1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Sokat faragtak a spanyolok a deficiten, de a bankmentőcsomagot is ide számolva, a helyzet elég siralmas. Marad a recesszió, a kormányfő mégis azt várja idén megindul a növekedés.

Magyarázza a bizonyítványt Mariano Rajoy, spanyol miniszterelnök. Az államháztartási deficit tavaly év végén a GDP 6,7 százaléka volt, ami brutálisan magas, viszont ahhoz képest, hogy tavaly 9,4 százalék volt, jelentős eredménynek mondható. Senkit sem lep meg, hogy a spanyol deficit a 3 százalékos referenciaérték felett van magasan, ezt már tavaly év elején is lehetett tudni, az Ecofin is folyamatosan lazította a célértéket.

Mariano Rayoj Van Rompuy-jel és Barrosóval a legutóbbi EU-csúcson



Rajoy magyarázkodik: ez a szükséges rossz

Rajoy azt emelte ki, hogy a strukturális kiigazítás a GDP 3,5 százalékára rúg, ilyet egyetlen OECD tagállam sem ért el korábban - mondta ma a Képviselői Kongresszus (a spanyol parlament alsóháza) ülésén. A bankmentésre szánt hitelkeret nagysága ugyanakkor eléri a spanyol nemzeti össztermék 3,2 százalékát - a spanyol bankszektort a dominóhatástól tartva ugyan uniós alapból mentik, de Brüsszel már a múlt héten jelezte, hogy az összeurópai segítség nélkül a spanyol hiány 10,2 százalék lenne. A spanyol bankok közül elsőként bajba kerülő Bankia megmentését korábban átvállalta volna a kormány, hamar kiderül azonban, hogy a pénzszektor nagy része bajban van a rossz hitelek hatalmas aránya miatt, és hogy a költségvetés egyértelműen nem bírta volna el ezen bankok megmentését. A spanyol hitelintézeti szektor problémájának méretét jól jelzi, hogy hiába a kiigazítócsomag, a bankok megmentése még ennek az "eredményét" is lenullázta volna. Idén szintén a GDP 6,7%-a lehet a hiány a Bizottság szerint (itt javított a prognózison), az adósság leépítése és a deficit lefaragásának üteme azonban lassulhat a korábban várt ütemhez képest.

Jön az elrugaszkodás

Rajoy szerint a spanyol gazdaságpolitika jó irányba mutat, még akkor is ha ennek jelei még nem mutatkoznak meg. A kormányfő ugyanakkor azt is jelezte, hogy bizonyos lépéseket egyszerűen szükségből kell meglépniük, hogy csökkentsék az adósságot. Rajoy szerint 2013-ben vége lehet a recessziónak, az év második felében megindulhat a növekedés, jövőre pedig a munkaerőpiaci helyzet is javulni fog. "Az a fontos, hogy kitartsunk a gazdaságpolitika mellett, folytatni kell a költségvetési kiigazítást, a strukturális reformokat és a bankszektor újrastrukturálását" - mondta a kormányfő.



A megszorítások következtében azonban továbbra is nagyon gyenge a belső kereslet, a Spanyol Nemzeti Bank (BE) mai kiadott előrejelzése szerint a tavalyi év utolsó negyedévében tapasztalt 0,7%-os gazdasági visszaesés után az idei első negyedévben is valószínűleg zsugorodik a gazdaság. Jó hír lehet ugyanakkor, hogy a központi bank szerint bár a munkanélküliségi ráta nagyon magas (26%), a munkaerőpiaci helyzet stabilizálódhat és folyamatosan csökkenhet az állástalanok száma a közeljövőben (januárban a regisztrált munkanélküliek száma csökkent 0,1%-kal).


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG