<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A hazai ellátás nem forog veszélyben a legfontosabb kenyérgabonánkból.

Minden második kiló itthon megtermelt búza exportra megy, ennek ellenére a hazai ellátás nem forog veszélyben még annak ellenére sem, hogy a szakemberek egyelőre közepes termést jósolnak.

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke lapunknak elmondta, a tavalyihoz hasonló termés várható búzából, bár még mindig korai termésátlag-becslésekbe bocsátkozni.

„A vetésterületek tavaszi felmérése megtörtént, de még ebből sem lehet messzemenő következtetéseket levonni” – mondta lapunk kérdésére a GOSZ elnöke. Azt azonban hozzátette, ha rekordot nem is fog idén dönteni a búzakínálat, a tavalyihoz hasonló jó közepes termés várható. De ha az elmúlt öt év átlagát tekintjük, attól valamivel vélhetően elmarad majd az idei betakarítandó búza összmennyisége.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2021-ben az előző évinél nagyobb mennyiséget takarítottak be, valamivel több mint 5,3 millió tonnát. A betakarított terület tavaly 891 ezer hektárra csökkent, ezért a hektáronkénti 6 tonnás átlaghozam minden eddigi rekordot túlszárnyalt, 9,1 százalékkal haladta meg az előző évit, és közel 12 százalékkal a 2016 és 2020 közötti időszak átlagát.

A legtöbb búza Békés, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyében termett. Előbbi részesedése az országban megtermett mennyiségből megközelítette a 11, utóbbié a 9,3 százalékot. A terméshozam Hajdú-Biharban 7, Békésben és Zalában 6,4-6,4 tonna volt hektáronként. A legalacsonyabb termésátlagok Veszprém, Heves és Nógrád megyében voltak, de az előbbi két megye esetében így is meghaladták a 2020-as országos átlagot.

A hazai ellátás idén sem lesz veszélyben búzából. Fotó: depositphotosA hazai ellátás idén sem lesz veszélyben búzából. Fotó: depositphotos

Petőházi Tamás kifejtette, területenként változó, hogy jelen pillanatban milyen fejlettségi állapotban van a gabonanövény.

„Nagyjából ötven százalékra tehető a megbízhatóan közepes minőségű termőterület. Vannak ettől fel- és lefelé eltérő területek is, ami elsősorban a földrajzi adottságoktól függ” – mondta Petőházi Tamás.

Még mindig kevés a víz

A GOSZ elnöke elárulta, a viszonylag bőséges tavaszi csapadék sokat jelentett a búza fejlődésének, de összességében még mindig hiányzik a megfelelő mennyiségű víz a földekről.

„Nem a tavaszi eső mennyiségével van a gond, az elegendő volt. Az a vízmennyiség hiányzik, ami tavaly ősztől idén március végéig nem jutott el csapadék formájában a talajba” – fejtette ki a GOSZ elnöke, aki azt is hozzátette, területtől függően ez a hiány 20 és 40 milliméter között mozog.

Azt a GOSZ elnöke elárulta, a gazdák nem lesznek elégedetlenek, hiszen a tavalyihoz képest nagyon felment a búza ára, így a megnövekedett költségek (az energiaköltségek, a műtrágya árának emelkedése) ellenére nyereséggel zárhatják a szezont.

 

A KSH adatai szerint 2011-ben egy tonna étkezési búzát 400 ezer forintért értékesítettek Magyarországon. Ez az érték tavaly már 75 ezer forint volt, idén tavasszal pedig már jóval 100 ezer forintért kötöttek le a vásárlók egy tonna búzát.

Címkék: Agrár

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Agrár Kezdődik? Egy országban már élelmezési veszélyhelyzetet hirdettek
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 11:51
A gabonakészletek csökkenése miatt romlott az élelmezési helyzet, sürgős nemzetközi segítséget kérnek Csádban.
Agrár Utat nyitna az ukrán gabonának az agrárminiszter Magyarországon át
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 10:38
Fontos lenne ez magyar szempontból is, hogy csökkenjen a pánik.
Agrár Tejben-vajban fürdenek ma a hazai tejtermelők - állítja egy államtitkár
Privátbankár.hu | 2022. június 2. 14:40
Feldman Zsolt szeriont a tejágazat ma sikerágazat Magyarországon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG