3p
Az orosz importtilalom felerősíti majd az árak csökkenést a magyarországi agrártermékek piacán.

Lukács László agrárszakértő, a Tejtermék Tanács korábbi ügyvezető igazgatója azt követően mondta el véleményét az MTI-nek, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közzétette legfrissebb tájékoztatóját a mezőgazdasági termelői árak alakulásáról.

A pénteken közölt adatok szerint a mezőgazdasági termékek felvásárlási ára 9,8 százalékkal volt alacsonyabb júniusban, mint tavaly ugyanekkor. Ezen belül a növényi termékek termelői árának csökkenése júniusban tovább gyorsult; a májusi 14,9 százalékos esés után 15,8 százalékkal kellett kevesebbet fizetni értük, mint egy évvel korábban. Lassult az élőállatok és állati termékek felvásárlási árának növekedése, 1,9 százalékos volt a tizenkét havi drágulás a májusi 2,3 százalék után.

Nagyon rosszkor jött

Ekkora érvágást jelentene

Piaci elemzők szerint mintegy 0,2 százalékponttal vetné vissza a hazai össztermék (GDP) növekedést éves szinten, ha teljesen megszűnne a mezőgazdasági termékek kivitele Oroszországba. Részletek >>>

A szakértő szerint problémát jelent, hogy a mezőgazdasági termékek felvásárlási árának alapvetően csökkenő tendenciáját derékba kapta az orosz embargó, felerősítve azt. Úgy vélte, az embargó közvetett hatása jelentős, mivel piaci zavart okozhat, hogy más országok (Németország, Lengyelország, Spanyolország) termékei bennragadnak az unióban. 

Ha az embargó kitart az év hátralévő részében, az kínálati piacot teremt, így egyensúlyvesztés következhet be. Ha piaci zavar keletkezik, az jelentős fogyasztói áresést vetít előre - húzta alá.

Ezt kellene  csinálni

Lukács László szerint két lépést kellene nagyon gyorsan megtenni az esetleges piaci zavarok elkerülése érdekében. Elsőként EU-konform piacvédelmi intézkedéseket kellene foganatosítani, ezek közül az áfa-csökkentés szükségességét és a tisztességtelen piaci szereplők elleni határozottabb fellépést emelte ki.

Másnak ennyire fájna

Arról, hogy mekkora termeléskiesést jelent majd például a németeknek, az olaszoknak, vagy épp a szlovákoknak az embargó, arról bővebben ebben az összefoglaló cikkünkben olvashat.

Emellett a növekedési hitelprogramban (nhp) a jelenleg elérhetőnél nagyobb összegre - és más fedezeti összetételben garantálva - olyan állami hiteltámogatást kellene kidolgozni, ami segít átvészelni az ágazat szereplőinek ezt az időszakot.

Estek az árak

A mezőgazdasági termékek árának júniusi csökkenését értékelve Lukács László kiemelte: az árváltozás termékpályánként eltérő irányú és dinamikájú, aminek véleménye szerint három fő oka lehet.

Egyrészt vannak olyan termékpályák, ahol igen erős volt a bázis, azaz magas volt a tavaly júniusi ár, ilyen egyebek között a burgonya, a tej, a zöldség és gyümölcságazat - itt piaci kompenzáció zajlott le júniusban.

Emellett szezonális hatásról is beszélni lehet, az idénytermékek most ugyanis túlreprezentáltak, a mennyiség alapján nagyobb a részesedésük, ami hozzájárul az árcsökkenéshez. Megjegyezte, hogy az idén az időjárás is kedvezett a magasabb hozamnak.

Pénzt kérünk az EU-tól

Navracsics Tibor külgazdasági és külügyminiszter a héten a Twitter-oldalán közölte: éves szinten 80 millió euró (mintegy 25 milliárd forint) veszteséget jelenthet a magyar mezőgazdasági exportnak az oroszok válaszlépése, ezért hamarosan európai uniós kompenzációra lesz szükségünk.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG