4p
Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van hátra, amíg megtermelhetjük az élelmiszert. Egy hazai felmérés pedig kimutatta, hogy a sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Hogyan tovább? Meg lehet-e fordítani a folyamatokat? Sokaknak kell tenni érte.

A világon jelenleg harc folyik a különböző erőforrásokért - állítja Daoda Zoltán az Agrobio Hungary Kft. szakmai igazgatója. Ezek a többi között a víz és a termőtalaj. Az igazgató szerint ugyanis az emberek azt túlélik, ha elfogy az olaj, legfeljebb gyalog járnak, vagy kifejlesztik az alternatív megoldásokat. Azonban az emberiségnek élelmiszerre ls ivóvízre egyre nagyobb szüksége lesz.

A termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli – a népesség egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám a talaj ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken - közölte Daoda Zoltán. Hozzátette: az egyik nagy probléma, hogy a világ szántóterületének harmada már elsivatagosodott.

Megkongatták a vészharangot

Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled). Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres.

John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzorának kutatása szerint a Földről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott.

Az igazgató felidézte Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatójának 2010-es beszámolóját. A szakember számításai szerint a fenti folyamatokat figyelembe véve mindössze 60 év van hátra, amíg kimerül a talaj. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő a termőképesség.

Hol van már az ásványi anyag?

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta, hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra.

Az Agrobio arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az élelmiszer-ipari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen minőségű élelmiszert fogyasztunk el. A klíma mellett tehát a talaj állapota befolyásolja még a minőséget. A társaság 12 éve végez kutatásokat és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat.

A 3T

Sárospataki György, az Agrobio üzletfejlesztési menedzsere szerint 100 ezer év kell, hogy egy kőzetből termőtalaj legyen. Viszont nem megfelelő műveléssel 5 év alatt lehet a talajból sivatag, vagyis terméketlen talaj. Éppen ezért, utóbbi folyamat megállításaként egy hatéves programot indítanak, amelynek a Teremjen Több Talaj! címet adták.

A társaság célja, hogy legalább 500 ezer hektár szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj hozzanak létre. Sárospataki szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy nagyjából 2 mm vastag termőréteget hoznak létre a különböző biológiai megoldásokkal. Természetesen ezt nem milliméterben lehet majd mérni, hanem azt lehet megvizsgálni, hogy az adott területen mennyivel nőtt a talaj ásványianyag-tartalma. Ebből lehet értékelhető adatokat kapni majd.

A szakember szerint ez azért is fontos, mert az új humuszos talaj 2,5 millió köbméter csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.

Világméretű probléma

Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági főosztályának vezető tanácsosa elmondta, hogy Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megvalósításában, amelynek időhorizontja (2014-2020) számítanak az innovatív termékekre. A stratégia lényege, hogy a talajban lévő baktériumok 95%-a még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.

A tanácsos szerint a problémát nem csak Magyarországon kell és lehet megoldani, hanem világméretű összefogás szükséges. Vértes Tímea szerint elő kell segíteni a  környezetbarát növénytermesztést. Emellett ki kell alakítani az integrált növényvédelmet, amelyben a kémiai növényvédőket fokozatosan le kell cserélni biológiai szerekre.


LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A magyar agrárcsoport holland leánycéget vesz meg Romániában
Privátbankár.hu | 2025. július 31. 13:40
A Bonafarm Csoport megállapodást írt alá a holland multinacionális tejipari cég, a Royal FrieslandCampina romániai leányvállalatának, a Friesland Romania S.A.-nak a megvásárlásáról.
Agrár Sötét jövő vár a magyar agráriumra, ha nem jön a változás
Privátbankár.hu | 2025. július 30. 11:28
Bár Európa-szerte kedvezőbb terméshozamokat jeleznek előre az uniós szakértők, Magyarországon – de Szlovénia keleti és Horvátország északi területein is – az elhúzódó csapadékhiány miatt egyre súlyosabb problémákkal kell számolniuk a gazdálkodóknak. Az alkalmazkodás a kulcs, de nemcsak a növénytermesztőknek, hanem az állattartóknak is fontos adaptálódni a változó körülményekhez.
Agrár Oroszországban bezzeg mennek le az árak
Privátbankár.hu | 2025. július 17. 08:35
Oroszországban 1,3 százalékkal csökkentek a termelői árak júniusban
Agrár A nap képe: illatos támadás érte a Bizottság budapesti épületét
Privátbankár.hu | 2025. július 16. 14:01
Trágyával üzentek a magyar gazdák Brüsszelnek.     
Agrár Szigorodnak a magyarok egyik kedvenc élelmiszerére vonatkozó szabályok
Szirmai S. Péter | 2025. július 15. 05:44
Vadonatúj mutató, a „fehérjeminőségi érték” feltüntetésére, az elvárt minimumérték teljesítésére kötelezi a gyártókat a nemrég hatályba lépett új „húsrendelet”, amely azt is újraértelmezi, mi is az a „félszáraz” és a „száraz” kolbász, szalámi, egyáltalán, mi a téliszalámi.
Agrár Az ukrán kukorica korlátlanul áraszthatja el Magyarországot?
Szirmai S. Péter | 2025. július 9. 14:44
Már csak a tanácsi jóváhagyásra vár az EU Ukrajnával kötött szabadkereskedelmi megállapodása, amely liberalizálja az élelmiszeripari cikkek kereskedelmét. Nagy István agrárminiszter közösségi oldalán botrányosnak minősítette „a gazdák háta mögött Ukrajnával megkötött brüsszeli alkut”, amit nem fog hagyni, mert tovább könnyítené az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalát.
Agrár FAO: történelmi húsár és dráguló vaj mellett csökkent a cukor ára
Privátbankár.hu | 2025. július 7. 08:19
Vegyesen alakultak az élelmiszerárak júniusban.
Agrár Döntött Brüsszel: szabad génmódosított szójababot importálni
Privátbankár.hu | 2025. július 4. 16:51
Az Európai Bizottság engedélyezte a géntechnológiával módosított szójabab uniós behozatalát, élelmiszerekben és takarmányokban való felhasználását – tájékoztatott az uniós végrehajtó testület pénteken.
Agrár ENSZ: az aszály lassan globális katasztrófához vezet
Privátbankár.hu | 2025. július 2. 15:18
Szomáliától az európai kontinensig az elmúlt két évben a feljegyzett történelem legpusztítóbb aszályai sújtották, amelyeket az éghajlatváltozás súlyosbított – derül ki egy ENSZ által támogatott jelentésből.
Agrár Európa legforróbb nyara jöhet – ezt lépi a magyar kormány
Privátbankár.hu | 2025. június 29. 11:25
A kormány ingyenesen biztosítja a gazdák számára az öntözővizet azzal, hogy mintegy 10 milliárd forintnyi összegben átvállalja a vízdíj árának megfizetését a gazdálkodóktól – mondta Nagy István agrárminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG