4p

Mik a legfontosabb aktualitások az ESG és a fenntarthatóság terén?
Mit hoz az EU Omnibus csomagja?
Merre tart a szabályozás? Mik az MNB ajánlásai, elvárásai?
Hogyan birkóznak meg az ESG jelentette kihívásokkal a vállalatok a gyakorlatban?

Klasszis Talks & Wine Fenntarthatóság2025. február 26. Budapest

Részletek és jelentkezés >>

Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van hátra, amíg megtermelhetjük az élelmiszert. Egy hazai felmérés pedig kimutatta, hogy a sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Hogyan tovább? Meg lehet-e fordítani a folyamatokat? Sokaknak kell tenni érte.

A világon jelenleg harc folyik a különböző erőforrásokért - állítja Daoda Zoltán az Agrobio Hungary Kft. szakmai igazgatója. Ezek a többi között a víz és a termőtalaj. Az igazgató szerint ugyanis az emberek azt túlélik, ha elfogy az olaj, legfeljebb gyalog járnak, vagy kifejlesztik az alternatív megoldásokat. Azonban az emberiségnek élelmiszerre ls ivóvízre egyre nagyobb szüksége lesz.

A termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli – a népesség egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám a talaj ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken - közölte Daoda Zoltán. Hozzátette: az egyik nagy probléma, hogy a világ szántóterületének harmada már elsivatagosodott.

Megkongatták a vészharangot

Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled). Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres.

John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzorának kutatása szerint a Földről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott.

Az igazgató felidézte Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatójának 2010-es beszámolóját. A szakember számításai szerint a fenti folyamatokat figyelembe véve mindössze 60 év van hátra, amíg kimerül a talaj. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő a termőképesség.

Hol van már az ásványi anyag?

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta, hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra.

Az Agrobio arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az élelmiszer-ipari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen minőségű élelmiszert fogyasztunk el. A klíma mellett tehát a talaj állapota befolyásolja még a minőséget. A társaság 12 éve végez kutatásokat és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat.

A 3T

Sárospataki György, az Agrobio üzletfejlesztési menedzsere szerint 100 ezer év kell, hogy egy kőzetből termőtalaj legyen. Viszont nem megfelelő műveléssel 5 év alatt lehet a talajból sivatag, vagyis terméketlen talaj. Éppen ezért, utóbbi folyamat megállításaként egy hatéves programot indítanak, amelynek a Teremjen Több Talaj! címet adták.

A társaság célja, hogy legalább 500 ezer hektár szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj hozzanak létre. Sárospataki szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy nagyjából 2 mm vastag termőréteget hoznak létre a különböző biológiai megoldásokkal. Természetesen ezt nem milliméterben lehet majd mérni, hanem azt lehet megvizsgálni, hogy az adott területen mennyivel nőtt a talaj ásványianyag-tartalma. Ebből lehet értékelhető adatokat kapni majd.

A szakember szerint ez azért is fontos, mert az új humuszos talaj 2,5 millió köbméter csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.

Világméretű probléma

Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági főosztályának vezető tanácsosa elmondta, hogy Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megvalósításában, amelynek időhorizontja (2014-2020) számítanak az innovatív termékekre. A stratégia lényege, hogy a talajban lévő baktériumok 95%-a még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.

A tanácsos szerint a problémát nem csak Magyarországon kell és lehet megoldani, hanem világméretű összefogás szükséges. Vértes Tímea szerint elő kell segíteni a  környezetbarát növénytermesztést. Emellett ki kell alakítani az integrált növényvédelmet, amelyben a kémiai növényvédőket fokozatosan le kell cserélni biológiai szerekre.


A rovat támogatója:
A rovat támogatója a Garantiqa.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Trump egy hónap haladékot adott Mexikónak, íme mit kap cserébe
Privátbankár.hu | 2025. február 3. 17:16
Donald Trump beleegyezett a vámok egy hónapos szüneteltetésébe. Persze nem ingyen. 
Agrár Mi lesz a tojásárakkal?
Privátbankár.hu | 2025. január 30. 11:57
Drasztikusan megemelkedtek a tojástermelés költségei, ráadásul visszaszorulóban vannak a ketreces tartásból származó tojások.
Agrár Ön őstermelő? Akkor most örülhet
Privátbankár.hu | 2025. január 25. 17:07
2025-ben a minimálbér 9 százalékos növekedésével az őstermelők személyi jövedelemadó fizetési kedvezményeihez kapcsolódó értékhatárok is emelkednek. Ez közel 390 ezer őstermelőt érint kedvezően.
Agrár Miért ilyen drága a sárgarépa?
Szirmai S. Péter | 2025. január 23. 05:42
A régiós és a hazai répaapály miatt két éve aranyáron mérik a sárgarépát. Tényleg fordulatot hozna a rebesgetett áfacsökkentés?
Agrár Újabb győzelem Putyinnak: beiktatták a focistából lett elnököt Georgiában
Privátbankár.hu | 2024. december 29. 11:36
A Nyugat-barát elnök elhagyta az elnöki palotát, a Moszkva-barát beköltözhet.
Agrár Durván drágult az ukránok karácsonyesti menüje
Mester Nándor | 2024. december 27. 11:16
Tavalyhoz képest 41 százalékkal kerül többe a hagyományos vacsora. A legdrágább idén is a ritka hal, a babbal dúsított céklaleves, a borscs és a kutia, egyfajta müzli.
Agrár Rajtunk folyathatják át a közép-ázsiaiak a mézüket?
Szirmai S. Péter | 2024. december 25. 16:56
Bár sok gazdaságban már veszteséges a szántóföldi növénytermesztés és csökkent a szektor kibocsátása, jó évet zár a magyar agrárdiplomácia.
Agrár Lecsapott az élelmiszerbiztonsági kommandó
Privátbankár.hu | 2024. december 23. 11:31
Megvannak a téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első eredményei.
Agrár Óriási változás jön januártól – befellegezhet a mutyizóknak
Szirmai S. Péter | 2024. december 23. 06:29
A visszaélések miatt jövőre megint módosul a termőföldvásárlás, bérlet és használat szabályozása, ráadásul 2025. január 15-től már teljesen elektronikus lesz az ingatlannyilvántartás.
Agrár “Bennünket Villány tesz naggyá!” – véli a Jammertal bor birtok tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. december 10. 19:02
Fiatal borászok, bátorság, szorgalom és kiváló stratégia. Mindez a világ bortérképére helyezte a villányi borvidéket. A siker titkáról beszélgetünk Dr. Szűcs Róberttel, a Jammertal bor birtok tulajdonosával.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG