1p
Azért, hogy Brüsszelnek megfeleljünk, nem lenne szükség a reklámadóra, a kormány mégis egyre komolyabban számol annak bevezetésével. A Bizottság viszont épp azt várná a kormánytól, hogy a kiadásokon spóroljon.

20 százalékos kulcs is lesz

Brutálisan megadóztatja a reklámokat, pontosabban a reklámozókat a kormány. Orbán Viktor először Brüsszelben szerda este beszélt arról, hogy újabb "szektoradót" vethet ki a kormány, hogy teljesítse a túlzottdeficit-eljárás megszüntetéséhez szükséges feltételeket (ez a fenntartható hiánycsökkentés, konkrét intézkedéseket ennek fejében Brüsszel nem szab a tagállamoknak).

Orbán Viktor és Manuel Barroso egy korábbi megbeszélés után.



Nemrég pedig már fel is került a kormányzati portálra a reklámadó tervezete. Ezek szerint az adó alanyai a reklámot közzétevők, vagyis a tévék, rádiók, újságok. Az adó alapja a reklámokból származó nettó árbevétel. Az adó sávos lesz, 1 milliárdos bevételig nem kell adót fizetni, az 1 milliárd forint feletti, de 5 milliárd forint alatti részre pedig 1 százalék lesz. A nagy szereplőknek azonban majd alaposan a zsebükbe kell nyúlniuk, az 5 milliárd feletti részre ugyanis már 10 százalék a sarc, míg a 10 milliárdot meghaladó bevételnél 20 százalék lesz az adó mértéke.

Az adót a következő év ötödik hónapjáig kell majd befizetni. A tervezet szerint már az idei év után is fizethetnek a cégek, az április elsején vagy azután reklámtevékenységet végzőknek fizetniük kell (de nem az egész év utáni bevételük alapján).

EDP: megvagyunk új adó nélkül is

Kiszivárgott hírek szerint Brüsszelt meggyőzte a Varga-csomag, így valószínűleg Magyarország kikerülhet végre az EDP-, vagyis a túlzottdeficit-eljárás alól, ami a kormányzatnak fontos célkitűzése volt tavaly ősz óta. Ha mégis bent ragadnánk az eljárásban, az évi 100 milliárdos nagyságrendű terhet jelentene a magyar államnak. Ha azonban végre lekerülünk a szégyenpadról, akkor felesleges lehet a reklámadó bevezetése. A Varga Mihály által bejelentett zárolásokkal elérhetjük a hiánycélt, az első negyedéves GDP-adatok azt mutatják, a vártnál jobban felpörgött a gazdaság, ami javítja a költségvetés helyzetét is (hiszen a deficitet a GDP arányában számoljuk el). A Privátbankár egy korábbi elemzésében már rámutatott, hogy valójában "filléres vitánk" volt eddig Brüsszellel, hiszen a Bizottság bőven hibahatáron belüli prognózist adott a 2014-es magyar hiányra tavasszal (3 százalék felettit), így azonban további lépések megtételére kérhette a kormányt. A tervezet amúgy az EDP eljárással indokolja az új adó bevezetését, holott valószínű, erre az eljárásból való kikerüléshez sem lenne szükség.

A nagyok bukhatják a legtöbbet

A reklámadó a piac nagy szereplőit érintheti érzékenyen, a 150 milliárdos magyar reklámpiacon különösen nagy tehernek tűnik a 10 milliárd feletti rész 20 százalékos adókulcsa. A döntés egyik legnagyobb vesztese a most egyesülni készülő Axel Springer-Ringier kiadópáros lehet, akiknek külön-külön kisebb adókulccsal kellene valószínűleg adóznia. A két nagy kereskedelmi tévé, az RTL és a TV2 bevételének ötödét szintén elvinné az adó.

A Varga Mihály által korábban bejelentett három fokozatú csomagban szó sem volt új adóról. Brüsszelben a Varga-csomag kapcsán épp azt emelték ki, hogy végre nem a bevételi oldalon hozott rendelkezéseket a kormány, hanem a kiadásokat próbálja lefaragni. A törvény az adó bevezetését a hiányeljárással indokolja, holott e nélkül is kikerülhetnénk az eljárás alól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG