1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Szakértők a gazdasági válság csendes hőseinek tartják a spanyol nyugdíjasokat, akik megosztják családtagjaikkal jövedelmüket és megtakarított pénzüket.

A legújabb spanyol takarékossági intézkedések a jelek szerint nem növelték a befektetők bizalmát, a friss statisztikák szerint a munkanélküliek aránya 25 százalékra nőtt. Az öregségi nyugdíjat már tavaly befagyasztották. A spanyolokra jellemző viszont az erős családi összetartás, a nagyszülők többsége mindent megtesz szeretteiért. Sok idős ember három nemzedéket táplál, otthona túlzsúfolt, és a helyzetből adódó feszültségek nem egyszer tönkreteszik az életüket. Sokan inkább hazahozzák koros rokonaikat az idősotthonokból, hogy felvehessék nyugdíjukat.Jól példázza ezt egy adatsor, amely szerint az egyik idősotthon hálózat intézményeiben 2009-ben még 76 százalékban voltak üres helyek, 2011-ben már a helyek 98 százaléka azonnal beköltözhető volt.

A felmérések alapján meredeken nőtt a családjukat segítő idősek száma. 2010 februárjában a 65 éven felüliek 15 százaléka támogatott legalább egy fiatalabb családtagot, 2012 februárjában már 40 százalékuk nyilatkozott így. Ezek a számok jól érzékeltetik, hogy mennyire súlyos a helyzet Spanyolországban, ahol a legmagasabb a munkanélküliség az eurózóna országai közül. A kormány adatai szerint a családok mintegy 10 százalékában senkinek sincs munkája.

Az idős spanyolokat nem csupán a válság pénzügyi következményei sújtják, attól is szenvednek, hogy szemük láttára omlik össze gyermekeik élete. Egy 76 éves spanyol nyugdíjas férfi és felesége arra számított, hogy életük alkonyát viszonylagos jómódban élnek majd, hiszen házuk árát már kifizették és mintegy 1645 dollárnak megfelelő nyugdíjat kapnak. Ebből, gondolták, talán utazásra is telni fog. Ehelyett ma ők tartják el 48 éves lányukat és annak két felnőtt fiát, akik mindhárman munkanélküliek. Az ő kis kétszobás lakásukban élnek együtt és a nyugdíjas házaspár fizeti a lányuk kölcsönének részleteit is. Így gyakran előfordul, hogy még ennivalóra is alig marad valami.

 

arra számították, hogy életük alkonyát viszonylagos jómódban tölthetik, mivel házuk árát már kiegyenlítették, és mintegy 1645 dollárnak megfelelő nyugdíjban részesülnek. Ebből, gondolták, talán utazásra is telni fog. Ehelyett ma ők tartják el 48 éves lányukat és annak két felnőtt fiát, akik mindhárman munkanélküliek. Az ő kis kétszobás lakásukban élnek együtt az észak-spanyolországi Zaragozában, és a nyugdíjas házaspár fizeti a lánya által felvett kölcsönök részleteit. Előfordul, hogy még ennivalóra is alig marad valami.


"Amíg a lányom nem talál magának munkát, nem tudom megcsináltatni a fogaimat. Ez van" - mondta nemrég mosolyogva Dolores Fernandez Mora a The New York Times című amerikai lap tudósítójának, elővillantva lyukas fogait.
Ahogy Spanyolországban mind érezhetőbbé válnak a gazdasági visszaesés következményei, nő azoknak a családoknak a száma, amelyek - mivel már nem jogosultak a munkanélküli segélyre, és maguk már nem képesek törleszteni a jelzáloghitel részleteit - kénytelenek idős szüleik támogatását igénybe venni.

Mindent elvesznek tőlük

A legújabb spanyol takarékossági intézkedések a jelek szerint aligha növelték a befektetők bizalmát, a friss statisztikák szerint a munkanélküliek aránya 25 százalékra nőtt. Az öregségi nyugdíjat már tavaly befagyasztották. A spanyolokra jellemző az erős családi összetartás, a nagyszülők többsége mindent megtesz szeretteiért, és nem szívesen tárja fel idegeneknek a tényleges helyzetet. Szakértők szerint csak azok tudják, hogy milyen nehéz idők járnak rájuk, akik az öregekkel foglalkoznak. Sok idős ember három nemzedéket táplál, otthona túlzsúfolt, és a helyzetből adódó feszültségek nem egyszer tönkreteszik az életüket.
Sok család hazahozza koros rokonait az idősotthonokból, hogy felvehesse nyugdíjukat. Vannak gondozók, akik egyenesen felvetik, vajon nem mennek-e ebben túl messze a fiatalabb nemzedék tagjai. Aggodalmukat nem oszlatja el az sem, ha a nagyszülők egyetértésével történik a hazatérés, vagy az öregek túl tehetetlenek már ahhoz, hogy észleljék a változást.
"A válság sajátos módon érinti az időseket - jelentette ki Angel Garcia, aki egy idős embereket segítő alapítványt vezet. - Sok nagyszülő minden tőle telhetőt meg akar tenni és meg is tesz a családjáért, de sajnos előfordul, hogy a fiatalabbak egyszerűen kirabolják az idősebb nemzedéket. Mindent elvesznek tőlük."
A felmérések alapján meredeken nőtt a családjukat segítő idősek száma. 2010 februárjában a 65 éven felüliek 15 százaléka támogatott legalább egy fiatalabb családtagot, 2012 februárjában már 40 százalékuk nyilatkozott így egy Gallup-partner spanyol közvélemény-kutatónak. 2009-ben az inforesidencias.com idősotthon-hálózati honlapon szereplő intézmények 76 százalékában voltak üres helyek, tavaly már 98 százalékuk rendelkezett szabad ággyal.
Ezek a számok jól érzékeltetik, hogy mennyire súlyos a helyzet Spanyolországban, ahol a legmagasabb a munkanélküliség az eurózóna országai közül. A kormány adatai szerint a családok mintegy 10 százalékában senkinek sincs munkája.

"Fogalmunk nincs, hogy mit tegyünk"

Sok szakértő szemében a gazdasági válság csendes hősei a nyugdíjasok, akik megosztják családtagjaikkal jövedelmüket és megtakarított pénzüket: nélkülük sokkal súlyosabb lenne a társadalmi válság. Gyakorta csak nekik köszönhető, hogy középkorú gyermekeik nem kerülnek az utcára.
"Hogy miért nem vonulnak többen az utcára kenyeret követelve? Mert ott vannak nekik az idős családtagok" - magyarázta Gustavo García, a zaragozai Casa Amparo szociális otthon vezetője.
Az 53 éves Petri Oliver és vele egyidős férje - miként bevallották - csak annak köszönhetik megélhetésüket, hogy otthon ápolták az asszony 80 éves, Alzheimer-kóros édesanyját. Az idős nő tavaly háromszor is agyvérzést kapott, és kómába került. Amíg élt, ott feküdt lánya zsúfolt nagyszobájában, éjjel-nappal ápolni kellett, és folyékony táplálékon élt. Férjének havi 300 euró segélyt folyósított az állam felesége ápolására, az idős apa a pénzt átadta lányának.
"Ha anyánk otthonba került volna, bizony nem lett volna eddig mit ennünk" - közölte Petri Oliver.
Az asszony férje az építőiparban dolgozott annak ellenére, hogy egy balesetben fél szemére megvakult. Amióta azonban két éve elvesztette állását, a házaspár egyedüli jövedelme a havi ezer eurós rokkantsági segély maradt, amelyből mintegy 850 eurót elvisz a jelzáloghitel törlesztése. Lányuk szintén munkanélküli, mintegy két órányi autóútra tőlük, Barcelonában él, de nem tudják meglátogatni, mert nincs pénzük benzinre.
"Most viszont fogalmunk sincs arról, hogy mit tegyünk" - jegyezte meg az asszony. Édesanyja ugyanis időközben meghalt.

Szemük láttán omlik össze gyermekeik élete    

A szakértők szerint az idős spanyolokat nem csupán a válság pénzügyi következményei sújtják, attól is szenvednek, hogy szemük láttára omlik össze gyermekeik élete. (folyt.)

kbd \ krp \ kpt

MTI 2012. augusztus 14., kedd 9:12


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG