2p
Kinek van kedve ennyiért napszámozni, ha Ausztriában megkapja ennek a két-háromszorosát?

A Népszava cikke szerint a napszámoshiány óriási gondokat okoz a magyar szamócatermesztőknek, ugyanis rengetegen inkább a szomszédos nyugati országokba, például Ausztriába mennek el gyümölcsöt szedni. Itthon ugyanis 800-1400 forintot lehet keresni ezzel óránként, míg kint 8-10 eurót (átlagosan 2500-3100 forintot) adnak ugyanezért a munkáért. Magyarországon 8-900 hektáron terem szamóca, a legkevesebbet a szabolcsi, a legtöbbet a Pest-, illetve Győr-Sopron-Moson megyei munkások keresik.

Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke szerint volt olyan magyar gazda, aki a munkaerőhiány miatt hagyott fel a termesztéssel, az évi 10 ezer tonnás termés jó része így a kocsányon vész. Megoldást jelenthetne, ha Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból is fogadnának alkalmi vendégmunkásokat, ám az észak-keleti szomszédunkból az emberek inkább Lengyelországba mennek, vagy továbbállnak nyugatra, fűzte hozzá a szakértő.

Rövid időre meg se éri?

Azért is nehéz a szamóca szüretre embert találni, mert a legtöbb kertészeti ágazathoz képest csak rövid időre képes foglalkoztatni az alkalmi munkásokat. A szamócázás ugyanis meglehetősen rövid munka, még a tavaszi-nyár eleji betakarítási időszakkal és az augusztustól októberig tartó ültetési és földmunka feladatokkal együtt is legföljebb 4-6 hónapi elfoglaltságot jelentenek. Amikor viszont van munka, akkor cserébe sok ember kell: egy-egy szedési időszakban hektáronként 8-15 napszámos is elkel. Amennyiben azonban nem sikerül embereket találni, Apáti szerint a gazdák kénytelenek lesznek bért emelni – ez viszont meglátszik majd a gyümölcs árában is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Kiváló lett az idei ukrán gabonatermés
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 12:42
Összesen 77 millió tonnát takarítottak be eddig.
Agrár Már megint a németek, elkészült a sajtlista
Buksza blog | 2023. november 30. 13:52
Talán meglepő, de a németek a legnagyobbak, ha sajttermelésről van szó. A franciák például csak a második helyen vannak. 
Agrár Látni sem akarják a francia termelők az ukrán cukrot az EU-ban
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:21
Korábban a gabona és a tejtermékek behozatalát is bírálta több ország.
Agrár A birkavirtus megnyomorítja egy ország élelmiszer-ellátását
Rácz Gergő | 2023. november 26. 14:14
Az ausztrál birkatartóknak nagy gondjaik vannak. Sok eső esett, lett bőven legelhető fű, az állományok pedig ennek megfelelően megnőttek. A gazdák nem akarják irtani az állományt, ingyen is odaadnák a birkáikat, kereslet viszont az árazás átalakulása miatt még így sincs.
Agrár Bevetik a bioreaktort: laboratóriumból jöhet a kisállatok új kedvence
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:55
Felforgatnák az állateledelek piacát a műhúsból, azaz a laboratóriumokban előállított húsokból készült termékek. A hús előállításához élő állatokból származó sejteket használnak, amelyek egy tartályban növekednek, és tápanyagokkal táplálják közben. A laboratóriumi hús támogatói szerint ez jóval fenntarthatóbb megoldás mint a hagyományos állattenyésztés.
Agrár Soha ilyen drágán nem adtak még el egy üveg whiskyt - de vajon milyen az illata?
Privátbankár.hu | 2023. november 19. 10:44
Közel egymilliárd forintot kóstált a 60 évig érlelt itóka.
Agrár Gabonafrász után jön a tejfrász Ukrajnából? Áh, dehogy!
Mester Nándor | 2023. november 14. 14:55
Nem fürdenek benne, inkább exportálják a tejet és a vajat az ukránok. Folyamatosan növekszik az ukrán kivitel tejből és többféle tejtermékből, de egyelőre nem kell megijednie az uniós országoknak, mert túlnyomórészt a szövetségen kívüli európai piacokra mennek a szállítmányok. A tejszín, a tartós tej és tejföltermelés fele azonban már az unióban landol. 
Agrár „Burgonyavész” alakult ki Európában az árak miatt
Buksza blog | 2023. november 9. 13:20
Az alapvető élelmiszerek közül a burgonya óriási dráguláson ment keresztül az elmúlt időszakban.  
Agrár A vásárlók keblükre ölelik az állatokat a tehenektől a disznókig: mire elég a 90 százalékos magyar eredmény?
Csernátony Csaba, Buksza blog | 2023. október 26. 15:02
A sok cuki állatos videó, a kutya- és macskapszichológiai, illetve állatorvosi tévésorozatok megtették a hatásukat. Az európaiak kiterjesztenék jóléti társadalmukat az állatokra is.
Agrár Rengeteg gabonát exportálhat idén Ukrajna
Privátbankár.hu | 2023. október 24. 13:36
Az APK-Inform ukrán agrárgazdasági tanácsadó vállalat rontotta ugyan Ukrajna idei gabonatermésére vonatkozó előrejelzését, de a mennyiség így is szerényen meghaladja majd a múlt évit.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG