3p
Már csaknem minden szerződést megkötöttek a dohánytermelőkkel, a támogatást rendeletben rögzítették.

Az idei termékértékesítési szerződések 99 százalékát már megkötötte a dohánytermelőkkel a két nagy felvásárló társaság, az ULT és a Dofer – közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke. Bényei Illés elmondta, a Virginia dohányfajta esetében újraszerződtek a termelők a tavaly leszerződött mintegy 2631 hektáros területre. A Burley esetében pillanatnyilag 700 hektár van lekötve a tavalyi 735 hektárral szemben, de itt még elképzelhető egy kis mozgás.

Idén összesen 3331 hektárra kötöttek szerződéseket dohánytermelőkkel, ami enyhe visszaesés tavalyhoz képest. A Szövetség elnöke megjegyezte: a dohány termőterülete 2015-ben 4418, 2004-ben 5265, 1999-ben pedig 7523 hektár volt Magyarországon.

A korábbi adatok szerint a tavalyi termésátlagok felülmúlták a 2015-ös értékeket. 2016-ban a Virginiából hektáronként 1,826 tonna, a Burleyből pedig 2,096 tonna termett, a magyarországi átlagtermés hektáronként így 1,885 tonna volt. Két évvel ezelőtt a Virginia 1,706, a Burley pedig 1,640 tonnás átlagokat produkált, az átlag hektáronként 1,673 tonna volt. Virginiából összesen 4803 tonna, míg a Burleyből 1540 tonna termést takarítottak be tavaly.

Bényei Illés szerint a tavalyi termésátlag lekötése már biztosított és remélhetőleg az időjárás is segíti a várt mennyiség betakarítását és értékesítését. Az időjárás jelenleg kedvező, a gyenge hajnali fagyok nem okoztak gondot eddig.

Szabályozták a támogatásokat

A gazdálkodók a palántanevelésnél tartanak – a maggal és a tőzegel megtöltött palántanevelő tálcákat vízre helyezték a fóliasátrakban, a kelés is elindult. A palántákat május elejéig kezdik kiültetni a földekre, ez a munkafázis egész májusban kitart – tette hozzá a a Madosz elnöke.

Az elnök szerint a Universal Leaf Tobacco Magyarország Zrt. (ULT) nem változtatott a tavalyi árain: a Virginia esetében kilogrammonként 555 forintot, míg a Burleynél 467 forintot kaptak a termelők. A Dofer Dohányfermeltáló Zrt. idén nyolc százalékkal emelne árain, reményeik szerint ezzel meg is haladják az ULT árait.

Bényei Illés szerint a szerkezetátalakítási támogatási összegek nem változtak tavalyhoz képest, a 2016-ra járó összegek egy részét idén fizetik ki a termelőknek. A tavalyi és az idei támogatások mértékét rendeletben szabályozták, így a termelők úgy kezdhetik el a 2017-es évet, hogy a megkapható támogatás mértéke jogszabályban van rögzítve. Erre hosszú évtizedek óta nem volt példa – mondta a Madosz elnöke.

43 milliárd forint támogatás után még több pénz megy a gazdáknak

Magyar Államkincstár 2017. január elsejétől vette át a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal feladatait. További részletek >>>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kell-e félnünk az újabb járvány-berobbanástól?
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 08:55
Mit tehetünk ellene?
Agrár Bezárja csíkszeredai gyárát a tejfeldolgozó Lactalis
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:54
Az üzem mind a 95 munkavállalóját elbocsátják, a csíkszeredai üzem feladatait a Lactalis négy másik romániai üzeme veszi át - írja az economica.net a vállalat közleménye alapján.
Agrár Ebből még nagy baj lehet: nem lesz elég élelmiszerünk?
Privátbankár.hu | 2024. június 13. 08:51
Elkeseredett hangú nyílt levelet küldött a kormánynak nemrégen a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) elnöksége.
Agrár Jó hír a vevőknek: szinte megállt a termőföld drágulása
Privátbankár.hu | 2024. június 10. 17:04
Hol kell a legtöbbet fizetni most egy hektár jó minőségű szántóért? Miért lett olcsóbb Békés és Csongrád? Mennyiért lehet bérbe adni a szántókat és miért nem akarnak szabadulni a gazdák a gyümölcsösöktől és a szőlőktől? A válaszokról beszélt, Mester Nándor felelős szerkesztő a Trend FM Reggeli monitor című adásában, aminek az első részében az infláció várható alakulásáról volt szó a friss adatokat értékelve.
Agrár Megint drágulni fog a kenyér
Privátbankár.hu | 2024. június 7. 14:32
Nőtt a gabona ára világszerte, emiatt még drágább lesz a kenyér.
Agrár Nem lesznek boldogok az ukránok – meghosszabbodott az EU-s tiltás
Privátbankár.hu | 2024. június 6. 13:47
Legalább egy évig még biztosan maradnak.
Agrár Nem adják fel tiltakozásukat a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 14:46
A gazdák egy csoportja ismét lassítja a forgalmat a Hrebenne-Jahotyin lengyel-ukrán határátkelőn.
Agrár Sokkoló árakra készüljön, akinek otthon elfogyott a kakaója
Szirmai S. Péter | 2024. június 3. 05:42
Extrém árraliba kezdett a kakaó a New York-i tőzsdén. Áprilisban az egy évvel azelőtti négyszeresén, tonnánként tizenegyezer dolláros csúcsot ért el a jegyzésár, majd ismét hétezer közelébe zuhant. A folytatásban kakaóhiány és további drágulás is jöhet.  
Agrár Az új vámtarifák miatt eltűnnek Európából az orosz és fehérorosz gabonatermékek
Privátbankár.hu | 2024. május 30. 13:26
Az Európai Unió Tanácsa rendeletet fogadott el azzal a céllal, hogy tiltó vámokat vessen ki az Oroszországból és Fehéroroszországból importált gabonatermékekre; az intézkedés olyan mértékben növeli a gabonafélékre, olajos magvakra és az azokból származó termékekre kivetett vámokat, hogy gyakorlatilag leállítja e termékek uniós behozatalát a két országból - tájékoztatott az uniós tanács csütörtökön.
Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG