<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az eddigi gyakorlat szerint csak 2008-ig visszamenőleg kutakodhat majd a kormány a svájci számlákon - ha egyáltalán kutakodhat. Nehéz lesz megegyezni, mesés milliárdokra pedig hiába számít a büdzsé.

A kormány a tervek szerint visszamenőleg 35%-os forrásadót róna ki az adóelkerülési céllal külföldre vitt vagyonokra. Az alpesi ország hasonló egyezményeket kötött már, de csak a világ nagyobb hatalmainak engedett, illetve Ausztriának, ahol a banktitok intézménye hagyományosan erős, akárcsak Svájcban.

Lázár János 1000 milliárd forintra vadászikNem valószínű, hogy teljes körű adatszolgáltatási egyezményt tudunk majd kötni a svájciakkal, a berni gyakorlat azt mutatja, hogy csak a kérvényező országban megszabott elévülési időre adnak visszamenőlegesen ki adatokat az ügyfelekről. Ha egyáltalán hajlandóak adatot szolgáltatni. Vámosi-Nagy Szabolcs adószakértő, az Ernst&Young partnere a Magyar Nemzetnek nyilatkozva azt mondta, valószínűleg a Svájccal folytatott tárgyalások alatt dől el, hogy milyen kulccsal tudják megadóztatni az oda menekített pénzeket. A szakértő szerint 2008-tól 2013-ig terjedő időszakot veheti górcső alá a kormány, ha születik valamifajta megegyezés. Vámosi szerint a forrásadó mértéke a 16 és 32% között lehet, bár Lázár János korábban arról beszélt, hogy ennek mértéke 35% lesz (a most zárult adóamnesztia 23 hónapja alatt a hazahozott pénzeket csupán 10%-os adó terhelte).

Adózott vagyonok is vannak Svájcban

Ez lehet a minta
Mint korábban megírtuk, Svájc több országgal is ún. Rubik-egyezményt kötött, melynek lényege, hogy a külföldiek vagyonát 35%-os kamatadóval sújtja, melynek háromnegyedét az "anyaország" adóhatóságának utalja át - ez azokra az ügyfelekre érvényes, akik hozzájárulnak ahhoz, hogy adataik kiadhatóak legyenek (ehhez többek között az adóelkerülés alapos gyanújára van szükség). Ha az ügyfél úgy dönt, hogy nem adhatóak ki róla adatok, akkor Svájcnak fizeti meg a 35%-os kamatadót - ez azonban tényleg csak azoknak érheti meg, akik adóelkerüléssel próbálkoznak, a magyar kamatadó ugyanis csak 16%. Vámosi-Nagy szerint több évbe is bele telhet, amíg a kormány bármifajta bevételt realizál egy ilyen egyezményből.

A svájci számlákra nem csak az adóoptimalizálás miatt kerülhettek magyar pénzek (ráadásul ma már nem is olyan könnyű svájci bankszámlát nyitni külföldiként), sokan azért is döntöttek úgy, hogy külföldre viszik a pénzüket, mert korábban több pletyka is elterjedt, miszerint a magyar kormány az itthon tartott bankbetétek egy részét "államosítaná", vagy azok egy részét állampapírra váltaná át. Később persze kiderült, ezeknek semmi alapja, de például a nyugdíjpénzek államosítása után sokan féltették vagyonukat. Az biztos, hogy a leadózott vagyonokat a kormány nem fogja tudni elérni (elvileg ez nem is célja), a svájci bankok pedig nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hozzájuk kerülő vagyonok eredete tisztázott legyen (korábban az OECD helyezte emiatt nyomás alá az alpesieket). Persze az már más kérdés, hogy a svájci bankok mit tesznek meg azért, hogy a kiemelt ügyfeleket off-shore égek mögé bújtassák.

Az NGM szerint 1000 milliárd forintnyi vagyont menekítettek külföldre magyar állampolgárok, a kormánynak ezekre az összegekre fáj a foga. Az adóamnesztia - hiába a csábítóan alacsony, 10%-os kulcs és a diszkréció - csupán 6,7 milliárdos bevételt hozott a büdzsének 2 év alatt. A kormánszóvivő szerint csak tavaly nem kevesebb mint 320 milliárd hagyta el az országot. A Tax Justice Network nyáron publikált kutatása szerint a régió országai közül Magyarországról menekül leginkább a pénz, 1980 óta több mint 52 ezer milliárd forint, vagyis a jelenlegi államadósság több mint kétszerese hagyta el az országot (a tanulmányt módszertani szempontok miatt többen kritizálták ugyanakkor, a külföldre vitt pénzeket megbecsülni valóban igen nehéz).

Titkosszolgálati eszközök: diplomáciai bonyodalom is lehet a vége

Több mint valószínű, hogy évek múlva lehet eredménye a nagy lendülettel előkészített tárgyalásoknak, és teljes adatátadásról biztosan nem fogunk megállapodni. A titkosszolgálati módszerekről pedig csak annyit, - az elmúlt évek tanúság alapján -, hogy ez sem az MI6-nek, sem a CIA-nek, sem pedig a német hírszerzésnek nem ment.

Emlékezetes ugyanakkor a 2010 elején történt eset, amikor egy titkos svájci informátor maga ajánlottal fel, hogy 2,5 millió euróért 1500 német adócsaló adatait adja át a német kormánynak. A két ország diplomáciai kapcsolatait súlyosan érintette az ügy, az adatok kiszivárgása kapcsán Svájc egyenesen "bankrablásról" beszélt (Wolfgang Schauble, német pénzügyminiszter engedélyt adott az adatokat tartalmazó DVD megvásárlására). A német hírszerzés két évvel korábban egy liechtensteini informátort talált, akitől végül 700 nevet "vettek meg" 5 millió euróért, az adócsalók számláiról végül 170 millió euró került a német államkincstárba. Ezekben az esetekben nem pusztán adóelkerülésről, hanem súlyos bűncselekményekről volt szó, és Svájc 2010 februárjában még nem csatlakozott az OECD vonatkozó egyezményeihez, hogy ilyen esetekben együttműködik a külföldi adóhatóságokkal.

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG