2p
A nemzetbiztonságot, az ország jövőjét is veszélyeztető szintre emelkedett Romániában az adócsalás - jelentette be kedden Lonut Dumitru, a szakértőkből álló, független tanácsadói testületként működő Pénzügyi Tanács elnöke.

A szakértők becslése szerint tavaly az adócsalás már a bruttó hazai termék 16 százalékára rúgott, míg egy évvel korábban mértékét még 13,8 százalékra becsülték. A feketézés legnagyobb részét az áfacsalás teszi ki, amelyet a GDP 12,2 százalékára becsülnek.

A húsiparban majdnem mindenki csal

Az évi 72 milliárd lejre tehető (16,2 milliárd euró) áfacsalásból mintegy 10 milliárd lejnyit követnek el az élelmiszeriparban. Vannak olyan ágazatok, mint például a húsipar, ahol az adócsalás mértéke a 80 százalékot is meghaladja - ecsetelte a szakértő a Román Nemzeti Bankban rendezett konferencián.

Dumitru elmondta: az adókötelezettségek kevesebb mint 60 százalékát tudják behajtani Romániában, részben a túlzott bürokrácia miatt, így a román költségvetési bevételek, amelyek a GDP 32,7 százalékát teszik ki, messze elmaradnak az Európai Unió 42,7 százalékos átlagától.

Pedig már költenék a fehérítésből származó pénzt

A Ponta-kormány áfa és  nyugdíjjárulék csökkentést ígért 2012-es hivatalba lépésekor, abban a reményben, hogy a kieső bevételeket az adócsalás visszaszorítása révén pótolják. A több ízben elhalasztott intézkedések közül most a nyugdíjjárulék csökkentését szeretné a kormány októbertől bevezetni, az erre vonatkozó törvényt azonban Traian Basescu államfő egyelőre nem hirdette ki, mert fenntartásai vannak a kieső bevételek pótlásának módját illetően. Románia öt százalékkal csökkentené a munkáltató által fizetendő járulék (jelenleg 20 százalék feletti) szintjét, abban a reményben, hogy idővel a bevételkiesést a feketemunka kifehérítése pótolná.

A román sajtó szerint jelenleg minden harmadik munkavállaló feketén dolgozik Romániában: míg a statisztikai hivatal több mint hatmillió alkalmazottról tud, közülük alig több mint négymillió fizeti a tb-járulékot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG