TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Társadalmi egyeztetésen a zöldség-gyümölcs ágazati stratégia.
Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár a Privátbankárnak elmondta, hogy a magyar termékek kimondottan jók, és van rá fizetőkése kereslet. A teljes interjút ITT olvashatja el.

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) elkészítette a zöldség-gyümölcs ágazati stratégiát, a tervezet a kormány honlapján december 4-ig véleményezhető - közölte a szaktárca az MTI-vel.

A tárca közleménye szerint a mezőgazdaság legnagyobb munkahelyteremtő ágazata a zöldség-gyümölcs szektor, amelynek magas kézimunkaigényével és eltartóképességével központi szerep jut a mezőgazdaságban és vidékfejlesztésben egyaránt.

A Magyar Zöldség-gyümölcs Ágazati Stratégia az elmúlt évtizedek negatív folyamatainak visszafordítását célozza, előmozdítja az életképes gazdaságok versenyképes gazdaságokká fejlődését, a kisvállalkozások közepes méretű vállalkozásokká növekedését. A stratégia alapvető célja a termelés növelése, illetve hogy a megtermelt áru teljes mennyisége értékesüljön a piacon - olvasható a VM közleményében.

A stratégia tervezete a kormány honlapján a dokumentumtárában elérhető, a véleményezés határideje december 4.-e, az észrevételeket az agrarpiaci@vm.gov.hu címre várják.

Több területet is erősítenének

A mellékletekkel együtt több mint ötven oldalas dokumentum a legszükségesebb intézkedések közé sorolja az ágazat szereplőinek egységes, széles alapokon nyugvó adóterhelésének megteremtését olyan adó- és járulékfizetési rendszer kialakítása és jogszabályi harmonizáció mellett, amely az ágazat számára elérhető adókedvezmények alkalmazásával kifejezetten ösztönzi a termelőket, hogy a termelői szervezetekhez beszállítóként, majd tagként csatlakozzanak, és azokon keresztül értékesítsenek.

A vízügyért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a Vízstratégia egyik fontos eleme éppen az öntözéses gazdálkodás erősítése. Éppen azért, mert az öntözéssel jelentősen csökkenthetőek az aszálykárok. A Kovács Péterrel készült interjút ITT olvashatja el.

A 2014-2020-as évekre vonatkozó Vidékfejlesztési Program keretében kell elindítani a hosszú távú, a beruházók szempontjából tervezhető kertészeti fejlesztést, amelyhez a térségi és üzemi öntözés fejlesztése, a szántóföldi zöldségtermesztés, a biogáz-, biomassza- és termálenergiára alapuló hajtatásos kertészet és gombatermesztés, a gyümölcsültetvények és a feldolgozóipar, valamint az áruvá készítés fejlesztési programjai szükségesek. A stratégia a kiemelt célok közé sorolja a TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram fejlesztését, kamattámogatottá tételét.

Százezer új munkahelyet akarnak

A stratégia végrehajtásával Magyarország zöldség-gyümölcs termelése 3 millió 530 ezer tonnára növelhető. A fejlesztések eredményeként a zöldségtermesztés termésátlaga 35 százalékkal a mostani hektáronkénti 18,5 tonnáról 25 tonnára, míg a gyümölcstermesztésé 70 százalékkal, a hektáronkénti 10-ről 17 tonnára emelhető. Magyarország ezzel az EU-átlag fölé emelkedne.

Az ágazat jelenlegi 200 milliárd forint körüli elsődleges termelési értéke így mintegy 130-140 milliárd forinttal növekedne, ami a jelenlegi 600 milliárd forintos áruértéket 900-1000 milliárd forintra emelné. Ez jelentős exportbevétel-növekedést is jelentene, ami a jelenlegi 70 milliárd forint körüli aktívumot az import visszaszorításával többszörösére emelné.

Sikeres fejlesztés esetén a tervezett százezer új munkahely a zöldség-gyümölcs ágazat területén megvalósítható, amely a főfoglalkoztatású munkavállalókat, a részmunkaidős és alkalmi munkavállalókat, valamint a segítő családtagokat is magában foglalja. Az új munkahelyek 80 százaléka a termesztésben, míg 20 százaléka a feldolgozóiparban jöhet létre - olvasható a közzétett tervezetben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár A lízingpiacon az agrárgép-finanszírozás komoly bővülésen ment keresztül
Privátbankár.hu | 2020. október 24. 15:07
A koronavírus-járvány ellenére az agárgép-lízing tartja magát, a finanszírozott összeg közel 1 százalékkal emelkedett a második negyedévben, a teljes portfólió értéke pedig 11 százalékkal 192 milliárd forint fölé nőtt - közölte a Magyar Lízingszövetség. Az utóbbi években részben a lízingfinanszírozásnak, ezen belül a kedvezményes jegybanki hitelprogramoknak köszönhetően korszerűsödött a magyarországi agrárgéppark, ez pedig hosszabb távon segíti az ágazat és a teljes gazdaság fejlődését.
Agrár Nem elég a Covid, még a sertéspestis is pusztít
Privátbankár.hu | 2020. október 21. 11:32
Az előző negyedévi, 27,5-ről 30,5-re emelkedett a Takarék AgrárTrend Index értéke. Az élelmiszer-kiskereskedelmi forgalom jelentős mértékű bővülése jótékonyan hatott az egyes termékpályák szereplőire, továbbá a vendéglátóhelyek újranyitása is javuló hangulatot eredményez a mezőgazdaságban. Az előző negyedévhez képest csak a sertéságazat kilátásai romlottak, miután szeptemberben Németországban megjelent a sertéspestis.
Agrár A világgal kell versenyeznünk a búzáért - újabb lisztáremelés jön
MTI | 2020. október 21. 06:35
Nehezen vásárolnak most a malmok megfelelő, jó minőségű búzát a piacon, az árak a tonnánkénti 60 ezer forintot is elérik, helyenként pedig már meghaladják. Ez az aratás kezdete óta 20 százalékos áremelkedésnek felel meg - írja gabonakereskedői forrásokra hivatkozva a Világgazdaság szerdai száma.
Agrár Lesz olyan magyar termelő, akinek nagyon fog fájni a brexit
Király Béla | 2020. október 20. 17:04
A múlt heti uniós csúcson sem született érdemi eredmény a britekkel folyó tárgyalásokról, így egyre fenyegetőbb a megállapodás nélküli brexit. Ha év végig nem sikerül megegyezni, akkor jövőre vámok sújtják majd az uniós termékeket, ez pedig sok mezőgazdasági termelőnek is veszélyezteti majd a piacát. Magyar vállalkozások is lehetnek közöttük.
Agrár Patthelyzetben a BKV, óriási kötbért kell fizetnie
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 07:47
Egy 15 évvel korábbi ingatlan eladása miatt kell a BKV-nak 1,2 milliárd forintos kötbért fizetnie. Ráadásul az összeg napról-napra növekszik, mert esély sincs a telep átadására.
Agrár Most ért véget a tavaszi korona-spórolás, viszik a gazdák a traktorokat, mint a cukrot
Privátbankár.hu | 2020. október 12. 09:08
40 százalékkal több új traktort adtak el szeptemberben, mint egy évvel korábban.
Agrár Új adókönnyítések: októberben a parlament elé kerülhet
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 4. 07:31
A Gazdaságvédelmi Operatív Törzs (GOT) a héten jelentős adóügyi könnyítésekről döntött, amelyek fókuszában az adóbürokrácia jelentős csökkentése állt, mondta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.
Agrár Öt embernek lett pozitív a mintája a Lázár János felügyelte cégnél
MTI | 2020. szeptember 20. 10:48
Mindenkit leteszteltek a mezőhegyesi  agrárvállalatnál.
Agrár Kósa Lajos megmentette a Csíki Sört
Vég Márton | 2020. szeptember 18. 16:32
Tavaly is veszteséges lett Magyarországon a Csíki Sör, ami egy újabb érv lehetett amellett, hogy a kormánypártoknak miért kellett villámgyorsan átírniuk a sörpiaci szabályokat. 
Agrár Nem tiltják be a rituális állatöléseket az EU-ban
Privátbankár.hu / MTI | 2020. szeptember 10. 16:59
Úgy tűnik, a közösségi jogot az állatok joga fölé helyezte az Európai Bíróság.
hírlevél