3p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az orosz gazdaságban két éven belül kritikus helyzet alakulhat ki, ha a nyersolaj világpiaci ára tartósan alacsonyan marad, vagy még tovább süllyed - vélekedtek hétfő ismertetett tanulmányukban londoni pénzügyi elemzők.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai kimutatták, hogy a 2004 és 2013 között végbement olajár-emelkedés összesen 1500 milliárd dollárral növelte Oroszország exportbevételeit.

Nem most jelentkeznek a gondok

A rubel idei eddigi 20 százalékos árfolyamgyengülése azt is jelenti, hogy egységnyi olajexport-árbevétel helyi valutában számolva most sokkal többet ér, mint egy éve. Ennek eredményeként az orosz államháztartás idei hiánya az olajárak csökkenése ellenére várhatóan csekély lesz; valószínűleg nem éri el az orosz hazai össztermék (GDP) 0,5 százalékát - jósolták a cég elemzői.

A ház szerint ugyanakkor a negatív hatások hosszabb távon, a következő 6-12 hónapon túli időpontban jelentkeznek majd.

10 dollár = 25 milliárd dollár

A Capital Economics közgazdászainak becslése szerint minden 10 dollárnyi olajáresés 25 milliárd dollárral csökkenti Oroszország éves exportjövedelmét, és 20 milliárd dollárral az orosz költségvetés bevételeit. 

A teljes orosz devizakészlet jelenleg 450 milliárd dollár; ebből 170 milliárd dollárnyi a kormányzati tartalék. Ez a világ negyedik legnagyobb devizakészlete, ám figyelembe véve az éves szinten 100 milliárd dollárra tehető nettó tőkekiáramlást, és azt, hogy a kormánynak 100 milliárd dollárt mindenképpen meg kell őriznie a magánszektor refinanszírozási igényeire, ez a készlet nem fog sokáig tartani - vélekedtek a Capital Economics elemzői.

Hamar töréspontig juthatnak

A cég szakértőinek becslése szerint a jelenlegi, 85 dollár körüli hordónkénti olajárszinten az orosz gazdaság két és fél éven belül, 60 dollárig süllyedő olajár esetén már 2016-ban "töréspontig" juthat.

A gyenge rubel e forgatókönyv megvalósulása esetén is enyhítheti a folyómérleg-egyenlegre nehezedő nyomást, az azonban valószínűtlen, hogy elősegítené az energiaszektoron kívüli orosz export meredek fellendülését, hacsak ezekben a szektorokban nem élénkülnek hirtelen a beruházások. Valószínűbb, hogy a rubel gyengesége inkább a folyómérleg korrekcióját okozza majd a meredek importár-emelkedés és a hazai fogyasztás ebből kialakuló válsága révén - jósolták a Capital Economics londoni szakértői.

Mélyebb válság is jöhet

A ház jelenlegi előrejelzése mindezek alapján az, hogy az orosz gazdaság a következő három-öt évben aligha lesz képes stagnálásnál jobb teljesítményre. A Capital Economics szerint egyértelmű a kockázata a sokkal mélyebb válságnak is, ha az olajárak jelentősen még tovább süllyednek és alacsony szinten megrekednek.

Más nagy londoni házak ugyanakkor már a jövő év egészére recessziót valószínűsítenek Oroszországban a meredeken csökkenő olajárak miatt. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai új, felülvizsgált előrejelzésükben közölték: az általuk eddig várt zéró növekedés helyett az orosz GDP-érték 1,5 százalékos visszaesésével számolnak 2015-ben.

A ház ezzel egy időben 10 dollárral, 108 dollárról 98 dollárra csökkentette a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta jövő évi hordónkénti átlagárára szóló prognózisát. A cég elemzői hangsúlyozták, hogy az orosz gazdaságra adott növekedési előrejelzésüket a Brent-árfolyamátlagra vonatkozó becslésük csökkentése miatt rontották.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG