Április 17-én ismét kimutatták a ragadós száj- és körömfájás vírusát Magyarországon, a Győr-Moson-Sopron vármegyei Rábapordányban működő szarvasmarhatelepen. A hatóságok 875 állatot öltek le, és a teljes sertésállomány felszámolását rendelték el. A tetemeket a közeli Pereszteg határában földelték el, emiatt pedig kritikák érték Magyarországot, mivel állítlag előzetesen a magyar fél nem tájékoztatta őket.
Ausztria április 14-én enyhítette a magyarországi és szlovákiai állatokra vonatkozó általános behozatali tilalmat, amit két nappal később szigorúbb biobiztonsági intézkedések követtek. A korlátozások már csak a fertőzött övezetekre vonatkoznak, és a bevihető állatokra kétszeres negatív tesztkövetelmény érvényes.
A szintén a Klasszis Médiához tartozó Mfor írt arról, hogy az enyhítések ellen több osztrák szereplő is felszólalt. Az agrárkamarai elnökök és tartományi vezetők szerint a döntés időzítése, különösen a húsvéti időszak előtt, helytelen volt. A Független Gazdák Szövetsége az állat- és húsimport azonnali leállítását követelte, arra hivatkozva, hogy a vírus esetleges megjelenése Ausztriában súlyos következményekkel járna.
A szervezet elnöke, Karl Keplinger szerint a döntés hátterében valójában gazdasági érdekek állnak. Úgy véli, hogy a húsipar az árak emelkedését próbálja megakadályozni az import fenntartásával:
„A vágóhidaknak túl kevés marhájuk van levágásra. Ha nem érkezik marha Magyarországról, a marhaárak emelkednének – ezt akarja a húsipar megakadályozni.”
Több kritikus szerint a döntéshozatal nem megfelelő minisztériumhoz került, míg mások az importtilalom hosszabb fenntartását sürgetik, komoly gazdasági kockázatokra hivatkozva. A teljes cikket itt olvashatja el.
Raskó György agrárközgazdász és Csabai Károly főszerkesztő a Klasszis Podcast adásában az árrésstop bevezetésének hatásairól, a ragadós száj- és körömfájás veszélyeiről, valamint a hazai élelmiszerinfláció okairól beszélgettek. Szó esett továbbá az áfacsökkentés lehetőségeiről, az ukrán élelmiszerdömping körüli félreértésekről, és arról is, miért nem meglepő a bolti és a termelői árak közötti különbség. A beszélgetést itt nézheti meg: