8p
Az agrárium a GDP-n belüli relatíve alacsony részaránya ellenére gazdaságstratégiailag jelentős ágazat. A mezőgazdaság sajátosságaiból adódóan magas finanszírozási igénnyel bír, miközben a teljesítményét jellemző erős volatilitás, valamint az általános termelékenységbeli lemaradás leküzdéséhez szükséges technológiai fejlesztések miatt a válságot követően különösen fontossá vált a szektor finanszírozási feltételeinek javítása. A Növekedési Hitelprogram (NHP) az elmúlt években jelentős szerepet töltött be a mezőgazdaság forrásellátottságának biztosításában: a program második szakaszában mintegy 2200 vállalkozás jutott finanszírozáshoz, csaknem 270 milliárd forint összegben.

Plajner Ádám és Rippel Géza, a Magyar Nemzeti Bank munkatársainak szakcikkét publikáljuk a Privátbankár.hu-n.

A közelmúltban egy, a sajtóban megjelent írás a mezőgazdasági ágazat a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramjában megfigyelhető, a GDP-hez való hozzájárulását jóval meghaladó részesedését kritizálta. Az elemzés tévedésen alapulva figyelmen kívül hagyta, hogy egyes ágazatok hitelfelvételben mutatott részesedése és hozzáadott értékének nemzetgazdasági súlya az ágazati sajátosságokból fakadóan érdemben eltérő lehet. Pótolva a finanszírozási igény és az egyes ágazatok gazdaságban betöltött szerepe közötti összefüggés bemutatását, írásunkban ismertetjük a mezőgazdaság finanszírozásának alapvető kérdéseit és az NHP e területen elért eredményeit.

Mindenekelőtt fontos megjegyezni, hogy az NHP egy monetáris politikai eszköz, amelynek bevezetését a kis- és középvállalkozások (kkv-k) hitelhez jutásában a válságot követően tapaszalt jelentős és tartós zavarok indokolták. A program során a jegybank nulla százalékos kamaton nyújt forrást a kereskedelmi bankoknak, amelyet követően a hitel kihelyezése már a bankok döntése. Ennek megfelelően a jegybank nem részesít előnyben sem ágazatokat, sem térségeket. Ezekre külön semmilyen keretösszegeket nem határoz meg, hanem a hitelintézeteken keresztül azonos feltételek mellett bocsátja rendelkezésre minden szereplő számára a program keretében elérhető hiteleket. Így tehát a kkv-k oldaláról mutatkozó hitelkereslet, valamint a hitelintézetek – jövedelmezőséget, kockázatot stb. figyelembe vevő – egyedi hiteldöntései határozzák meg, hogy végül az egyes ágazatok milyen mértékben jutnak finanszírozáshoz a programban. Az agrárium a programban megfigyelhető magas aránya megerősíti, hogy a bankok mezőgazdaságba vetett bizalma az utóbbi években más ágazatokkal ellentétben nem csökkent, ami részben az ágazat gazdasági ciklusokra semleges jellegéből is adódik.

Az ágazatok banki hitelezésben mutatott részaránya jelentősen eltérhet a hazai GDP-ben betöltött súlyuktól. Ennek megfelelően e két változó összevetéséből levont következtetések önmagukban is hibás megállapításokhoz vezethetnek. Az egyes ágazatok működésének hiteligényességét számos tényező nagyban befolyásolja: csak a legfontosabbakat említve ilyen lehet a végzett tevékenység típusa (a termelő ágazatokban általában magasabb a hitelpenetráció, mint a szolgáltató ágazatok esetében), a hitelfelvétel esetén bevonható potenciális fedezetek köre, vagy épp a banki finanszírozásra erősebben ráutalt kis- és közepes vállalkozások aránya. A mezőgazdaságban általánosságban is jellemzően magasabb a hitelfelvevő vállalkozások aránya, mint más ágazatokban. Míg az összes aktívan működő vállalkozás tekintetében Magyarországon egyharmad a hitelintézeti finanszírozást igénybevevők hányada, a mezőgazdaság esetében ez az arány meghaladja az 50 százalékot. Emellett a mezőgazdaságban az ágazatra jellemző méretszerkezet is hozzájárul a magas hiteligényhez. Az agrárszektorban nagy arányban olyan kkv-k tevékenykednek, melyek fejlesztéseik esetén – a támogatásoktól eltekintve – a banki finanszírozást kiváltó, alternatív finanszírozási csatornákhoz gyakorlatilag nem férnek hozzá.

A hazai mezőgazdaság fejlesztésének igénye

A hazai mezőgazdaság GDP-ből való közvetlen részesedése az elmúlt években stabilan 4 százalék körül alakult, míg a vele szorosan együttmozgó élelmiszeriparral együtt a GDP mintegy 7 százalékát tette ki. Relatíve kis súlya ellenére a mezőgazdaság teljesítményének jelentős ingadozása ugyanakkor érdemi hatással van a GDP alakulására. Egyes évek között, az ágazat gazdasági növekedéshez való hozzájárulása akár +/- 1 százalékpont között is változhat, ami még nemzetközi összevetésben is kiugróan magas ingadozást jelent. A magas volatilitáshoz érdemben hozzájárulnak a hazai mezőgazdaság szerkezeti sajátosságai. Az időjárási feltételeknek szorosabban kitett növénytermesztés magas súlya jellemzően növeli a kibocsátás változékonyságát, amit tovább súlyosbít a rendszeres öntözés alatt tartott területek relatíve alacsony részaránya. Emellett az elaprózott, gyakran alacsonyabb technológiai feltételek mellett művelésbe vont birtokszerkezet sem kedvez a termelékenység javulásának.

A felsorolt tényezőkből fakadóan az elmúlt években hazánk – az ország kedvező adottságai ellenére – az egy hektárra jutó kibocsátás alapján elmaradt az Európai Unió átlagától. Mindeközben az elmúlt mintegy két évtizedben a főbb gabonafélék termésátlagának növekedése lényegében megállt, jelentős termelékenységbeli különbséget felhalmozva régiós versenytársainkkal szemben (1. ábra).

A mezőgazdaság teljesítményére érdemi hatással bír az ágazat megfelelő mennyiségű és minőségű fizikai tőkével, valamint technológiai fejlesztésekkel való ellátottsága. A géppark fejlesztése magas finanszírozási igényű korszerűsítő beruházások útján lehetséges. A hazai mezőgazdaságban 2010 óta a beruházások gyors bővülését figyelhettük meg, amit az ágazat kiterjedt támogatási rendszere mellett az utóbbi években elsősorban a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően javuló finanszírozási környezet támogatott (2. ábra).

Az NHP második szakaszának elindulása óta a mezőgazdasági kkv-knak nyújtott forinthitelek többsége a jegybanki programhoz kötődik, ugyanakkor szintén magas az NHP-s hitelek részaránya a kereskedelemben és a feldolgozóiparban, hiszen az NHP a banki termékpaletták meghatározó elemévé lépett elő az elmúlt években. Az NHP 2015 végén zárult második szakaszában – több mint 1000 őstermelőn és családi gazdálkodón, valamint az egyéni vállalkozókon felül – mintegy 2200 agrárágazatban tevékenységet folytató vállalkozás jutott finanszírozáshoz, csaknem 270 milliárd forint összegben. A program első szakaszával együtt pedig hozzávetőlegesen 370 milliárd forintnyi finanszírozás áramlott az ágazat mikro-, kis- és középvállalkozásaihoz.

A második szakaszban csak a kereskedelmi ágazatba jutott ennél több forrás, a kihelyezett hiteleknek mintegy 22 százalékát használták fel a mezőgazdaságban. A hitelek majdnem felét kitevő beruházási hitelek nagymértékben segítették elő az agrárvállalkozások bővítését, korszerűsítését, segítve ezzel termelékenységük, versenyképességük jövőbeli javulását. Abban, hogy a mezőgazdaság az NHP-n belül ilyen jelentős súlyt képviselt, a lehetséges hitelcélok köre is szerepet játszott. A program keretében ugyanis EU-s támogatások előfinanszírozására is lehetőség volt, ezen hitelek háromnegyede a mezőgazdasághoz kötődött. A szektorba kerülő hitelek mintegy negyedét fordították előfinanszírozási célra, ami egy másik ágazatról sem mondható el (3. ábra). Ennek révén a hazai vállalkozások hamarabb, már azok befolyása előtt felhasználhatták gazdálkodásukhoz az elnyert uniós forrást.

Ugyanakkor az NHP-nak és az uniós források aktív lehívásának köszönhetően erősödő beruházási aktivitás mellett is érzékelhető még lemaradás a géppark, valamint az alkalmazott technológiák mennyiségi és minőségi jellemzőiben. A mezőgazdasági termelékenység emelésének, így a középtávú gazdasági növekedés támogatásának feltétele az agrárium megfelelő forrásellátottságának folyamatos biztosítása. Miközben az NHP jelenleg folyó kivezető szakaszában még elérhető kedvező, fix kamatú beruházási hitelek továbbra is lehetőséget biztosítanak pótló, bővítő és korszerűsítő beruházások elvégzéséhez, a szektor szereplői forgóeszközhitel-igényüket jelenleg piaci alapú hitelekkel elégítheti ki. Ezek az elmúlt évek jegybanki kamatcsökkentéseknek köszönhetően már minden korábbinál kedvezőbb kamatszint mellett érhetők el. A forráshoz jutást tovább segítik a jegybank 2016-ban bevezetett, a piaci alapú hitelezés helyreállását és a kkv-hitelállomány bővülését célzó ösztönző eszközei (Piaci Hitelprogram) is. Emellett a garanciaszervezetek rugalmasabbá vált üzleti feltételei, középtávon pedig az Európai Unió új költségvetési időszakában rendelkezésre álló, kedvező feltételek mellett elérhető visszatérítendő források is fontos szereppel bírhatnak.

Összességében a Növekedési Hitelprogramnak köszönhetően a mezőgazdaságba áramló források az ágazat modernizációját segítették. Mindezt egy olyan időszakban, amikor a vállalati hitelpiac befagyáshoz közeli állapotba kerülése miatt a hazai kkv-k forráshoz jutása rendkívül nehézzé vált. A hitelfelvételeket követően megvalósult beruházások az ágazat hosszabb távú termelékenységi kilátásainak javítása mellett a gazdaság fenntartható növekedését is támogatják.

A szerzők a Magyar Nemzeti Bank munkatársai.

Címkék: Agrár

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG