1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Újra lesz szocpol és megújulnak a kamattámogatott forinthitelek. A kormány szerint döglődő építőiparral nehéz lesz növekedést produkálni. A ma bejelentett otthonteremtési programok újabb mentőövet jelentenek a devizaadósoknak - a kormány most még Brüsszel véleményét is kikérte, a kamattámogatás startja ezért bizonytalan még
Újra lesz szocpol és megújulnak a kamattámogatott forinthitelek. A kormány szerint döglődő építőiparral nehéz lesz növekedést produkálni. A ma bejelentett otthonteremtési programok újabb mentőövet jelentenek a devizaadósoknak.

Otthonteremtési programot indít a kormány. Mint a mai sajtótájékoztatón Orbán Viktor elmondta, válság alatt "kétszer mér, aki vág", a megörökölt devizahiteles helyzet és az euróválság ellenére a kormány már a krízis utáni helyzetre tervez előre. A devizaadósok mentése mellett azokra is figyelmet kell fordítania a kormánynak, akik új otthonba költöznének vagy építkeznének.


Fotó: Botár Gergely


Aki nem dolgozik, nem kap szocpolt

A kormány ezért államilag támogatott forinthitelekkel segít ezen a rétegen - részben a devizaadósok egy részén is - illetve újra bevezetik a "szocpolt", vagyis a szociálpolitikai kedvezményt, tanulva a "múlt hibáiból". A miniszterelnök szerint továbbra is cél az, hogy Magyarország 2014-re a kontinens legversenyképesebb országa legyen, ezért is van szükség az otthontámogatási program beindítására most. A kormányfő szerint utat kell tudnunk mutatni a fiataljainknak, hogy miért és miként maradjanak itt, márpedig ha a lakhatás gond, akkor a fiatalok könnyebben mennek külföldre dolgozni, élni és adót fizetni.

Orbán Viktor kitért arra is, hogy a magyar emberek számára az otthon a biztonság és a szabadság szimbóluma, ez nyilván a diktatúra hozadéka is, a "polgári kormány pedig mindig is segítette ezen igény kielégítését". Valamint a gazdasági ésszerűség is azt diktálja, hogy be kell rúgni a közel 5 éve döglődő építőipar motorját, a miniszterelnök szerint az ennek felfutása nélkül nem képzelhető el a növekedés.

A szociálpolitikai kedvezmény visszavezetésénél tanultak a "múlt hibáiból" - az igénylő házaspárok közül egynek minimum féléves bejelentett munkaviszonyt kell tudnia igazolnia, mondta el Orbán. Ezen kívül az igénylőknek nem lehet köztartozása sem.  A szocpol visszaállítása mellett a kormány kamattámogatott hitelekkel segíti a lakásvásárlókat, ezzel újabb mentőövet dobva jó néhány devizaadósnak is - erről a tervezetről már a Privátbankár.hu is beszámolt korábban.

Két gyerek után maximum 1,2 millió forint

A részletekről Matolcsy György beszélt. A szocpol rendszerével alapvetően elégedett voltak korábban is, de azon finomítani kellett. A gazdaság fehérítése érdekében a költségek 70%-ról számlát is kell tudni adni a támogatott családoknak. Vállalt és nevelt gyermekek mellett az új lakás nagyságát is figyelembe veszik a vissza nem térítendő támogatás odaítélésénél. Két gyermek esetén (nevelt/vállalt) a támogatás összesen 800 ezertől 1,2 millió forintig terjedhet; három gyerek után 1,2 milliótól 2 millióig, míg 3 vagy annál több gyerek esetén a támogatás összege 1,6 milliótól 2,5 millió forintig terjedhet. A támogatás új lakás vásárlására vagy építésére lehet igénybe venni. Szintén új elem, hogy figyelembe veszik az új ingatlan energetikai tanúsítványát is, hiszen az alaposan befolyásolja a későbbi rezsiköltségeket is.

Matolcsy György elmondta, 2012-ben 4000 családdal számolnak, ami összesen 5,2 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek, amit már be is terveztek a jövő évi büdzsébe. Az igényeket folyamatosan fogadják be az év végéig, a kifizetések januártól indulhatnak is, de mivel számlákat kell bemutatniuk a kedvezményezetteknek, az NGM úgy kalkulál, hogy a program 6-12 hónapos átfutással pöröghet fel.

Most megkérdezik Brüsszelt is

Az állam által támogatott forinthitelek eszköze nem ismeretlen az Orbán-kormány előtt, most ismét elővették. Erről a konstrukcióról már korábban beszámoltunk. Egyelőre annyit tudni, hogy a kormány a 90 napon túli késedelemben álló hiteleseket is megsegíti. A támogatás 5 évre vehető igénybe, annak mértéke pedig az első évben a referenciának tekintett állampapírhozam 50%-a, mely fokozatosan csökkenne le 30%-ra. A büdzséből jövőre 1,2 milliárdot szánnak a programra. Úgy tudjuk, a futamidőt azért rövidítették le a korábbi kontrukciókhoz képest, hogy ez később se jelentsen nagy terhet a költségvetésnek. 

Habár ez a korábbi intézkedéseknél nem volt evidencia, ebben az ügyben a kormány kikérte a támogatással kapcsolatban az EU véleményét is - ezért bizonytalan a kamattámogatás startjának időpontja.

10 millió a támogatott hitel plafonja

A késedelmes kölcsönnel terhelt budapesti lakások értéke legfeljebb 15 millió forint lehet, vidéki ingatlan esetén 10 millió a felső határ, ami után 10, illetve 7 millió forint támogatott hitelt lehet igényelni. A hátralékos adós pedig csak akkor veheti igénybe a kamattámogatást, ha olyan kisebb és olcsóbb ingatlanba költözik, aminek az energetikai minősítési osztálya legalább olyan jó, mint az előző lakásának.

A kamattámogatást mindenki egységesen öt évre vehetné igénybe, de kategóriánként eltérne annak mértéke. A kettő vagy annál több gyerekkel rendelkezők esetében a támogatás az első évben a referenciahozam 70 százaléka, innen megy le öt év alatt 50 százalékig. Két gyermek alatt 60%-ról indul a támogatás és 40% lenne az ötödik év végére.

Az új kamattámogatási rendszer alapjait az Otthonteremtési Tanácsadó Testület fektette le még tavasszal (ők tanácsolták a szocpol visszavezetését is), igaz, ők a használt lakás vásárlást legfeljebb 5 millió forintig segítették volna, és a gyermekes családok drágább lakásra is igénybe vehették volna a támogatást: gyermekszámtól függően akár 15 millió forintig emelték volna a összeget.

A konstrukció részleteiről a tárca később további információkat adott ki - cikkünk a témában >>

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Cikkek

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Cikkek Megújult a Privátbankár!!
Privátbankár.hu | 2011. november 15. 15:35
Kedves olvasóink az elmúlt héten már megújult oldalunk tesztverziójával találkozhattak, ami jelezte: a Privátbankár új útra lépett. A változás már a nyáron elkezdődött, azóta lépkedünk folyamatosan előre. Most egy nagyobb ugrás következett..
Cikkek További árfolyamok >>
Privátbankár.hu | 2011. november 9. 10:05
 
Cikkek Skandináviában sincs minden rendben
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 18:02
Folytatódik a dán lejtmenet jövőre is, a skandináv ország gazdasága tovább lassul, egyre nehézkesebb a hitelezés, és tovább csökkennek a lakásárak
Cikkek Papandreu lemondott a népszavazásról
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 16:21
A görög kormányfő elállt attól az ötletétől, hogy népszavazáson dőljön el, akarnak-e a görögök megszorításokat a nemzetközi mentőcsomagért cserébe. Ezzel visszatértünk a pár nappal ezelőtti állapotokhoz, amikor a piacok optimista hangulatban nyugtázták, hogy az európai tagállamok nagy nehezen megállapodtak a magánbefektetőkkel a görög adósság felének leírásáról.
Cikkek Papandreu nem mond le - még
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 14:05
Óriási meglepetésre kamatot vágott az Európai Központi Bank. 25 bázisponttal 1,25 százalékra csökkentették az irányadó rátát az eddig 1,5 százalékról. A piacok azonnal reagáltak. Közben egyre fogy a levegő a görög miniszterelnök körül, aki távozhat posztjáról. Ha Athén elköszön az eurótól, az első tagállam lehet, amely kilép az EU-ból
Cikkek A bankokat kérdezi a kormány, mi legyen a devizahitelesekkel
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:50
Újra tárgyalóasztalhoz ülnek a bankok a kormánnyal, az NGM várja a javaslatokat a szektor szereplőitől. Az már biztos, hogy feltőkésítik az MFB-t
Cikkek Sehol egy biztonságos magyar bank?
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 13:36
A Global Finance Magazin közzétette listáját az ötven legbiztonságosabb feltörekvő piaci bankról: sehol egy magyar bank, még a régiós összesítésben sem
Cikkek A mauríciuszi devizát a költségvetési tervek gyengítik
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 12:47
Harmadik napja gyengül a mauríciuszi rúpia a dollárral, és a fő devizákkal szemben. Az Indiai-óceán szigetországában a jövő évi költségvetés terveire várnak a befektetők. A várakozások szerint a port louis-i kormány olyan intézkedésekről dönt majd, amelyek gyengítik a devizát, ugyanis az elsősorban exportból élő gazdaságnak ez kifejezett érdeke. Érdekesség, hogy a helyi statisztikai hivatal nemrég főleg az európai válságra hivatkozva csökkentette az idei GDP előrejelzését 4,5-ről 4,1 százalékra. A mindössze 1,3 millió lakosú ország GDP-je a második Fekete-Afrikában köszönhetően az erős olaj, cukornád-kivitelnek, és a textiliparnak.   Privátbankár
Cikkek A kormány átvállalja Várpalota devizahitelét - a jó lobbi miatt
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:48
Várpalota polgármesterének lobbitevékenységét a kormány azzal ismeri el, hogy kifizeti a kistérség devizatartozását
Cikkek Kollektív szerződések: már most nyomást gyakorolnak a munkaadók
Privátbankár.hu | 2011. november 3. 11:21
A jövő évi költségcsökkentések jegyében több munkáltató nyomásgyakorlásba kezdett, jelezvén, hogy felbontanák a kollektív szerződéseket
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG