3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Úgy tűnik, hogy háborúba indul az Unió. Bajba kerülhet az Apple, büntetés is lehet a vége az adóelkerüléses vádaknak. Ha a vádak beigazolódnak, akkor az Apple-t akár több százmillió dollár megfizetésére is kötelezhetik.

Az Európai Bizottság vádolja azzal az ír adóhatóságot, hogy az Apple-lel kötött két adóügyi megállapodásban olyan jelentős kedvezményeket biztosított a vállalatóriásnak, amelyek az uniós jog alapján tiltott állami támogatásnak minősülhetnek. Ezt az EU versenyjogi biztosa múlt héten ismertette a dublini parlamenttel.

Ha a vádak beigazolódnak, akkor az Apple-nek fizetnie kell az ír költségvetésbe, akár több százmillió dollárt is. Az Európai Bizottság eljárása tavaly júniusban indult, amikor az ír adóhatóság Apple részére kiadott 1991-es és 2007-es ún. szokásos piaci ár megállapodásait vette mélyebb vizsgálat alá.

Mi is történt pontosan?

A Deloitte is aggódik

"Az Apple ügye jól szemlélteti az EU-ban, illetve világszerte megfigyelhető, egyre szigorúbb szabályozási gyakorlatot, amely az egyes multinacionális cégek globális tevékenységének kifinomultabb ellenőrizhetőségét célozza, függetlenül attól, hogy a cégcsoport mely országokban rendelkezik székhellyel vagy kapcsolt vállalkozással" - mondta Gémesi Péter, a cég transzferár üzletágának vezetője.

A megállapodásokban az is rögzítve volt, hogy az Apple-nek milyen árakat kell alkalmaznia egyes csoporton belüli ügyleteire, iránymutatást adva ezzel az ír társasági adóalap kiszámításához. Az Apple adóstruktúráját úgy alakították ki, hogy a cégcsoport amerikai anyavállalata két ír leányvállalatot hozott létre a céges jogok hasznosítására, ezek jogdíj ellenében Európa, Afrika és Ázsia területén értékesítenek. Az ügyletekből a két cég több tízmilliárd dolláros profitra tett szert, de az ír társasági adóbevallásban csak évi 40-80 millió euró adóköteles jövedelem szerepelt. Az EB szerint az adókötelezettség alacsony összege az ír adó-megállapodásokban szereplő kedvezményekre vezethető vissza, és ezzel az ország tiltott állami támogatást nyújtott az Apple-nek.

Az biztos, hogy nem mostanában fog kiderülni az Apple sorsa, mivel az EU nem a gyors döntéseiről híres. Ráadásul az ír állam is megtámadhatja a számára kedvezőtlen döntést az Európai Bíróság előtt, ami szintén elhúzhatja az eljárást.

Nem csak az Apple-nél vannak ilyen gondok

De nem csak ők lehetnek bajban, az uniós szervek továbbra is vizsgálódnak. Aggódhat a Fiat-csoport a luxemburgi ügyei miatt, míg a Starbucks-nak Hollandiában támadhatnak majd gondjai. Sok más európai vállalat is vizsgálat alatt áll, mivel a válság miatt az államok egyre nagyobb figyelmet szentelnek az adóelkerülés és az agresszív adótervezés elleni küzdelemnek. Így lényegében azt próbálják megoldani, hogy ne lehessen a cégeket enyhébb adóterhű országokba menekíteni.

Az Európai Unió számos más intézkedést is tesz annak érdekében, hogy fellépjen az Apple-hez hasonló – egyébként legális – agresszív adótervezési megoldások ellen, illetve visszatartsa a tagállamokat attól, hogy a többi tagállam érdekeinek sérelmére túlságosan kedvező adószabályok alkalmazásával vonzzon magához befektetéseket. Ennek része a társasági adó irányelvek módosítása, az általános visszaélés-ellenes szabályok kidolgozása, a digitális kereskedelem adóztatásának összehangolása, és az automatikus információcsere fokozatos bővítése. Mindez már nemcsak a nagyvállalatokat, hanem a magyar adózókat is érinti – mondta a témával kapcsolatban Békés Balázs, a Ryan adótanácsadó régiós vezetője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG