2p
A mostani 3,2 millióról akarják az évtized végéig megkétszerezni a sertéslétszámot.

A sertésstratégia célkitűzésének megfelelően elindult a hazai sertésállomány növekedése - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. A legfrissebb adatok szerint 3,2 millió darab sertés van ma Magyarországon, mintegy kétszázezerrel több az egy évvel korábbinál, az ágazat növekedési pályán tartható - tette hozzá a tárca vezetője.

A növekedés nem csak az élő és félsertések áfájának csökkentése miatt bekövetkezett fehéredésnek tudható be, hiszen sok új vállalkozás lépett be a sertéságazatba - mondta, hozzátéve, hogy az egyéni vállalkozások száma 11, a társas vállalkozások száma 16 százalékkal nőtt az utóbbi években.

Az áfacsökkentés is jól jön

Jó hír a sertéstartóknak, a feldolgozóknak és a vásárlóknak, hogy sikerült elérni a sertés tőkehús áfájának 5 százalékra csökkentését 2016. január 1-jével. A miniszter szerint az eddigi áfacsökkentések "későbbi döntések alapjául is szolgálhatnak", akár a baromfi áfája vonatkozásában.

A sertésstratégia végrehajtására 2013-ban 1,6 milliárd, 2014-ben és 2015-ben 1,4 milliárd forint jutott a költségvetésből, és bíznak abban, hogy a költségvetési támogatás jövőre is meglesz. A stratégia olyan célokat szolgál, amelyek más forrásból aligha fedezhetőek. Fontos a húsfeldolgozók támogatása, az FM rendszeresen segít de minimis támogatásokkal, amire 2013-ban 716 millió forintot fizettek ki, és támogatják a sertéságazati k+f programokat, különösen tekintettel a hazai előállítású fehérje arányának a takarmányozásban való növelésére. A stratégiai intézkedések között szerepel a mangalicatermékek népszerűsítése is.

A baromfi áfáját is csökkenthetik

Fazekas Sándor a konferenciát megelőző sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a sertés tőkehús áfájának csökkentése, ami várhatóan 18 százalékkal csökkenti a sertéshús fogyasztói árát, nem a baromfihús rovására történik. A baromfihús lényegesen olcsóbb, mint a sertés, „a sertéshús áfacsökkentésének eredménye befolyásolja majd, hogy a baromfihúsok irányába is lesz-e továbblépés” – jegyezte meg.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Előfizetőink máshol nem olvasott, higgadt hangvételű, tárgyilagos és
magas szakmai színvonalú tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Korlátlan hozzáférést adunk az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz is, a Klub csomag pedig a hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmazza.
Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Tizenötezer tehén kap munkát Erdélyben
Privátbankár.hu | 2024. október 17. 13:42
A szarvasmarha-tenyésztésnek is vannak melléktermékei, amelyek segíthetnek az ezzel foglalkozó vállalatoknak csökkenteni a környezeti lábnyomuk méretét. 
Agrár Örülhetnek az agrárgazdák
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 11:04
A jövő héten megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegfizetése.
Agrár Újabb hatóságot ültet a Spar és társai nyakába Nagy Márton
Privátbankár.hu | 2024. október 10. 09:38
A jövő évtől jön a nemzeti kereskedelmi és fogyasztóvédelmi hatóság.
Agrár Bulgáriában elég volt a gazdák fenyegetése
Privátbankár.hu | 2024. október 8. 15:41
100 millió eurós állami támogatást kapnak a bolgár gazdák miután tiltakozást helyeztek kilátásba az az ukrán mezőgazdasági termékek importja miatt - jelentette be hétfőn a bolgár kormány.
Agrár Tömegtermékek helyett csúcsélelmiszerek előállítása jön az Európai Unióban?
Szirmai S. Péter | 2024. szeptember 30. 15:05
A fenntarthatósági célok alapján hamarosan döntenie kell az EU-nak. Az olcsó tömegterményeket, akár a gabonát, a jövőben már csak importálva átáll-e a drága csúcs-termékek előállítására. Erre is kerestük a választ a Közös Agrárpolitika formálódó reformjával kapcsolatban.
Agrár Almavész: ez lehet a megoldás a levéltetvek inváziója ellen
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 27. 17:03
Számos ország van a világon, amely sok almát termel, és az elmúlt évtizedekben végeláthatatlan küzdelmet folytatott azokkal kártevőkkel, amelyek tönkreteszik a termést. Ez a háború fordulatot vett.
Agrár Hazudozás vádjával indult per a mamutvállalattal szemben
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 12:12
Precedensértékű lehet az a per, amelyet Kalifornia állam indított a világ legnagyobb olajvállalata, az ExxonMobil ellen azzal a váddal, hogy közvetve hozzájárul a veszedelmes klímaváltozáshoz.
Agrár Megvillant a román mérnökök „géniusza”
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 24. 06:01
Robotizálta a mezőgazdasági termelők munkáját a romániai vállalkozás, olyan automatát alkotva, amely sor tipikus munkát elvégezhet a földeken. 
Agrár Megsegíti a gazdákat az EU - de nem Magyarországon
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 23. 16:15
  Az EU megsegítené a szélsőséges időjárás miatt kárt szenvedett gazdákat több tagállamban.
Agrár Fütyül ez az orosz ágazat az európai uniós szankciókra
Elek Lenke | 2024. szeptember 19. 15:08
Az állam több mint öt éve döntött úgy, hogy odafigyel a hazai bortermelésre, és elkezdődött a szőlészeti és borászati ​​törvény kidolgozása. Ennek legfontosabb alaptétele az volt, hogy a nem helyi szőlőből készült bort többé nem nevezhetik orosznak.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG