TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Javában tart a betakarítás, jól alakulnak a terményátlagok országszerte.

Bár nehezítette egy kicsit a betakarítást az elmúlt időszak esőzése, nem okozott fennakadást, ráadásul a talajnak is jót a víz - közölte Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdálkodásért felelős államtitkára.

Lesz bőven kukorica

Az államtitkár elmondta, hogy a legfrissebb adatok szerint kukoricából 6,7 millió tonnás termés várható, legalábbis az eddigi termésátlag alapján. Eddig a kukorica csaknem 40 százalékát takarították be országszerte, és átlagosan 5,5 tonnás hozam volt a hektáronkénti átlag. Czerván György elmondta, hogy tavaly átlagosan 4 tonna volt a termés, míg az elmúlt 5 év átlaga 6,1 tonna/hektár.

A megyék közül Borsodban, Baranyában és Békésben volt a legmagasabb átlaghozam. Borsodban csaknem 7, utóbbi kettőben pedig 6 tonna feletti. A sort a Jászság zárja, ahol 4,7 tonnás volt az átlag. Az államtitkár hozzátette, hogy a kukoricát szárítani kell, mert a nedvességtartalma 19-28 százalékos volt. A számok alapján az látszik, hogy nagyjából 2,5 millió tonnát exportálhatnak, mert a hazai szükségletre, az ipari felhasználással együtt is elegendő lesz 4,2 millió tonna.

Lehet nyugodtan szotyizni

Az államtitkár ismertetése szerint a napraforgót a terület 85 százalékán már betakarították. Úgy tűnik, hogy a nagy meleg nem tett kárt a termésben. Az eddigi adatok alapján a hozam (2,7 tonna hektáronként) lényegesen meghaladja a tavalyi 2,1 tonnás átlagot. Itt is nagy szórás van a megyék között. Tolnában például a 3 tonnás átlagot is elérték, míg Hevesben a 2 tonnást sem (1,9 tonna). Az átlagos olajtartalom 44-47 között alakul- Csongrádban például alacsonyabb, míg a Hajdúságban magasabb.

Cukorrépából is a tavalyit meghaladó átlagra számítanak az előzetes adatok alapján a minisztériumban. Míg tavaly átlagosan 42 tonna jött le egy hektárról, addig idén csaknem 48 tonnás az átlag. A cukortartalom pedig 14-17 százalék között változik. Az államtitkár elmondta, hogy a tervezett 2 milliárd forintos kiegészítő támogatást teljes egészében kifizetik még idén.

Raktározási gondok nincsenek sehol, mivel a hazai raktározási kapacitás elegendő a szükségletek fedezéséhez. Emellett rendkívüli esemény sem volt, igaz, hogy nagyjából 1700 hektáron elfagyott a termény paprikából és csemegekukoricából, de összességében minden rendben volt.

Csökkentek az árak

Czerván György hozzátette, hogy az árak jelentően csökkentek. Például a búza esetében május óta nagyjából 25 százalékkal. Így tonnánkén 43-47 ezer forint körül stagnálnak az árak. Nagy a kerslet Kínában és Argentínában.

A kukorica ár január óta körülbelül 20 százalékkal lett alacsonyabb. Tőzsdei jegyzése 40 forint körül tartja magát, ugyanakkor a szabadpiaci kereskedelemben 36 ezer forint körül alakulnak az árak. Az államtitkár szerint itt egyébként van egy kis elmozdulás felfelé. Az árakat jelentőse befolyásolják a világpiaci árak alakulása. Ráadásul jó terméskilátások vannak Ukrajnában, Oroszországban és az USA-ban sem lesz olyan rossz, mint azt korábban várták.

Van tartalék a világban

Világszerte 1930 millió tonna gabonakészlet várható, miközben a felhasználás körülbelül 1893 millió tonna körül alakul majd. Vagyis - tette hozzá Czerván György - körülbelül 37 millió tonna tartalék van a rendszerben.

Európában tavalyhoz képest 9,3 százalékkal nőtt a gabona mennyisége, míg az elmúlt öt év átlagában 6 százalékos emelkedés figyelhető meg.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél