4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

A posták és a takarékszövetkezetek lettek megbízva az Orgovány és Vidéke takarék betéteseinek kártalanításával. Továbbra is nyitott kérdés, hogy a Takarékbankhoz szálló likvid vagyon mögött betétrészeket hogyan és mikor fogják kifizetni - az OBA nem tud arról, hogy abban az újabb elosztási körben szerepe lenne.

Ahogy azt jeleztük, a korábbiaktól eltérő módon zajlik majd az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítása. Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) a takarékszövetkezet ügyfelei számáar egyenként maximum 100 ezer eurónak megfelelő, közel 31 millió forintot utalhat majd saját vagyonából, a törvényi előírások szerint 20 munkanapon belül, azaz legkésőbb augusztus 25-ig befejezik majd a kártalanítást. Az OBA korábban, a Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet esetén egy héttel a kártalanítás megkezdése után már 98 százalékos kártalanításnál járt.

„A betéteseknek a kártalanítás kapcsán nincsen teendőjük, az OBA a takarékszövetkezeti adatok alapján postai úton értesíti őket a nekik járó kártalanítási összegről és a kártalanítás folyamatáról. 100 ezer forintig terjedő követelések esetében a postai kézbesítő házhoz viszi a pénzt – mondta Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

Postákra épülő kártalanítás

Az ügyfelek a 100 ezer és 2,5 millió forint közötti összegeket a kijelölt postahivatalban vehetik fel. 2,5 millió forint feletti követelés esetén az OBA által küldött levélben lesz megnevezve az a takarékszövetkezeti fiók, ahol az ügyfél rendelkezhet majd az őt megillető kártalanításról – lekötheti, átutalhatja, vagy készpénzben felveheti. Az eljárás során egyszeri tranzakció – utalás, pénzfelvétel – mentes a tranzakciós illeték alól. Jogi személyek esetében az OBA összeghatártól függetlenül postai úton fog értesítést küldeni, hogy mely takarékszövetkezeti fiókot felkeresve férhetnek hozzá a követelésükhöz.

Többen vannak

Korábban 1 milliós volt postai felvétel értékhatára, 1-5 millió forint között az OTP által kibocsátott felöltős betétbiztosítási kártyákon kapták meg az ügyfelek a pénzüket, s afelett volt bank/takarékszövetkezeti fiók kijelölve ügyintézésre. A most választott úttal kapcsolatban Tóth István, az OBA szóvivője a Privátbankár.hu-nak elmondta, az OBA igazgatósága minden esetben azt vizsgálja, hogy milyen megoldással lehet a leggyorsabban, legbiztonságosabban megoldani a kifizetéseket. Mivel a szövetkezet területén rendkívül sok kisbetétes él olyan kis településen, ahol más takarékszövetkezeti- vagy OTP-fiók sincs, posta viszont igen, így esett most a választás a korábbiaknál is jelentősebb mértékben a postákra.

Előzetes adatokat a kártalanításról jövő hét közepére ígért a szóvivő, aki elmondta, hogy vélhetően a korábban a jegybank által jelzett 28 ezernél több betétes-ügyfél kártalanítását kell megoldani.

Mi lesz a likvid követelésekkel?

Továbbra is kérdéses ugyanakkor, hogy az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet likvid eszközeivel fedezett betétrész mekkora lehet és miként oldják majd meg annak kifizetését. Mint ismert, ezeket a követeléseket a Takarékbank veszi át és biztosítja majd a törvény szerint az ügyfeleknek történő elszámolást. Pulay Kristóf, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének szóvivője egy korábbi cikkünkkel kapcsolatban arról tájékoztatott minket, hogy bár a likvid eszközök mértékéig a Takarékbank áll helyt, technikailag azonban a kártalanítás az OBA kifizetési helyein, egyben fog megtörténni, azért, hogy az ügyfelek ne két helyről kapják meg a nekik járó összeget.

Ezzel kapcsolatban ugyanakkor semmiféle iránymutatás nem ismert jelenleg. Az MNB közleménye inkább abba az irányba visz, mintha a Takarékbank külön fizetne: „A takarékszövetkezetnél meglévő likvid eszközöket a Takarékbank Zrt. vette át, és a likvid eszközök mértékéig, arányosan fizeti ki a betéteseket (a biztosított és a nem biztosított betéteket egyaránt) a szövetkezeti integrációs törvény alapján.”

Az OBA csak 30 millióig fizethet

Az OBA bekapcsolódásáról Tóth István sem tud, ráadásul a.szóvivő hangsúlyozta: az OBA a törvényi kötöttségek miatt 100 ezer euró feletti kifizetéseket a Betétvédelmi Alap nem is teljesíthet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
Pénzügyi szektor Kutatás érkezett, erre számítanak a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 12:51
Inkább csak hosszabb távon derűláótak a magyar nagyvállalatok. 
Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG