2p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Oroszország elleni uniós szankciók feloldásáról is lehet tárgyalni, ha betartják a kelet-ukrajnai tűzszüneti megállapodást - mondta a német kancellár.

Angela Merkel a berlin-brandenburgi Inforadiónak (RBB Inforadio) adott interjúban kiemelte, hogy lehet szó a szankciók feloldásáról, de előbb végre kell hajtani a kelet-ukrajnai szakadárok, Oroszország és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ)  képviselői által múlt pénteken aláírt tűzszüneti megállapodásban szereplő 12 pontos tervet.

 


A tűzszüneti megállapodás egyebek között azt tartalmazza, hogy ki kell vonni Ukrajna területéről a "törvénytelen fegyveres csoportokat, a hadieszközöket, a fegyvereseket és a zsoldosokat", és a Donyeck és Luhanszk megye "különleges jogállásáról szóló ideiglenes törvénnyel összhangban meg kell rendezni ezeken a területeken az előre hozott helyhatósági választásokat".

Tetteket akarunk látni

 

"Most tetteket akarunk látni, ami azt jelenti, hogy a terv önmagában nem elég" - szögezte le a német kancellár. Hozzátette: az EU világossá tette, hogy mindaz, ami Kelet-Ukrajnában történik "és remélhetőleg hamarosan véget ér, Ukrajna területi egységének megsértését jelenti, és olyan mértékű együttműködés az úgynevezett szakadárok és Oroszország között, amit nem tartunk helyesnek."

A tárgyalás lehetősége ugyanakkor továbbra is nyitva áll, és jelenleg is zajlanak tárgyalások azzal a céllal, hogy Oroszország számára elfogadható legyen az EU és Ukrajna szabadkereskedelmi megállapodása. "További tárgyalásokat is folytatunk majd, de először végre kell hajtani a 12 pontos tervet" - mondta Angela Merkel.

Ha helyre áll a rend

Arra a felvetésre, hogy a szankciók a német gazdaságnak is ártanak, azt mondta, hogy a konfliktusnak nincs katonai megoldása, de valahogy mégis reagálni kell a Moszkvával kialakult "súlyos nézeteltérésre", és arra, hogy a szakadárok "teljesen nyilvánvalóan" orosz támogatást kapnak. 

A reagálás eszköze pedig az Oroszországot sújtó szankciók sora, amelyek ugyan a német gazdaságot is érintik, de a reakció elmaradása még súlyosabb következményekkel járna. Ezért "cselekszünk, de azt is világossá tesszük, hogy természetesen feloldjuk a szankciókat, ha helyreáll a rend" - mondta a német kancellár az RBB Inforadiónak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – Miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG