3p
Javában tart a betakarítás, jól alakulnak a terményátlagok országszerte.

Bár nehezítette egy kicsit a betakarítást az elmúlt időszak esőzése, nem okozott fennakadást, ráadásul a talajnak is jót a víz - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdálkodásért felelős államtitkára.

Lesz bőven kukorica

Az államtitkár elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint kukoricából 6,7 millió tonnás termés várható, legalábbis az eddigi termésátlag alapján. Eddig a kukorica csaknem 40 százalékát takarították be országszerte, és átlagosan 5,5 tonnás hozam volt a hektáronkénti átlag. Czerván György elmondta, hogy tavaly átlagosan 4 tonna volt a termés, míg az elmúlt 5 év átlaga 6,1 tonna/hektár.

A megyék közül Borsodban, Baranyában és Békésben volt a legmagasabb átlaghozam. Borsodban csaknem 7, utóbbi kettőben pedig 6 tonna feletti. A sort a Jászság zárja, ahol 4,7 tonnás volt az átlag. Az államtitkár hozzátette, hogy a kukoricát szárítani kell, mert a nedvességtartalma 19-28 százalékos volt. A számok alapján az látszik, hogy nagyjából 2,5 millió tonnát exportálhatnak, mert a hazai szükségletre, az ipari felhasználással együtt is elegendő lesz 4,2 millió tonna.

Lehet nyugodtan szotyizni

Az államtitkár ismertetése szerint a napraforgót a terület 85 százalékán már betakarították. Úgy tűnik, hogy a nagy meleg nem tett kárt a termésben. Az eddigi adatok alapján a hozam (2,7 tonna hektáronként) lényegesen meghaladja a tavalyi 2,1 tonnás átlagot. Itt is nagy szórás van a megyék között. Tolnában például a 3 tonnás átlagot is elérték, míg Hevesben a 2 tonnást sem (1,9 tonna). Az átlagos olajtartalom 44-47 között alakul- Csongrádban például alacsonyabb, míg a Hajdúságban magasabb.

Cukorrépából is a tavalyit meghaladó átlagra számítanak az előzetes adatok alapján a minisztériumban. Míg tavaly átlagosan 42 tonna jött le egy hektárról, addig idén csaknem 48 tonnás az átlag. A cukortartalom pedig 14-17 százalék között változik. Az államtitkár elmondta, hogy a tervezett 2 milliárd forintos kiegészítő támogatást teljes egészében kifizetik még idén.

Raktározási gondok nincsenek sehol, mivel a hazai raktározási kapacitás elegendő a szükségletek fedezéséhez. Emellett rendkívüli esemény sem volt, igaz, hogy nagyjából 1700 hektáron elfagyott a termény paprikából és csemegekukoricából, de összességében minden rendben volt.

Csökkentek az árak

Czerván György hozzátette, hogy az árak jelentően csökkentek. Például a búza esetében május óta nagyjából 25 százalékkal. Így tonnánkén 43-47 ezer forint körül stagnálnak az árak. Nagy a kerslet Kínában és Argentínában.

A kukorica ár január óta körülbelül 20 százalékkal lett alacsonyabb. Tőzsdei jegyzése 40 forint körül tartja magát, ugyanakkor a szabadpiaci kereskedelemben 36 ezer forint körül alakulnak az árak. Az államtitkár szerint itt egyébként van egy kis elmozdulás felfelé. Az árakat jelentőse befolyásolják a világpiaci árak alakulása. Ráadásul jó terméskilátások vannak Ukrajnában, Oroszországban és az USA-ban sem lesz olyan rossz, mint azt korábban várták.

Van tartalék a világban

Világszerte 1930 millió tonna gabonakészlet várható, miközben a felhasználás körülbelül 1893 millió tonna körül alakul majd. Vagyis - tette hozzá Czerván György - körülbelül 37 millió tonna tartalék van a rendszerben.

Európában tavalyhoz képest 9,3 százalékkal nőtt a gabona mennyisége, míg az elmúlt öt év átlagában 6 százalékos emelkedés figyelhető meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Agrár Óva intjük a gazdálkodókat attól, hogy esetleg az árakkal spekuláljanak!
Szirmai S. Péter | 2023. október 23. 14:02
Ezt üzente lapunkon keresztül Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior elemzője. Aki szerint megfelelő tudás nélkül,  intenzív és hatékony művelési módszerek nélkül a kis gazdaságok versenyképtelenek, és szinte nem termelnek jövedelmet. A komparatív előnyöket megtalálva, minőséggel és magas hozzáadott értékkel azonban versenyképessé tudnak válni, de ehhez érdemes megbarátkozni az integráció gondolatával.
Agrár Veszélybe került a banán, a helyzet komoly
Buksza blog | 2023. október 16. 08:20
Elkeserítő következményei lehetnek annak, ha a banántermelő afrikai országok nem lépnek fel időben egy, a termésük pusztulásával fenyegető fertőző növénybetegséggel szemben.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG