TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Hazai és nemzetközi kutatások azt igazolják, hogy mindössze 60 éve van hátra, amíg megtermelhetjük az élelmiszert. Egy hazai felmérés pedig kimutatta, hogy a sárgarépa ásványianyag-tartalma 40 év alatt 4%-ra csökkent. Hogyan tovább? Meg lehet-e fordítani a folyamatokat? Sokaknak kell tenni érte.

A világon jelenleg harc folyik a különböző erőforrásokért - állítja Daoda Zoltán az Agrobio Hungary Kft. szakmai igazgatója. Ezek a többi között a víz és a termőtalaj. Az igazgató szerint ugyanis az emberek azt túlélik, ha elfogy az olaj, legfeljebb gyalog járnak, vagy kifejlesztik az alternatív megoldásokat. Azonban az emberiségnek élelmiszerre ls ivóvízre egyre nagyobb szüksége lesz.

A termőtalaj, amelyből elfogyasztott élelmiszereink származnak, az utolsó éveit éli – a népesség egyre nő, több élelmiszerre van szükség, ám a talaj ásványianyag-tartalma drasztikusan csökken - közölte Daoda Zoltán. Hozzátette: az egyik nagy probléma, hogy a világ szántóterületének harmada már elsivatagosodott.

Megkongatták a vészharangot

Kutatások szerint Európában jelenleg 17-szer gyorsabban pusztul a talaj, mint ahogy épül vagy helyreáll (azaz 17 kg termőtalaj megy tönkre, amíg 1 kg újraéled). Amerikában ez az érték tízszeres, Ausztráliában ötszörös. A helyzet Kínában a legrosszabb, ahol a talajpusztulás mértéke 57-szeres.

John Crawford, a Sydney-i Egyetem mezőgazdasági és környezetvédelmi karának professzorának kutatása szerint a Földről évente 75 milliárd tonna termőföld tűnik el, 80%-a pedig többé-kevésbé károsodott.

Az igazgató felidézte Gyulai Iván, az „Ökológiai Intézet a Fenntartható Fejlődésért” igazgatójának 2010-es beszámolóját. A szakember számításai szerint a fenti folyamatokat figyelembe véve mindössze 60 év van hátra, amíg kimerül a talaj. Vagyis hozzávetőleg még két generációra elegendő a termőképesség.

Hol van már az ásványi anyag?

A Gödöllői Agrártudományi Egyetem felmérése kimutatta, hogy élelmiszer- és takarmánynövényeink ásványianyag-tartalma 30 év alatt rohamosan csökkent: a kukoricánál 31%-ra, a burgonyánál 9,52%-ra, a sárgarépánál pedig 4%-ra.

Az Agrobio arra hívta fel a figyelmet, hogy nem az élelmiszer-ipari gyárakban dől el, hanem már a talaj minősége meghatározza azt, hogy milyen minőségű élelmiszert fogyasztunk el. A klíma mellett tehát a talaj állapota befolyásolja még a minőséget. A társaság 12 éve végez kutatásokat és folyamatosan fejleszt talajjavító mikrobiológiai megoldásokat.

A 3T

Sárospataki György, az Agrobio üzletfejlesztési menedzsere szerint 100 ezer év kell, hogy egy kőzetből termőtalaj legyen. Viszont nem megfelelő műveléssel 5 év alatt lehet a talajból sivatag, vagyis terméketlen talaj. Éppen ezért, utóbbi folyamat megállításaként egy hatéves programot indítanak, amelynek a Teremjen Több Talaj! címet adták.

A társaság célja, hogy legalább 500 ezer hektár szántóföldön, legalább 10 millió m3 termőtalaj hozzanak létre. Sárospataki szerint ezt úgy kell elképzelni, hogy nagyjából 2 mm vastag termőréteget hoznak létre a különböző biológiai megoldásokkal. Természetesen ezt nem milliméterben lehet majd mérni, hanem azt lehet megvizsgálni, hogy az adott területen mennyivel nőtt a talaj ásványianyag-tartalma. Ebből lehet értékelhető adatokat kapni majd.

A szakember szerint ez azért is fontos, mert az új humuszos talaj 2,5 millió köbméter csapadékot képes befogadni, majd a növényeknek átadni, ami az egyre gyakoribbá és súlyosabbá váló aszályos időszakokban jelentősen növeli a termesztés biztonságát.

Világméretű probléma

Vértes Tímea, a Vidékfejlesztési Minisztérium mezőgazdasági főosztályának vezető tanácsosa elmondta, hogy Nemzeti Biodiverzitás Stratégia megvalósításában, amelynek időhorizontja (2014-2020) számítanak az innovatív termékekre. A stratégia lényege, hogy a talajban lévő baktériumok 95%-a még ismeretlen, ezért fontos a talajok megőrzése, hiszen ezek a baktériumok az emberiség jövőjét és életben maradását jelenthetik.

A tanácsos szerint a problémát nem csak Magyarországon kell és lehet megoldani, hanem világméretű összefogás szükséges. Vértes Tímea szerint elő kell segíteni a  környezetbarát növénytermesztést. Emellett ki kell alakítani az integrált növényvédelmet, amelyben a kémiai növényvédőket fokozatosan le kell cserélni biológiai szerekre.


Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél