2p

Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 

Európában Németországban termelték a legtöbb sajtot 2022-ben. A kontinens termelésének 22 százalékát adták a német sajtüzemek, míg francia versenytársaik 18 százalékot értek el. A harmadik helyre Olaszország kapaszkodott fel.

A világon egyébként az Egyesült Államok a legnagyobb sajttermelő ország. Utána öt európai állam következik, majd Brazília, Egyiptom, Argentína és Ausztrália. Sajátos módon az exportban sehol sincs az Egyesült Államok. Ezen a téren Franciaország, Németország, Hollandia, Olaszország és Dánia a sorrend. Ezek az országok értékesítenek külföldön egymilliárd dollárnál nagyobb értékeben sajtokat. Egyebek mellett ez derül ki az Eurostat adataiból, amelyekről az ESM Magaziin, kiskereeskedelmi portál számolt be

Kik vannak a dobogón? Fotó: Pixabay
Kik vannak a dobogón? Fotó: Pixabay

Az Európai Unióban 2022-ben 160 millió tonna nyers tejet adtak a tehenek, ami 0,3 százalékkal kevesebb a 2021-esnél. Ebből majdnem 150 millió tonnát értékesítettek tejtermékként, a többit közvetlenül a farmokon használták fel. Németországban 2,3 millió tonna sajtot állítottak elő az elmúlt évben. Emellett ez az ország volt az innivalóként felhasznált tej legnagyobb előállítója is az EU-ban. A második helyen álló Franciaországban 1,9 millió tonna sajt készült 2022-ben, ezzel tovább viszik az ország nagy hagyományait ezen a téren.

Olaszország 1,36 millió tonna sajt előállításával lett a harmadik. A sorrenden következő többi országban kevesebb, mint egymillió tonna sajtot termeltek az elmúlt évben. A negyedik Hollandia és az ötödik Lengyelország 974 ezer és 926 ezer tonnás termeléssel nem sokkal szorult ezen határ alá. Spanyolország és Dánia félmillió tonna körüli mennyiséggel következik a hatodik és a hetedik helyen. Írországban 282,5 tonna, Görögországban 243 ezer tonna, Ausztriában 223 ezer tonna sajtot készítettek 2022-ben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Bortragédia Spanyolországban, 2,5 millió eurónyi italt tettek tönkre
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:39
Öt tartály tartalma ment kárba, bosszú is állhat a háttérben.
Agrár Traktorok borították fel a menetrendet Prágában
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 12:47
Fennakadásokat okozott a prágai közlekedésben hétfő reggel az a több száz traktor és más mezőgazdasági gép, amelyekkel a cseh gazdák vonultak be a mezőgazdasági minisztérium épületéhez, hogy felhívják a figyelmet az agrárium problémáira.
Agrár Csúcson az MBH AgrárTrend Index
Szirmai S. Péter | 2024. február 13. 18:42
Nyugodtabb évre számíthat 2024-ben a hazai agrobiznisz. Mintegy 2700 milliárd forintos pályázati forrás érkezik, kisebb az infláció, a jobb tervezhetőség javítja az agrárkilátásokat. Ez derül ki a kedden bemutatott MBH AgrárTrend Indexből.
Agrár Kevesebb pénzből is több profitot csinált a PepsiCo
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 15:25
A PepsiCo Inc., a világ egyik legnagyobb üdítőital-gyártója csökkenő bevételről és növekvő profitról számolt be pénteken közzétett negyedik negyedéves pénzügyi jelentésben.
Agrár Blokádot építettek a lengyel gazdák
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 13:30
Eltorlaszolták az összes lengyel-ukrán határátkelőt.
Agrár Kezdhetünk aggódni: az egekbe szállhat a csoki és a kakaó ára
Privátbankár.hu | 2024. február 9. 12:05
Egy év alatt megduplázódott a kakaóbab ára, és nem úgy tűnik, hogy itt a vége az áremelkedésnek.
Agrár Kemény félév előtt állnak az ukránok, egyre több orosznak nem tetszik a háború
Privátbankár.hu | 2024. február 6. 07:44
Az év első felében várhatóan folytatódni fog az ukrán hadsereg lőszerhiánya, mivel időre van szükség a nyugati és az ukrán fegyvergyártás felfuttatására. A második félévben enyhülhet a probléma.
Agrár Újabb adóterhet kaphatunk a nyakunkba
Szirmai S. Péter | 2024. január 31. 05:43
Az EU-illetékesek már komolyan tárgyalnak arról, hogy az European Green Deal és a fenntarthatósági stratégia következő állomásaként 2025-30 között bevezetik a 15 százalékos húsadót.
Agrár Megérkezett az áruházak polcaira az emberbarát édesség
Buksza blog | 2024. január 25. 15:29
Az édességekben használt kakaó alapanyagát termelő farmerek gyakran alig részesednek az óriási haszonból, amit az ezeket gyártó multik tesznek zsebre. Ők kaptak végre egy jó hírt.
Agrár Még nem lépték át Bukarest határát a mérges román gazdák
Privátbankár.hu | 2024. január 21. 12:58
Továbbra is Bukaresten kívül tüntetnek a mezőgazdasági termelők és fuvarozók, mivel a főpolgármester által engedélyezett, a parlament előtti téren tartandó háromnapos demonstrációt egy politikai párt hirdette meg, amelytől el akarnak határolódni - jelentette be a Bukarest egyik bejáratánál, Afumati térségében demonstrálók választott szószólója, Andrus Danut vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG