3p
Összességében a várakozásoknak megfelelő volt a zöldség- és a gyümölcstermés tavaly.

Elérte az előzetes becslések szerinti 280 milliárd forintot a zöldség-gyümölcs ágazat kibocsátása 2016-ban – közölte a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. A teljes ágazat eredménye – 5-7 százalékkal meghaladva az előző évit – mintegy 2,766 millió tonna volt, ami átlagosnak tekinthető.

Tavaly csaknem 850 ezer tonna gyümölcs termett – közölte a terméktanács. Bár az alma 510 ezer tonnával közepes évet zárt, az étkezési alma nem érte el az átlagnak számító 30 százalékot sem – főként a jég és fagy miatt keletkezett károk miatt. A várakozásokon felül teljesített ugyanakkor a meggy. A fagykárok miatt az elemzők 65 ezer tonnával számoltak, de végül 85 ezer tonnát takarítottak be a termelők.

Kissé nőttek a termőterületek

Csaknem 3 százalékkal nőtt a gyümölcstermő területek aránya 2015-höz képest. Jelentősen bővült a dió és a bodza területe, kisebb mértékben pedig a kajszié, a meggyé és cseresznyéé. Bővült néhány szabadföldi zöldség termőterülete is – főként csemegekukoricáé, görögdinnyéé, sárgarépáé, petrezselyemé. A többi kultúra területe változatlan vagy kissé csökkent. A betakarított mennyiség nagyjából másfél millió tonna lett.

Hajtatás: A kertészeti termesztésben használt fogalom, amely valamilyen zárt térben, lakásban, télikertben vagy növényházban történő növénytermesztést jelent.

Forrás: www.tuja.hu

A múlt év sokkal kedvezőbb volt a hajtató kertészeknek – a kiegyenlítettebb hőmérséklet és az alacsonyabb hőségnapok száma miatt jobbak voltak a hozamok és a minőség is. A hajtatásban növekedett a káposztafélék és salátafélék termelőterülete, valamint mennyisége is. pár a paprika és a paradicsom területe nem változott, a korszerűsítések miatt tovább nőttek a hozamok. Ezzel a hajtatott termékek mennyisége mintegy 430 ezer tonna volt 2016-ban, 6 százalékkal meghaladva az előző évit – közölte a szervezet.

A zöldségek árai – főleg a korai időszakban – magasabbak voltak, míg a gyümölcsöké elmaradt a várakozásoktól. A tárolt növényfajoknál is alacsonyabb árak alakultak ki, ugyanakkor ezt részben ellensúlyozták a magasabb hozamok.

Több tonna hamis növényvédőt locsolunk szét – megéri?

Nem csak a luxuscikkeket hamisítják előszeretettel a csalók: rémisztően sok hamis növényvédőt, rovarölőt és fertőtlenítőt locsolunk szét az otthonainkban, kertjeinkben és a földeken minden évben. Amellett azonban, hogy ezek a szerek hatalmas kárt okoznak a gazdaságnak, borzalmasan károsak az egészségre. A nem megfelelően bevizsgált vegyszerek ugyanis...További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Francia szélsőbalosok rárontottak a mezőgazdasági víztárolóra – aszálykár?
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 11:35
Francia rendőrök csaptak össze víztároló-ellenes tüntetőkkel La Rochelle-ben, ahol többen megsérültek.
Agrár Sokkal több pénzt akarnak a magyar gazdák az EU-tól Orbán Viktor segítségével
Privátbankár.hu | 2024. július 3. 10:22
A magyar EU-elnökség alatt több uniós támogatást akarnak az édesvízi halgazdálkodásra és a talajvédelem elősegítésére.
Agrár Génmódosított kukoricát is lehet élelmiszerként használni - Brüsszel megadta az engedélyt
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 17:44
Az Európai Bizottság két, géntechnológiával módosított kukoricafajta élelmiszerként és takarmányként való felhasználását engedélyezte - közölte kedden a brüsszeli testület.
Agrár Ukrajna túllépte a határt, az EU rögtön intézkedett
Privátbankár.hu | 2024. július 2. 16:07
Az Európai Unió keddtől újra vámokat vezetett be az ukrán cukor és tojás importjára.
Agrár Drágulhat a hús, ha divatba jön az új adó
Buksza blog | 2024. június 27. 14:31
A világ első mezőgazdasági szén-dioxid-kibocsátási adójának bevezetésével Dánia megtette az első lépést, amelynek követői lehetnek más országok is.
Agrár Megszületett az EU első agrárszektoros széndioxid-adója
Szirmai S. Péter | 2024. június 27. 05:38
Dánia 2030-tól szén-dioxid-adót vet ki a mezőgazdaságra, miután a kormány hétfőn megállapodott az agrár- és zöldszervezetekkel.
Agrár A Zwack is megszenvedte a tavalyi horribilis inflációt
Privátbankár.hu | 2024. június 26. 16:32
Mégis lesz osztalékfizetés, így döntöttek a most megtartott éves közgyűlésen.
Agrár Milliókat bukhatnak a mezőgazdasági vállalkozók
Privátbankár.hu | 2024. június 25. 09:13
Több tényező is egyszerre sújtja őket.
Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG