<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Úgy tűnik, hogy háborúba indul az Unió. Bajba kerülhet az Apple, büntetés is lehet a vége az adóelkerüléses vádaknak. Ha a vádak beigazolódnak, akkor az Apple-t akár több százmillió dollár megfizetésére is kötelezhetik.

Az Európai Bizottság vádolja azzal az ír adóhatóságot, hogy az Apple-lel kötött két adóügyi megállapodásban olyan jelentős kedvezményeket biztosított a vállalatóriásnak, amelyek az uniós jog alapján tiltott állami támogatásnak minősülhetnek. Ezt az EU versenyjogi biztosa múlt héten ismertette a dublini parlamenttel.

Ha a vádak beigazolódnak, akkor az Apple-nek fizetnie kell az ír költségvetésbe, akár több százmillió dollárt is. Az Európai Bizottság eljárása tavaly júniusban indult, amikor az ír adóhatóság Apple részére kiadott 1991-es és 2007-es ún. szokásos piaci ár megállapodásait vette mélyebb vizsgálat alá.

Mi is történt pontosan?

A Deloitte is aggódik

"Az Apple ügye jól szemlélteti az EU-ban, illetve világszerte megfigyelhető, egyre szigorúbb szabályozási gyakorlatot, amely az egyes multinacionális cégek globális tevékenységének kifinomultabb ellenőrizhetőségét célozza, függetlenül attól, hogy a cégcsoport mely országokban rendelkezik székhellyel vagy kapcsolt vállalkozással" - mondta Gémesi Péter, a cég transzferár üzletágának vezetője.

A megállapodásokban az is rögzítve volt, hogy az Apple-nek milyen árakat kell alkalmaznia egyes csoporton belüli ügyleteire, iránymutatást adva ezzel az ír társasági adóalap kiszámításához. Az Apple adóstruktúráját úgy alakították ki, hogy a cégcsoport amerikai anyavállalata két ír leányvállalatot hozott létre a céges jogok hasznosítására, ezek jogdíj ellenében Európa, Afrika és Ázsia területén értékesítenek. Az ügyletekből a két cég több tízmilliárd dolláros profitra tett szert, de az ír társasági adóbevallásban csak évi 40-80 millió euró adóköteles jövedelem szerepelt. Az EB szerint az adókötelezettség alacsony összege az ír adó-megállapodásokban szereplő kedvezményekre vezethető vissza, és ezzel az ország tiltott állami támogatást nyújtott az Apple-nek.

Az biztos, hogy nem mostanában fog kiderülni az Apple sorsa, mivel az EU nem a gyors döntéseiről híres. Ráadásul az ír állam is megtámadhatja a számára kedvezőtlen döntést az Európai Bíróság előtt, ami szintén elhúzhatja az eljárást.

Nem csak az Apple-nél vannak ilyen gondok

De nem csak ők lehetnek bajban, az uniós szervek továbbra is vizsgálódnak. Aggódhat a Fiat-csoport a luxemburgi ügyei miatt, míg a Starbucks-nak Hollandiában támadhatnak majd gondjai. Sok más európai vállalat is vizsgálat alatt áll, mivel a válság miatt az államok egyre nagyobb figyelmet szentelnek az adóelkerülés és az agresszív adótervezés elleni küzdelemnek. Így lényegében azt próbálják megoldani, hogy ne lehessen a cégeket enyhébb adóterhű országokba menekíteni.

Az Európai Unió számos más intézkedést is tesz annak érdekében, hogy fellépjen az Apple-hez hasonló – egyébként legális – agresszív adótervezési megoldások ellen, illetve visszatartsa a tagállamokat attól, hogy a többi tagállam érdekeinek sérelmére túlságosan kedvező adószabályok alkalmazásával vonzzon magához befektetéseket. Ennek része a társasági adó irányelvek módosítása, az általános visszaélés-ellenes szabályok kidolgozása, a digitális kereskedelem adóztatásának összehangolása, és az automatikus információcsere fokozatos bővítése. Mindez már nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a magyar adózókat is érinti – mondta a témával kapcsolatban Békés Balázs, a Ryan adótanácsadó régiós vezetője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG