12p
Annyira mindenki a forint erősödésére számít, hogy könnyen bekövetkezhet egy ellentétes irányú meglepetés, a politikusok is a fejükhöz kaphatnak – mondják a Buda-Cash brókerháznál. A magyar gazdasággal kapcsolatban mérsékleten optimisták, a hazai részvényekkel kapcsolatban viszont pesszimisták.

A Men In Black című film emlékezettörlő berendezéséhez hasonlították a „Magyarország jobban teljesít” szlogent a Buda-Cash Brókerház elemzői sajtóbeszélgetésén. Túljutottunk a mélyponton, de több áldozatot kellett ehhez hozni, mint amennyit a médián keresztül érzékelni lehet – hangzott el. Bár pozitív jeleket ők is látnak, a szakemberek szerint az igazi kérdés, hogy mihez képest, mennyivel és milyen tartósan teljesítünk jobban?

Jövögetünk a gödörből

Magyarország számára összességében javul a nemzetközi környezet, a monetáris politika is támogatja a növekedést, nagyon sokáig optimista volt a befektetői hangulat. De eddig is sokan féltek attól, mi lesz, ha ez az optimizmus megtörik, mivel Magyarország még mindig a legsérülékenyebb a régió országai közül.

A Buda-Cash egyetért a kormánnyal és a legtöbb elemzővel, akik erre az évre két százalék körüli emelkedést várnak. Eközben a magyar gazdaságnak adtak egy jókora szteroid-injekciót, amely túllökte a holtponton. Ám ha a 2005-ös átlagáron számoljuk a GDP-t, akkor még mindig öt százalékkal vagyunk a 2007-2008-as szint alatt. Ha levennék a közmunkásokat a statisztikából, a munkanélküliség ma is 12 százalék felett lenne. Viszont tavaly legalább a kiskereskedelmi eladások már a nulla felett voltak.

Nem kéne tovább feszíteni

Már nem feszítheti tovább a húrt az MNB, az alapkamat elért arra a szintre, amelyet már nem szabad tovább csökkenteni – mondják. Olyan folyamatok indultak el az utóbbi napokban, a forintgyengülés, amelyek nem tennék lehetővé, ennek ellenére a jegybankelnök még mindig a további csökkentésről beszél. Ebben a nemzetközi hangulatban nincs értelme további 10-20 bázispontos csökkentésnek. Egyes elemzések már 340 forintos euróról is beszélnek, ez már káros lenne az egész gazdaságra nézve.

Az inflációval nincs gond, idén is alacsony maradhat, a tavalyi 1,7 százalék után az idén 1,2 százalék. Az állampapír-piaci hozamok soha nem látott mélységben voltak, de elmozdultak onnét, és a piac hat hónapos távra már 60-70 bázispontos emelést áraz. A napi eseményeket a jegybanknak ugyan nem kell figyelembe vennie, kérdés, mi történik majd a következő ülésig.

Szteroidokon él a gazdaságunk

Az idén makrogazdasági oldalról mérséklet optimista forgatókönyvre számít a brókercég, de nagy kérdés, milyen lesz a növekedés, mennyire lesz fenntartható. A szteroidinjekció-szerű állami beavatkozásokkal nem lehet mindig stimulálni a gazdaságot, ahogy az emberi betegeket sem lehet mindig szteroidokkal ellátni – hangzott el. Az építőipar szárnyal, az állami beruházásoknak köszönhetően, de a versenyszféra ez még alig követi. A mezőgazdaság súlya a gazdaságban pedig csak körülbelül öt százalék.

A reálbérek viszont növekedhetnek, és végre, sok év után emelkedhet a háztartások fogyasztása, amire nagy szükség lenne. Kérdés, mennyi megy el majd hiteltörlesztésre, például mi lesz azokkal, akik nem léptek be az árfolyamgátba. Nehéz konkrét előrejelzéseket adni a lakosság viselkedésére.

Ki kéne nőni végre az adósságot

A beruházásokban is az állam szerepe jelentős, pedig a versenyszférának is magára kéne találnia. Az államháztartási hiány várhatóan három százalék alatt marad. Az államadósság igazi csökkenésére azonban az elemzők nem számítanak, főleg, ha a forint tartósan gyenge marad, hiszen még mindig az államadósság negyven százaléka devizában van. Nagyobb esélyt látnak az adósság kinövésére, mint gyors törlesztésére.

 

Csak az év vége felé számítanak arra, hogy az ország esetleg kikerüljön a bóvli-kategóriából. A választások mindenképpen veszélyt jelentenek, bár a közvélemény-kutatások alapján egyértelműnek tűnnek. Nagy szükség lenne egy befektetőbarátabb, piacbarátabb gazdaságpolitikára – hangzott el.

 

A románokhoz hasonlítunk

Ami az euró/forint árfolyamot illeti, sok függ attól, hogy a Fed meddig játssza a zenét, meddig tartja fenn a pénznyomtatást. A forint szempontjából pozitív, hogy látszik, nem a legsebezhetőbb feltörekvő piaci deviza, főként mert folyó fizetési mérlegünk pozitív. Elsősorban a negatív mérlegű országok kerültek bajba az utóbbi időben, és Magyarország nem tartozik közéjük, de a jól szereplő cseh-lengyel pároshoz sem, leginkább Romániához lehet hasonlítani bennünket.

Nagyon hirtelen, alig több mint 24 óra alatt alaposan megváltozott a piaci hangulat. Az MNB-nek nagyon óvatosan képen bánni a kommunikációval, és a piac minden rezdülését éberen kellene figyelni – mondta el az elemző. Óriási tőkekivonásra nem számítanak az állampapír-piacon, van egy nagy, markáns szereplő, aki nem valószínű, hogy eladásba kezdene, mert azzal magának ártana. (A Templetonra gondolhattak.) De lehet, hogy sok külföldi nem újítja meg majd állampapírját, inkább úgy gondolja, hogy érdemes lesz 1-2 aukciót, lejáratot kihagyni, és később alacsonyabb árakon vásárolni.

Megmozdulhatnak a politikusok

Az eddig forintgyengülés alacsony forgalom mellett valósult meg, most már azonban kezdünk a fókuszba kerülni. A 310 feletti árfolyam már a lakosság körében is nemtetszést mutathat, politikai kérdéssé is válhat, mivel a devizahitelek zöménél a probléma nem megoldott, ma is döntésre várnak.

Az elemző szerint a Monetáris Tanács álláspontja is változhat, ahogy tegnap Pleschinger Gyula is próbálta tompítani Matolcsy György korábbi szavainak élét (amelyekkel a kamatcsökkentés folytatásáról nyilatkozott). A török líra példája is mutatja, milyen rövid idő alatt milyen komoly változások következhetnek be. Annyira számít viszont mindenki a forint további gyengülésére, hogy annak is megvan az esélye, hogy a meglepetésirány következik be, és, ha nem is rögtön, beerősödik a forint – hangzott el.

Az OTP-nél a legrosszabb is beépült

A magyar részvénypiacról a Buda-Cashnál úgy gondolják, hogy a külső környezet nem túl kedvező a feltörekvő piacok számára, inkább az USA-piacon, esetleg az Eurozónában látnak lehetőségeket. Minden komolyabb részvénnyel kapcsolatban vannak valamilyen fenntartásaik, bár a makrogazdasági helyzet javulása pozitívum.

Az OTP-nél az összes negatív, sőt a legrosszabb forgatókönyv is be lehet már épülve az árakba, leginkább egy újabb devizahiteles mentőcsomag, bár még mindig nem tudjuk, hogy mi a kormány szándéka. Mást mondanak a szakmának és a nagyközönségnek, és még nem tudni, mi lesz a vége. Ezzel együtt is még a legvonzóbb részvény a magyar piacon, amely a mutatószámai alapján rendkívül alulértékelt.

Távozz tőlem, INA

A Molnál van talán a legtöbb kockázat, amelyek közül a legfontosabb az INA jövője. Minden megoldás jobb lenne a mostaninál, még az is, ha piac közeli áron eladják. Szabályozói kockázatok, iparági kockázatok vannak, az utóbbi két évben a cég gyorsjelentése senkit sem érdekelt. Ha azonban a kurdisztáni olajtalálatokat ki tudja használni, az pozitív fordulatot hozhat.

A Richter már elérte a Buda-Cash szerint indokolt szintet. A cariprazine-molekulától sok minden függ, de elképzelhető, hogy két év csúszást szenved a projekt, amit a piac még nem biztos, hogy beárazott.

A Magyar Telekom továbbra is nyereséges, jó osztalékalapot termel, csak azt mostanában nem a részvényesek kapják, hanem a magyar állam. Lehet, hogy csak 2015-től lesz képes az osztalék kifizetésére, pedig a befektetők amiatt vásárolják. Sok függ attól, hogy a hazai szabályozás hogyan alakul, az állam még mennyit szeretne elvonni, van reális kockázata annak is, hogy emeli a terheket.

Beindult az USA

Az USA-ban beindult a gazdaság motorja, növekedési pályára állt, egyre inkább beindul a  fogyasztás is. Már csak azért is, mert a munkanélküliség csökkenésnek indult, év végére 6,5 százalék alá is csökkenhet a munkanélküliségi ráta. Az infláció emelkedhet ugyan, de még így is alacsony szinten, évi két százalék alatt van, az a szint, amely a Fed szigorítását kiváltaná, még nagyon messze van.

Minden arra mutat, hogy a Fed szigorítani még jó ideig nem fog, még ha a pénznyomda lassul is. A feltörekvő piacokra a kockázatvállalási kedv csökkenése miatt kevesebb pénz mehet, de a Buda-Cash emiatt a fejlett piacoktól nem vár gyengébb teljesítményt.

Nem volt irreális a bika

Az S&P 500 részvényei nagyjából 15-ös P/E mellett forognak az egy évvel korábbi 13-al szemben, a vállalati eredmények is javultak, így a részvénypiaci emelkedés nem volt megalapozatlan. A részvények értékelése hosszú távon nem irreális – mondták el. Így jelentős negatív irányváltásra szerintük nem kell számítani az amerikai piacon, hacsak nem lesz nagy meglepetés az eredményekben, de a vállalati gyorsjelentési szezon eddig jól alakult. A cégek 75 százaléka pozitív meglepetéseket okozott.

A részvénypiaci összkép „bullish”, emelkedésre számítanak, azon belül is főleg az amerikai piacot favorizálják. Tippjeik közé tartoznak a gGoogle, a Blackrock alapkezelő cég, az American Tower telekommunikációs vállalat, a LyonellBasell vegyipari vállalat és a Cheniere Energy, amelyek az olcsó papagázból profitálnak. A Monsanto agrár- és vegyipari cég és az Equinix felhőalapú szolgáltató is vonzónak tűnik.

Mégsem lesz a dollár éve?

A dollár mozgása nagyon fontos mutatója a világgazdaságnak, ám gyakran hektikus. Amikor a Fed bejelentette a pénznyomtatás csökkentését, akkor sokan a dollár erősödésére számítottak, az amerikai kötvényhozamok emelkedésére, a dollárkereslet növekedésére számítottak. Sokan számítottak erre és nyitottak rá pozíciókat, azt gondolták, hogy ez a dollár éve lesz. Sokan fogadtak ugyanakkor a kötvényhozamok emelkedésére is, ám ez sem következett be.

Mivel nagyon sokan nyitottak egy irányba pozíciót, és a hozamok mégsem emelkedtek, komolyabb pozíciózárási, likvidálási hullám indult. Ez átírhatja a dollárral kapcsolatos várakozásokat is. A devizapiacokon sokszor előfordul, hogy amit nagyon egyértelműen várnak, annak inkább az ellenkezője szokott bekövetkezni, ami jelen esetben a dollár gyengülése lehet.

Nőhet az európai GDP

Elképzelhető, hogy elindul egy portfólió-diverzifikáció, ahol az alacsonyabb minősítésű papírokból a biztonságosabb kötvények felé mozog majd a tőke, vannak erre utaló jelek. Ha elindul egy ilyen folyamat, az biztosan hatással lesz minden olyan kötvény hozamára, amelyek eddig a likviditás-bőségből profitáltak. (A magyar papírok és a forint is ide tartoznak.)

Az Eurozóna gazdasága mostanában fordul pluszba, a GDP a negyedik negyedévben már valószínűleg szerény mértékben bővült. Az infláció alacsony szinten van, nagyon kedvező makrogazdasági helyzet kezd kialakulni. Az adósságválság kezelése sikeresnek tekinthető, az EKB várhatóan a jelenlegi alacsony 0,25 százalékos szinten hagyja majd a kamatot. Az viszont elképzelhető, hogy a hitelezési aktivitás érdekében valamilyen könnyítést alkalmaz (mint az LRTO-program volt).

Az európai részvények sem rosszak

Az EU-részvények kevésbé emelkedtek tavaly, mint az USA-ban, de a vállalati eredmények is szerényebbek, így az árazási mutatók jobban változtak. A P/E jelenleg 13,6 körül van, míg az USA-ban 15. Ugyanakkor a gazdasági fellendüléssel a vállalati eredmények is javulhatnak. Emiatt a Buda-Cash alapvetően az Eurózónában is emelkedést vár a részvényektől, de kevesebbet, mint az USA-ban.

Az euró értékelésénél nem érdemes a volatilis euró/dollár keresztárfolyamot (vagy a jent, svájci frankot) figyelembe venni, tisztább képet az elemzők szerint az angol font nyújt. Az árfolyamgörbén az figyelhető meg, hogy az euró gyengülőben van a fonttal szemben, a tendencia pedig folytatódhat.

Japán is javulgat

Az utóbbi időben számos jó adat látott napvilágot a brit gazdaságról. A munkanélküliség közel került a hét százalékhoz, a brit jegybank pedig ahhoz, hogy esetleg a kamatemeléshez nyúljon. Ugyanez az EKB-től egyelőre nem várható. Ez is alátámasztja, hogy az euró a fonttal szemben gyengülhet.

Japánban az Abenomics meghozta az eredményét, a deflációs veszély elmúlt, bár ez jórészt az áruforgalmi adó bevezetésével magyarázható. Az infláció azért javuló pályán van, akárcsak a kiskereskedelem és a bizalmi mutatók. A munkanélküliség is csökken, a beruházások is felfelé tartanak, a GDP szintén.

Nem olcsó a japán részvény

Továbbra is nagy kérdés, hogy mi lesz az adóssággal. Az országot egyelőre az védi, hogy az adósság nagy része belföldi tulajdonban van. Havi szinte 5000 milliárd jent pumpálnak a gazdaságba, ami GDP-arányosan az amerikai pénznyomtatásnál is nagyobb élénkítés. Arra lehet számítani, hogy ez nagyon sokáig folytatódik majd, sőt még bővülhet is, a piaci várakozások már erre az évre a bővítését várják. A program kivezetése igen távoli, beláthatatlan, valamikor 2018 után esedékes.

A japán részvénypiac azonban már nem olcsó. A tőzsdeindexet mindig is az exportra termelő vállalatok húzták, így együtt mozgott a tőzsdeindex a dollár/jen árfolyammal. Így a részvényárak további emelkedését is csak akkor várják, ha a jen tovább tud majd gyengülni. Ebben az esetben még 5-10 százalékos emelkedést várnak. Kockázatot jelent az ÁFA újabb emelése, ha ez negatív hatásokkal jár, visszavetheti a növekedést. A Buda-Cash tippjei a Toyota, a Honda, a Bridgestone, a Denso, a Japan Tobacco, legtöbbjük az autóiparban tevékenykedik.

Merre tovább, jen?

A dollár/jen a devizapiaci szakértők szerint a múltban sokszor váltott irányt valahol a 100-115 dollár közötti sávban. Régen nem volt példa arra, hogy a japán jen menedékdeviza-státuszba kerüljön, ezen a héten azonban ismét megfigyelhető volt a részvénypiacok gyengülése kapcsán.

Ha az említett forgalmi adónak negatív hatásai lesznek, akkor viszont elképzelhető, hogy a jegybank újabb könnyítéseket vezet be. Kockázatok fenyegetnek a kínai bankrendszer felől is, különösen az árnyék-bankrendszer bedőlésétől félnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Deviza / Áru Még ennél is jóval magasabb üzemanyag-árakat jósolnak a jövő hétre
Privátbankár.hu | 2016. október 1. 16:59
Míg az MTI a mától érvényes adóemelés miatt 339-340 forintos benzint és 345-346 forintos gázolajat jelzett előre, addig a GKI Energia szerint a közeljövőben 345 és 355 is lehet a két fontos üzemanyag ára. Az üzemanyagok ugyanis drágultak valamelyest a világpiacon, főleg a hét második felében.
Deviza / Áru Két kézzel szórja a pénzt a tűzre a kínai jegybank
Privátbankár.hu | 2016. február 7. 12:04
Tovább zuhan a kínai devizatartalék, miután a jegybank rengeteg pénzt éget el a piacon a jüan stabilizálására.
Deviza / Áru Őrülten vették az olajat, de a forint és az OTP is kapós volt
Privátbankár.hu | 2015. június 10. 18:53
Az OTP jól teljesített, a többi magyar részvény már nem annyira. A forint ezúttal erősödni tudott, az euró nem ment tovább. Nap közben három százalékos emelkedésben is volt a kőolaj, de ezután kissé lecsendesedett.
Deviza / Áru Hol van a mi forintunk? Lengyelország jobban teljesít
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 16:17
Lehet, hogy mi erősnek érezzük a forintot 300 forint alatti euróárfolyamok mellett, de az-e valójában? A lengyel zloty árfolyamából ítélve nem igazán, sőt, inkább gyenge. A trend ráadásul ebbe az irányba mutat. Nemrég az egy főre jutó GDP-ben is megelőztek minket.
Deviza / Áru De jó, hogy nincs devizahitelünk – végképp megállíthatatlan a frank
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 17:00
Miután a svájci jegybank tovább növelte a negatív kamatozású betétek körét, rég nem látott mértékben esett a svájci frank árfolyama, ám csak fél napig. Sokak szerint az SNB már ellőtte minden puskaporát, semmit sem tud tenni az erősödés megállítására. Az ország drágán megfizet az erős frankért, öt éve először recesszióba süllyedhet.
Deviza / Áru Újból a vas és acél országa lehetünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 15:58
Acélmű épül Miskolcon, a projekt megvalósulásával újraéledhet a nehézipar Diósgyőrben - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.
Deviza / Áru Tovább adják a forintot: ma is gyengülünk
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 09:34
Megint 301 forintál jár az euró jegyzése, több régiós devizával együtt gyengülünk.
Deviza / Áru Európában is a kőolajért megy a harc - bíróságra citálják a németeket
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 07:50
A cseh kormány bírósági úton követeli vissza azt a kőolajat, amelyet Csehország a közelmúltban csődbe jutott német Viktoriagruppe raktáraiban helyezett el.
Deviza / Áru Elhagyta magát a forint - frissítve
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 13:54
Az előző két nap komoly erősödése után ma visszaesett a forint, az euró árfolyama 300 körül van ismét.
Deviza / Áru Zseniális devizaügylet, vagy a következő svájci frank bukta?
Fellegi Tamás | 2015. április 21. 16:24
Devizapiaci szereplők egyre gyakrabban emlegetnek egy ügyletet, amiben nagyon bíznak. Sokak szerint biztos pénzt lehet vele keresni kis kockázattal. Ez nem más, mint a török líra vétele az euróval szemben. A januári óriás svájci frank bukta után ezeket az ügyleteket illik óvatosabban kezelni, most megnézzük, itt miről is van szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG