4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Meglepte az MTI által megkérdezett elemzőket a harmadik negyedévi GDP-növekedés vártnál magasabb üteme.

2,9 helyett 3,2 százalék

A KSH pénteki tájékoztatása szerint az elemzők várakozását túlszárnyalva 3,2 százalékkal nőtt Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) az idei harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva.

Németh Dávid, a K and H vezető elemzője az MTI-nek elmondta, hogy az általuk 2,9 százalékra vártnál gyorsabb bővülés mögött valószínűleg a mezőgazdaság jobb teljesítménye húzódik meg, és vélhetően a szolgáltató szektor teljesítménye alakulhatott kedvezőbben. Az ipari és az építőipari adatok ugyanis már ismertek voltak, ezekből ki lehetett számítani a bővüléshez való hozzájárulás mértékét.


Fazakas Péter, a Buda-Cash Brókerház Zrt. senior elemzője is meglepőnek nevezte az adatokat, mert úgy vélte, hogy a korábban közzétett külkereskedelmi termékforgalom statisztikák azt valószínűsítik, hogy nem a nettó export járult hozzá jelentősebb mértékben a növekedéshez, és a kiskereskedelem is inkább a lanyhulás jeleit mutatta. Hozzátette: jövőre 2,3-2,5 százalék körüli ütemre fékeződik a gazdasági növekedés.

A Buda-Cash Brókerház senior elemzője utalt a Bloomberg felmérésére, amely szerint a legtöbben negyedéves szinten 0,2-0,4 százalék közötti növekedést vártak, míg év/év alapon jellemzően 2,7 és 3 százalék között szóródtak a várakozások. Megjegyezte: az építőipari statisztikák július-szeptemberre a második negyedévinél gyengébb volumenindexeket mutattak, azonban év/év alapon számottevő növekedés volt látható.

3,3 százalékot várnak 2014-re

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője is azt emelte ki, hogy a 3,2 százalékos gazdasági növekedés a harmadik negyedévben kicsit felülmúlta a 3 százalékos becslésüket. Arra hívta fel a figyelmet, hogy lassulás látszik a gazdasági növekedésben, ennek ellenére az éves előrejelzésükben 3,3 százalékos növekedéssel számolnak 2014-re, erre vonatkozó becslésüket a részletes adatok közlése után vizsgálják felül.

Az Erste Bank elemzője szintén úgy látja, hogy jövőre 2,3 százalék lesz a gazdasági növekedés. A lassulás valószínűleg folytatódni fog jövőre is, részben a kisebb intenzitással lehívott uniós pénzek, részben pedig a jóval magasabb bázis miatt - közölte Gabler Gergely.

Ennyit vártak Londonból

Londoni pénzügyi elemzők is jóval alacsonyabb ütemet prognosztizálta, csütörtökön közölt előzetes növekedési becslésükben 2,3 százalékos harmadik negyedévi bővülésre számítottak éves összevetésben.

Így örül az NGM

Magyarország gazdasági teljesítménye alapján ezúttal is az Európai Unió éllovasai közé fog tartozni, az Európai Unió és különösen az eurózóna növekedési üteme a magyar gazdaságénál jobban mérséklődött az év első feléhez képest - közölte a Nemzeti Gazdasági Minisztérium (NGM) a GDP-adat megjelenése után.

Az NGM szerint a gazdaság bővüléséhez elsősorban az ipar és a mezőgazdaság, nemzetgazdasági ágak teljesítménye járult hozzá, a növekedés szerkezete pedig kiegyensúlyozottabbá és hosszú távon is fenntarthatóvá vált.

Az NGM szerint a fogyasztói árak mérséklődése és a pozitív munkaerő-piaci folyamatok okozta reáljövedelem-emelkedés, a fogyasztói bizalom javulása, valamint a kiskereskedelmi forgalom élénkülése a fogyasztás további erősödésének irányába hat.

Jobb lehet a folytatás

A minisztérium emellett arra számít, hogy a növekedés a jövedelmek további bővülését is maga után vonja, ami a háztartások jövőbeli fogyasztását is emelni fogja, továbbá javítja az államháztartás egyenlegét és a munkaerő-piaci helyzetet.

A tárca szerint a kedvező harmadik negyedéves adatnak köszönhetően az éves növekedés az NGM hivatalos őszi 3,2 százalékos előrejelzését is meghaladhatja.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG