4p

A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.

Ellenállhatatlannak tűnik az internetes értékesítés, s ezt leginkább a fizikai üzletek, áruházak szenvedik meg világszerte. Az amerikai kiskereskedelmi ingatlanpiacon nagyon látványos a visszaesésük, idén már 1300 áruház bezárását jelentették be ás további ezrekkel bővülhet az eltűnők tábora.

A Macy's sok áruházára került lakat
A Macy's sok áruházára került lakat
Fotó: Retail Dive

A UBS most kiadott előrejelzése szerint – amiből a Retail Dive szakportál idézett - 2028-ig összesen legalább 45 ezer áruházra kerülhet lakat amiatt, hogy a vásárlók egyre inkább online intézik az ügyeiket. Az üzletek működtetése, a magas hitelköltségek és az infláció együttesen szorítja sarokba az ilyen ingatlanok tulajdonosait és persze a bérlőit is.

Az elektronikus kereskedelem a teljes kiskereskedelmi forgalomból most mintegy 20-21 százalékot tesz ki, ez felmehet 26 százalékra is pár év alatt az Egyesült Államokban. Emiatt is várható, hogy a jelenleg 958 ezer áruház 913 ezerre csökken – vélték az UBS elemzői.

A bérleti díjak is erős nyomást gyakorolnak az áruházak bérlőire. Három év alatt évi 10 százalékkal nőttek, jóval a normálisnak mondható, több évtizedre visszamenőleg jellemző 3 százalék felett. Ha ezen nem sikerül változtatni, magyarul legalább megfelezni ezt az éves ütemet, akkor még a UBS által jelzettnél is több áruház mehet csődbe országszerte.

Nem meglepő, hogy a legnehezebb helyzetben a divatáru üzletek vannak, a jósolt 45 ezerből legalább 17 ezer tartozik ebbe a kategóriába. A klasszikus értelemben vett nagyáruház-láncok (department stores) évek óta súlyos bajban vannak, a diszkont áruházak hipergyorsan szívják el előlük a levegőt. A Macy’s csődvédelmet is kért, idén 150 egységét fogja bezárni. A luxus szegmensben próbálkozó Nordstrom 15 üzletére vetett keresztet, de állítólag tárgyal egy nagyobb magánbefektetővel a továbbiak életben tartásáról, s közben belevágott egy online platformba, amitől sokat remél. 

Csődközeli helyzetbe navigálta magát az Express márkanevű ruházati hálózat, de talán megmenekülhet, ha a tulajdonos tőzsdei ingatlanbefektetési társaságnak sikerül értékesítenie néhány nagy értékű vagyonelemet. A Magyarországon is üzlettel bíró Foot Locker is eltűnt, a lakberendezési óriás Bed Bath & Beyond az összes üzletét (950 volt) bezárt, amikor csődvédelmet kért, de most igyekszik túlélni az online térben.

A UBS a fejleményekre utalva megjegyzi: 1980 környékén egymillió amerikai háztartásra még nyolc bevásárlóközpont jutott, majd 2009-ben már 10, viszont azóta folyamatos ma csökkenés, jelenleg 8,6 ilyen központ esik egymillió háztartásra, s ez az arány várhatóan tovább fog csökkenni az online kereskedelem előretörése és a magas üzemeltetési költségek miatt.

A legtöbb elemző cég úgy véli, hogy az úgynevezett többcsatornás értékesítésre elegendő pénzt áldozó láncok biztos győztesen kerülnek ki a küzdelemből. Egyfajta kiskereskedelmi darvinizmus ez, vagyis az erősebb lesz a túlélő, a kiválasztódó. Közéjük sorolják a Walmartot, a Targetet, a Coscot vagy a Home Depot is.

2023-ban a budapesti elsődleges bevásárlóközpontok átlagos kihasználatlansági rátája enyhén emelkedett, a másodlagosaké jellemzően stagnált, a vidéki, regionális városi bevásárlóközpontoké pedig érdemben emelkedett. Az online csatornák aránya 10 százalék alá csökkent. A budapesti másodlagos és a regionális városokban található bevásárlóközpontok kínálati bérleti díjsávjai emelkedtek, a többi budapesti  kiskereskedelmi ingatlantípus esetén stagnáltak. Ezzel együtt a ruházati boltok nálunk is csak küszködnek, sok kénytelen volt bezárni, de ezek jellemzőn a magyar tulajdonú üzletek voltak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Szántód ráindult Siófokra az árversenyben
Mester Nándor | 2024. június 19. 19:03
A Balaton déli partján az új lakások átlagára az elmúlt jó pár évben kicsit mindig elmaradt az északi part Budapesthez közelebbi részén tapasztaltaktól. Siófok azonban erősen felzárkózott, akárcsak Szántód. A használt lakóingatlanok kínálata még mindig bővülőben van, részben azért, mert a közepes vagy rosszabb adottságú nyaralók száma növekedett a palettán - derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A kínai autógyár előszele is felvitte az árakat Pécsett
Mester Nándor | 2024. június 12. 19:01
Nem, nem jön kínai autógyár a Mecsekhez. Egyelőre. De pusztán a lehetőség híre is megmozgatta a lakás-és telekpiacot, ami amúgy is élénkülőben van. Nem meglepő módon a vevői kereslet a vármegyén belül Pécsre összpontosul az összes ingatlanközvetítő hálózat szerint, de a város agglomerációja felértékelődőben van, a kisebb településeken a felújítandó házakra vadásznak egyesek - derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Nagyon örülhet, akinek dél-magyarországi lakása van
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 11:59
Éves szinten 4,5 lettek magasabbak a lakásárak. A fővárosi újonnan épült lakások átlagos négyzetméterára 1,28 millió forint, a használtaké 954 ezer forint. A legnagyobb újlakás-kínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Debrecenben több mint 1 millió forint a négyzetméterár átlagosan, Pécsen 972 ezer, Nyíregyházán pedig 655 ezer forint.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Üzlethelyiség vagy étterem is lehet nyereséges Budapesten
Mester Nándor | 2024. június 5. 18:55
Nagyon gyorsan változnak a működési feltételek a vendéglátásban és a fizikai kiskereskedelemben is. Ezért más ingatlanpiaci részterületekhez képest jóval nehezebb valós képet festeni egy-egy üzlethelyiség, étterem reális értékéről. Az viszont egyértelmű, hogy ha hosszabb, többéves a felfelé ívelő szakasz, netán még fel is újították az ingatlant, akkor az adott objektumnak az értéke és a bérleti díja is növekszik – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Örök időkre jöhet az öt százalékos lakásáfa?
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 08:24
Legalábbis ezt követelik az ingatlanfejlesztők a kormánytól.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Balatonakarattya már drágább, mint Füred vagy Tihany
Mester Nándor | 2024. május 29. 18:44
A Balaton északi végében és az onnan induló északi kanyarjában, majd tovább az északi parton, egészen Aszófőig folyamatos építkezési hullám volt az utóbbi 6-8 évben és van ma is. De nem csupán a NER-hez tartozó nagyvállalkozók akarnak nagyot szakítani az ingatlanpiacon, vannak közepes beruházók is. Az új lakások, nyaralók ára a bel-budai szinten mozog, használt, de jó állapotú nyaralót viszont egyelőre keveset találni, a tulajdonosok érthető módon ragaszkodnak a jóhoz – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Ilyen jól élünk? A magyarok adják-veszik az ingatlanokat
Privátbankár.hu | 2024. május 27. 16:37
Az utóbbi fél évben a vevők kevesebb mint három százaléka volt külföldi állampolgár.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Pestszentlőrinc és Pestszentimre is egyre csak drágul
Mester Nándor | 2024. május 22. 18:47
Pestszentlőrinc és Pestszentimre egykor két önálló település volt, ma mindkettő a XVIII. kerület része. Célponttá váltak az elmúlt két évtizedben, amikor felgyorsult a belső fővárosi kerületekből a kiáramlás. A lakáspiacon is versengtek a szomszédos agglomerációs városokkal (Gyál, Vecsés), s a jelek szerint egy rövidebb visszaesés után megint nyerésre állnak – derül ki sorozatunk újabb részéből.
Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG