4p
Továbbra is Csányi Sándor a leggazdagabb magyar, a száz legvagyonosabb közé kerüléshez az idén 5,3 milliárd forint kellett - derül ki a Napi.hu kiadásában a jövő hét közepén napvilágra kerülő listából, amely ezúttal befolyás-barométert is készített.
Továbbra is Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója, számos agrárcég tulajdonosa a leggazdagabb magyar - derül ki az idén 13. alkalommal, ám (számításaink szerint immár 4. kiadónál) megjelenő  "A 100 leggazdagabb" című összeállításból, amelyet az idén a Napi.hu jegyez kiadóként.

A kezdetektől Szakonyi Péter által irányított gyűjtőmunka eredményeképp napvilágot látó összeállításban a listát 2011. óta vezető Csányi Sándort Bige László, a Péti Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi, a harmadik helyen - jelentős lemaradással - az online erotikus szolgáltatásokból meggazdagodott Gattyán György áll. Mindhárom érintett jövedelme szépen gyarapodott az elmúlt évben, a legkomolyabb előretörést a Napi.hu becslése Bige Lászlónál jelez -  hirtelen előrelépése új színt ad a Nitrogénművek körüli csatározásnak.  A Csányi előtt évekig a leggazdagabbnak számító Demján Sándor tehát a dobogóról is leszorult.

A pénz nem minden

A vagyon szerinti ranglista mellett idén első alkalommal található egy befolyás rangsor is a kiadványban. A vagyon nagysága ugyanis nem feltétlenül egyezik meg a befolyás mértékével és fordítva: vannak olyan befolyásos emberek, akik vélhetően nem rendelkeznek milliárdokban kifejezhető vagyonnal - befolyások a magyarországi gazdasági és társadalmi életre viszont jelentős. A 100 leggazdagabb idei listája mellé a Napi.hu egy - szubjektív - Befolyás-barométert is készített, ami a gazdasági és politikai szereplők befolyását együtt igyekszik meghatározni, és ez alapján egy alternatív sorrendet felállítani. A kiadó előzetes anyaga azt sejteti, hogy korántsem elég csak a pénz a boldoguláshoz - legalábbis a befolyásosság terén...

5,3 milliárd kell a tagsághoz

Az idei listára 5,3 milliárd forinttal lehetett felkerülni, szemben a 2013-as lista 5,1 milliárd forintjával. A listán szereplők összvagyona 2460 milliárd forint, ami 180 milliárddal, 7,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, ami igazolhatja azt a tételt, hogy - legalábbis a magyar gazdaság krémjénél - már véget ért a válság, hiszen vagyonuk több, mint 6 százalékkal haladta meg a KSH fogyasztói árindexének növekedését. Az első, 2002-ben megjelent lista a 100 leggazdagabb összvagyonát még csak 632 milliárd forintra becsülte. Azóta ez a vagyon tehát megnégyszereződött. (Persze, a kimutatások zöme azóta is becslés, ám az évek alatt egyre több az információ, ami segíti a munkát.)

Kilenc új tag, de csak egy hölgy

A 100 leggazdagabb között továbbra is csak egyetlen hölgy van, a Consequit Csoportot vezető Kósa Erika. A Top 100-ba kilenc új tag érkezett, közülük a legelőkelőbb helyen Polony István, az Olajterv-csoportban tavaly  47 százalékos tulajdonrészt szerzett üzletember végzett. Két tavalyi nagy cégeladás nyomán került fel a listára Mészáros Csaba, aki a mérnöki szolgáltatásokat nyújtó Evopro-csoport egy részét értékesítette. Vinnai Balázs, aki a banki informatikai rendszerekkel foglalkozó IND-csoportot értékesítette - itt szintén egy multinacionális cég volt a vevő - szintén szerepel a 100 leggazdagabb között.

A kiadvány május 8-tól kapható majd meg a nagyobb újságárusoknál és postákon, a Libri üzleteiben, a Shopline-on, de elérhető lesz iPad-en is.

istáján szereplők összvagyona 2460 milliárd forint - ez 180 milliárddal haladja meg az egy évvel korábbit. Ez azt jelenti, hogy a 7,9 százalékos gyarapodás jócskán felülmúlta a 2013 egészében a KSH által mért 1,7 százalékos fogyasztói árindexet, azaz reálértéken bő hat százalékkal nőtt a magyar nábobok vagyona.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Fontos bejelentést tett az amerikai hadsereg Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 15:58
Az éhező lakosság számára jelentős segítség lesz.
Pénzügyi szektor Eldőlt egy fontos európai intézmény vezérének sorsa
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 13:31
Újraválasztották.
Pénzügyi szektor Valakik szépen meghitelezték az Orbán-kormányt
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 12:16
A meghirdetett mennyiségnél 52,5 milliárd forinttal nagyobb összegben, 82,5 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket csökkenő átlaghozamok mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).
Pénzügyi szektor Sprintelni fog a pénzváltóhoz, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 16. 07:17
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Új nagybank született Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. május 14. 17:20
A Gránit Bank 19 milliárd forintos adózott eredménnyel, konszolidált szinten 21,6 milliárd forintos nyereséggel zárta a tavalyi évet, a mérlegfőösszeg alapján pedig mára Magyarország nyolcadik legnagyobb univerzális bankjává vált - közölte a pénzintézet.
Pénzügyi szektor Új korszak jöhet a bankkártyázásban: levadásszák a rosszalkodókat
Buksza blog | 2024. május 14. 08:22
Profilozó mesterséges intelligencia kapja el a bankkártyatolvajokat. 
Pénzügyi szektor Lízingpiac: az autóknál kitart a lendület, de a kulcságazat gyengélkedik
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:54
Jól alakultak a magyar lízingpiac első negyedéves eredményei, de kettősség is látható.
Pénzügyi szektor Felpörgött a lakossági hitelezés az Ersténél
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 12:14
Újra beindult a lakossági hitelezés az Ersténél. Az első negyedévben lakáshitelből az előző év azonos időszakához képest a két és félszeresére nőtt az újonnan kihelyezett hitelek állománya. 
Pénzügyi szektor Tízezrek menekítik a millióikat az adó elől
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 10:28
Az idei első negyedévben csaknem 33 ezer tartós befektetési számlát (TBSZ) nyitottak a magyarok, ami azt mutatja, hogy az állampapírpiacról kivett százmilliárdok hozamára továbbra sem akarnak adót fizetni a kisbefektetők.
Pénzügyi szektor Nem hisz a szemének, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 8. 07:29
Kevéssé változott a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben szerda reggelre az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben: 0,2 százalékkal gyengült a forint az euró és a dollár ellenében, szinte változatlanul áll a svájci frankkal szemben.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG