4p

Mi legyen a pénzünkkel? Tegyük állampapírba? Részvénybe? Ingatlanba? Kriptóba?
A befektetésektől a vagyonkezelésig - újra itt a Klasszis Klub Live!

Jöjjön el személyesen, találkozzon neves szakértőkkel vagy csatlakozzon online!

2024. március 27. 17:00

Részletek és jelentkezés itt!

Az OECD tanulmánya szerint egy átlagos keresményű magyar férfi nyugdíjba vonulásakor a bérének majdnem 90 százalékára számíthat nyugdíjként, ami az egyik legmagasabb érték az EU-ban. Németországban ez az érték csak 50 százalék, ami viszont majdnem a legalacsonyabb, így ott sokan elégedetlenek. Az igazi nyugdíjas-paradicsom azonban Ausztria.

Az OECD tanulmánya szerint egy átlagos keresetű férfi nyugdíjba vonulásakor Magyarországon bérének 89,6 százalékára számíthat, ez a negyedik legjobb érték az OECD-országok között és a harmadik legjobb az EU-ban. (Ezt nevezik helyettesítési rátának.) Előttünk van Törökország, Hollandia és Ausztria.

Az EU átlaga egyébként 70,9 százalék, az OECD-é pedig 63,2, igaz, az utóbbiban olyan, eltérő gazdasági szerkezetű és kultúrájú országok is módosítják a képet, mint az USA, Japán vagy Mexikó.

Az azonban hozzá tartozik a képhez, hogy Magyarországon sok a kisnyugdíjas, aki átlag alatti bérek után kapott ellátást, így az átlagos nyugdíj jóval alacsonyabban van az átlagbérhez képest. A KSH-nál szereplő hasonló értelmű mutató, az „ellátmány a nettó nominális átlagkereset százalékában” például 67,6 százalék volt 2014-ben. (A hazai minimálnyugdíj pedig az OECD szerint az átlagbérnek csak alig több mint tíz százalékát teszik ki, ami semmiféle megélhetéshez sem elegendő.)

Minimumnyugdíjak az átlagbér százalékában (OECD)

A legtöbb szakember véleménye szerint a jelenlegi nyugdíjrendszerünk fenntarthatatlan, mert egyre több lesz a nyugdíjas és egyre kevesebb az aktív kereső, akik befizetéseikkel a nyugdíjakat lehetővé teszik. Hacsak egy kisebb gazdasági csoda nem történik, a nyugdíjaknak csökkenniük kell, vagy a nyugdíj-korhatárt kell majd tovább növelni.

De egy szinte biztos: a jelenlegi nyugdíjrendszer változni fog idővel, és a mai fiatalok vagy középkorúak nem valószínű, hogy a fizetésük 90 százalékára számíthatnak majd nyugdíjként.

Egy másik fontos tényező, hogy hiába magas a nyugdíj az átlagbérhez képest, ha az átlagbér alacsony, és sok bérből és fizetésből élőnek is megélhetési gondjai vannak. Ez a statisztika talán jól néz ki, de nem segít az átlag alatti jövedelmekből tengődőkön.

Még a gazdagabb németek sem elégedettek a nyugdíjukkal. Eléggé gyakori, hogy az időskori szegénység témáját előveszi az ottani sajtó, amely széles réteget, sok százezer embert érint. Annak ellenére, hogy az átlagnyugdíj a magyarnak nagyjából háromszorosa, decemberben 1176 euró volt, sokan elégedetlenek a nyugdíjak szintjével.

A bajor közszolgálati BR.de cikke szerint Németországban csak a bére felére számíthat nyugdíjba vonulásakor egy átlagbért kereső férfi, ami mélyen az EU 70,9 százalékos átlaga alatt van, csak az íreknél és a briteknél alacsonyabb ez az érték. Az alacsony bérűeknél pedig egyenesen az EU sereghajtója Németország. Azt mondjuk a cikk is megjegyzi, hogy az ezredforduló környékén szándékosan mérsékleték a nyugdíjakat az országban, hogy a versenyképességet javítsák. (Valljuk be, ez Németország mai gazdasági erején meg is látszik).

A németek azon is értetlenkednek, hogy szomszédaik, az osztrákok mennyivel magasabb nyugdíjat kapnak. Míg 2013-ban Németországban 1050 euró volt az átlagos nyugdíj, addig Ausztriában 1560, ráadásul 13. és 14. havi nyugdíj is járt, így tulajdonképpen átlagosan 1820 euró volt az átlagos juttatás egy hónapban.

Ennek egyik oka, hogy szomszédainknál az állami hivatalnokok és az önálló munkavégzésben dolgozók is benne vannak a rendszerben, a másik, hogy Ausztriában magasabbak a járulékok. (A németországi 9,5+9,5 százalék dolgozói és munkáltatói járulék helyett Ausztriában 10,25 + 12,55 százalékot kell fizetni.)

Helyettesítési ráta, férfi, az átlagbér felénél, egyszeresénél és másfélszeresénél (forrás: OECD)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek Akár 7 milliót is bukhatunk egy rosszul kiválasztott hitelen
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 10:09
Mutatjuk, mennyit kell most fizetni havonta egy lakáshitelért, hatalmas különbségek vannak. És nem mindenkinek ugyanaz a bank adhatja a legjobb ajánlatot.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavasz - 1. forduló
Privátbankár.hu | 2024. március 12. 07:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! 2024 tavaszi diákverseny 1. fordulója a gimnáziumok diákjainak!
Személyes pénzügyek Mennyit ér egy Kossuth-fotó?
Kenessei András | 2024. március 9. 18:26
Ezt a kérdést igazán nem könnyű megválaszolni, hiszen nagyon sok, előzetes feltétele van. Csak néhány, kisegítő kérdést tegyünk fel hozzá! Milyen fotó? Mikor készült? Ki fotózta? Milyen állapotban van (mármint a kép)? Hol és hogyan lehet hozzáférni? És így tovább. Úgyhogy mindenekelőtt adjuk meg a választ könnyítő információt: ez a fotó árverési anyag, az antikvarium.hu 21. online árverésén volt hozzáférhető 222 további tétel társaságában. E tételek kivétel nélkül dedikált könyvek, kéziratok és fényképek voltak, és kivétel nélkül elkeltek.
Személyes pénzügyek Rövid távon megelőzték a bankbetétek az állampapírokat
Privátbankár.hu | 2024. március 8. 10:14
Az állampapírok korábban legyőzhetetelen befektetési formának tűntek. Azonban a csökkenő infláció alaposan átrendezte a viszonyokat.
Személyes pénzügyek Jobban keresik a magasabb összegű lakástakarékokat
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 17:16
Az ügyfelek több mint 61 százaléka a lehető legmagasabb összegben, vagyis havi 50 ezer forintos konstrukcióval indít lakástakarékot az Online Navigátor Kft. adatai szerint, akik az általuk közvetített Erste lakástakarék szerződések megoszlását mutatja be.
Személyes pénzügyek Sérül az Alaptörvényben biztosított szociális biztonsághoz való jog
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:02
A csökkenő népességszám és a társadalom idősödése miatt egyre nagyobb terhet jelent az aktív korú lakosságnak az időskori ellátórendszer fenntartása. Míg 1980-ban 20,9 százalék, addig 2022-ben már 31,7 százalék volt az időskorú népesség aktív korú népességhez viszonyított aránya. Folytatódik laptársunk, szintén a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Piac&Profit, valamint az Oltalom Rádió közös műsora, a Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Eddig hatalmas bukta a kormány családtámogatási csodafegyvere
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 13:54
Januárban nagyon felpörögtek a lakáshitelek, a babaváró támogatás viszont csúnyán visszaesett a megemelt hitelösszeg dacára. A személyi kölcsönök csúcsot döntöttek, a bankszámlák egyenlege viszont bezuhant. Egyre kisebb a különbség a lakossági hitel- és betétállomány között - derül ki a Bank360.hu elemzéséből.
Személyes pénzügyek Több ezer magyar ügyfél lehet bajban egy külföldi biztosító miatt - figyelmeztetést adott ki az MNB
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 11:47
Már rég visszavontán a szlovák biztosító tevékenységi engedélyét, de sok magyar ügyfél továbbra is fizeti a díjakat.
Személyes pénzügyek Lakásbiztosítás féláron? Itt vannak a legnagyobb kedvezmények, összegyűjtve
Privátbankár.hu | 2024. március 4. 07:06
A márciusi kampányban vannak cégek, ahol 40-50 százalékos kedvezményt is el lehet érni.
Személyes pénzügyek Most érdemes megnéznie, mennyit kaphat az eurójáért
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 18:23
Vegyesen alakult a forint árfolyama csütörtökön a főbb devizákkal szemben a kora reggeli jegyzéséhez képest a bankközi piacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG