a kurd erők, teljes női hadosztályokkal kiegészítve, milyen elképesztő sikerrel veszik fel a harcot az Iszlám Állammal szemben mind Irakban, mind Szíriában. Mindenki tehetetlen volt, az iraki állam és hadsereg megroppant, Szíriát polgárháború tépázta, amikor az Iszlám Állam kiterjesztette csápjait Irántól majdnem a Földközi-tengerig. Csak a kurdok tudták őket megállítani saját területükön, majd amerikai segítséggel visszaszorítani.

Téves számítás

Először csak a kurd területeket tisztították meg, majd a vegyes lakosságúakat, végül már arab területeket is. Irakban még szövetséget is kötöttek a kormánnyal, amely gigantikus amerikai segítséggel és méretes iráni támogatással kezdett magához térni, sőt, tehetséges kormányfőt is találtak Haider al-Abadi személyében. A kurdok vállvetve küzdöttek az iraki hadsereggel és az iráni milíciákkal Moszulért, és azt hitték, hálából vihetik, ami nekik tetszik, a független hazába.

Hirdetés

A számítás tévesnek bizonyult. A függetlenségi népszavazással gondosan megvárták, amíg Irak megerősödik, az amerikai pénz és paripa, no meg az iráni irányítású síita milíciák segítségével leverik az Iszlám Állam nagy részét, és olyan erősek lesznek, hogy adott esetben a kurdokkal is elbírjanak. Így is tettek: gyorsan felszámolták az Iszlám Állam utolsó kis enklávéját Kirkuk mellett, majd ugyanazzal a lendülettel be is vonultak Kirkukba, ahonnan a kurd pesmega erők békésen kivonultak, harc nélkül feladták a várost, sőt az összes vitatott területet, melyet a korábbi autonómia idején nem volt az övék, de az Iszlám Állam elleni harcban megszerezték.

Érthetetlen

A dolog teljesen érthetetlennek tűnik: miért oldalognak el, vonulnak ki harc nélkül? Erre csak egyetlen magyarázat lehet, miszerint megegyeztek valamiben az iraki kormánnyal és esetleg Amerikával, de nagyon jól tartják a titkot. A megegyezés tartalma logikusan valami olyasmi lehetne, hogy visszaadják ezeket a területeket (mellesleg tele olajlelőhellyel), és a régebbi, elismert területük valamiféle, majdnem teljesen szuverén államiságot kap, olyat, ami a kurdoknak már megfelel, de még a Törökország és Irán számára is elfogadható. Ez valamilyen jelképes föderális szövetség lehetne Irakkal.

Hogy erről van-e szó, rövidesen kiderül. Azt nehéz elképzelni, hogy a kurd haderő, amely egyedül állta a sarat a főgonosszal szemben, minden ellenszolgáltatás és harc nélkül elvonuljon. Legyőzni nagyon nehéz lenne őket, és Amerika számára roppant kínos lenne, ha két, általa felfegyverzett szövetséges egymást aprítaná. Ugyanakkor gyanúsan nagy a csend, alig hangzanak el nyilatkozatok, sőt még amerikai katonai erők is vannak a körzetben, akik békésen szemlélik a fejleményeket.

Elszalasztották

A kurdoknak ez mindenképpen kellemetlen, sokkal jobban is járhattak volna. Egyszerűen csak annyit kellett volna tenni, hogy a 100 éve joggal vágyott független államot akkor kiáltják ki, amikor közel s távol ők az egyetlen legény a gáton. Amikor az Iszlám Állam mindent lerohant, Irak szinte nem is létezett, Törökország is félt a határa mentén sok száz kilométeren át húzódó terrorállamtól, és még Irán is el volt foglalva a szerződés aláírásával, amely véget vetett az őt sújtó olajembargónak. Senki nem lett volna, aki bármiben meggátolja a kurdokat, és ebben a helyzetben valószínűleg akadt volna bőven ország, aki elismerje őket, talán még Amerika is, hisz teljesen rájuk volt szorulva a világ, mint egyetlen erőre, aki féken tartja az Iszlám Államot.

Ez a hajó elment, ebben a műfajban a hála, mint olyan, nem létezik, ráadásul senki nem is ígért semmit. Az Iszlám Állam az utolsókat rúgja, Irak, Irán és Törökország ismét ereje teljében, a teljesen független Kurdisztánról hallani sem akarnak, és most már Irak sem mond le az olajban gazdag kirkuki területekről. A szeparatizmus most már ismét mindenkinek kényelmetlen. A történelmi lehetőséget kihagyták az iraki kurdok, egyébként lett volna nekik (sőt a katalánoknak is) még egy időpontjuk: amikor Koszovó szavazott. Ki mondhatta volna akkor, ugyanabban az időben, hogy Szerbiát szét lehet szedni, Irakot és Spanyolországot nem?

Értékeld a cikket
Jelenlegi értékelés

Címlapon

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

6 dolog, amit biztosan nem tudsz a kötelező biztosításról

Míg a 90-es évek elején kevesebb, mint 10 ezer forint volt a kötelező átlagdíj és mindössze 19 milliárd forintot fizettünk a mostani 140 milliárddal szemben. Azt is kevesen tudják, hogy nálunk a legolcsóbb a kötelező Európában. Már év közben is lehet biztosítót váltani, de mit fedez pontosan a biztosítás?

Hirdetés

További cikkek

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Napi kommentár - videó

Utánajártunk

Powered by Saxo Bank

Heti várható események, adatok

 • november 20
  Termelői árindex (év/év) - október
  Külkereskedelmi termékforgalom (import, export)
  november 21
  MNB: Monetáris Tanács kamatdöntő ülése
  NGM: Gyorstájékoztató az államháztartás központi alrendszerének 2017. január-októberig tartó helyzetéről
  ÁKK: 3 hónapos diszkont kincstárjegy aukció
  Chicagói Fed index (október)
  Hewlett-Packard 2017 Q4
  november 22
  KSH: Átlagos bruttó béremelések (év/év) - szeptember
  Fed jegyzőkönyv
  Friss és tartós munkanélküli-segély kérelmek
  Fogyasztói Bizalmi Index - előzetes, november
  november 23
  KSH - Kiskereskedelmi forgalom, második becslés
  GDP Q3 (év/év, munkanaphatástól kiigazított)
  Thyssenkrupp 2017 Q4
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  {{uk}} GDP 2017 Q3 - előzetes
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november
  november 24
  IFO-index - november
  Feldolgozóipari beszerzési menedzser index - november
  Feldolgozó- és szolgáltatóipari beszerzési menedzser index - november

Privátbankár Árkosár

Hírlevél

Feliratkozáshoz kérjük adja meg e-mail címét:

Szavazás

Idén is 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványt kapnak karácsonyra a nyugdíjasok a kormánytól. Ön szerint kiknek járna még az utalvány?