<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Bár az új törvény megszigorította a földvásárlást, nem állt le az árak növekedése - bár a kapuzárás előtti drasztikus emelkedést nem érte el a drágulás.

Nem állt meg a földárak növekedése 2013-ban, amikor az elmúlt 13 év legnagyobb reál-növekedését, 17,2 százalékos emelkedést mutatott az FHB Termőföldindexe 2013-ban. Akkor az árak emelkedését elsősorban az segítette elő, hogy sokan még az új Földforgalmi törvény hatálybalépése előtt igyekeztek földtulajdont vásárolni. Ezt támasztja alá az is, hogy az átlagos parcellaméretek minden termelési ágban jelentősen felülmúlták a korábbi időszakok szintjeit. Természetesen az idei árnövekedés mértéke elmaradt az elmúlt két évet jellemző emelkedéstől, körülbelül a 2011-es évben tapasztalható trenddel egyezik meg. 2014 első negyedévében a 2013-ban mért 268,3-as szintről majdnem 283-ra emelkedett az FHB Termőföldindex nominális értéke. A fogyasztói árindexszel deflált Termőföldindex értéke szintén 5,4 százalékos növekedést mutatott: 146,1-re emelkedett a korábbi 138,6-ról.

Vége a banki aranykornak

Az új Földforgalmi törvény hatására a kereslet csökkenhet mind a tulajdonosi, mind pedig a bérlői piacot illetően. A Földművelésügyi Minisztérium becslése szerint 200-300 ezerre szűkült a potenciális piaci szereplők, a regisztrált földművesek vagy mezőgazdasági termelő szervezetek köre a földpiacon . A regisztrált földművesek száma ugyanakkor a Földművelésügyi Minisztérium (korábbi Vidékfejlesztési Minisztérium) adatai szerint még a 6000-et sem érte el 2014. május végéig, míg agrárcégként csupán 31 került nyilvántartásba. Bár a nyilvántartásba vétel természetesen csak akkor válik égetően szükségessé, ha valaki újabb földet szeretne bérelni vagy venni, de a számok jelzik a drasztikus csökkenést. A piac nagyon várja, a törvény kiegészítésének tartott üzemgazdasági és az agrárintegrációs törvények elkészülését, ami erősen befolyásolhatja a várható birtokviszonyokat. Ezek továbbra sem készültek el, s egyelőre még nem is ismert a várható megjelenésük. Ugyancsak megváltozott a támogatási rendszer is. Mindezek eredményeképp az FHB arra számít, hogy a területalapú támogatás 1200 hektár feletti elvonása által érintett mintegy 500 nagyvállalkozásnak romlik a hitelfelvevő képessége, ugyakakkor a kisebb cégek esetében viszont tartósabb hitelkeresletre lehet számítani, amely a gépvásárlási és forgóeszköz-hiteleken túl, már hosszabb megtérülésű beruházási hitelekben is megjelenhet. A változások révén átalakulhat az üzletágban lehetőséget látó bankok köre – annak, hogy az agrárium korábban cégmérettől, tevékenységtől függetlenül vonzó volt, vége, hiszen az agrárcégek kimagasló stabilitással működtek.

Keresett szántók

A művelési ágak közül a legjelentősebbnek számító szántó esetében az átlagár jelentősen növekedett 2012-höz képest: 2013-ben már átlagosan 945 ezer forintot kellett fizetni egy hektárnyi szántóterületért, míg egy évvel korábban csak 823 ezret. Egyedül a Közép-Dunántúlon csökkent a termőföldek ára, ott is alig fél százalékos volt a visszaesés. Az átlagot meghaladó árakkal sorrendben a Nyugat–Dunántúlon, Közép-Magyarországon és Dél-Dunántúlon, valamint , Közép-Dunántúlon találkozhatunk. Az első helyezett Nyugat-Dunántúl régióban egy hektárnyi szántóért átlagosan több mint 1,15 millió forintot kellett fizetni, egy, az országos átlagot meghaladó, 15,8 százalékos áremelkedést követően. A tavalyi csúcstartó, 34 százalékos áremelkedést elérő Dél-Dunántúlon is közel 1,1 millió forintot kellett fizetni a szántó hektárjáért. A legolcsóbb régió továbbra is Észak-Magyarország, annak ellenére, hogy itt több mint 30 százalékos volt az árnövekedés, ám még így sem éri el a 600 ezer forintot a hektáronkénti ár.

Újra kelendőek a gyümölcsösök

A szántók ára az FHB-kimutatásai szerint egyébként 2007 óta folyamatosan növekszik, a 2013-as átlagár a 6 évvel ezelőtti bázist több mint 80 százalékkal haladta meg. Ugyancsak átlagon felüli az erdők 60 százalékos drágulása. Komoly ütemben jön fel a gyümölcsösök ára – ezek 2011. nyaráig még a 2007-es szintek alatti áron cseréltek gazdát, ám tavaly már a szántóföldek 17 százalékos gyors növekedését is meghaladva, több, mint 20 százalékkal nőtt az ár, s így már a 2007-es árak 125 százalékán cserélnek gazdát az ültetvények. A termőföldindex megmutatja azt is, hogy a legnagyobb szórás az árakban a gyep-rét-legelő és a nádas művelési ágakban mutatkozik, annak ellenére is, hogy számottevően alacsonyabbak az átlagárak – vagyis nincs kialakult ára ezeknek a földeknek. A drágább művelési ágak közül a kertek esetében nehéz piaci ár kikalkulálása, tekintve, hogy esetükben is komoly az eltérés az árakban. Ehhez képest a gyümölcsösök és szőlők átlagára homogénebb és valamelyest magasabbak a szántókénál. Kiemelkednek a halastavak, ahol viszonylag stabil és jóval magasabb becsült átlagárak tapasztalhatók.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár Már Orbán Viktor szülőföldjén is kétmillió forint a termőföld hektárja
Mester Nándor | 2022. június 29. 14:04
A mostani kormányzása alatt, vagyis 2010 óta háromszoros volt a drágulás országszerte.
Agrár Agrárfejlesztéseket is elvihet az áremelkedés
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 12:49
Rengeteg fejlesztési pénz érkezik a mezőgazdaságba, de az áremelkedés miatt sok beruházás nagyon megdrágulhat.
Agrár Leállt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme a magas energiaárak miatt
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 16:58
Ismét felfüggesztette tevékenységét a magas energiaárak miatt Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában levő Azomures.
Agrár Kevesebb gázt küldenek az oroszok, de Szijjártó Péter nem izgul
Privátbankár.hu | 2022. június 21. 17:11
A magyar külügyminiszter telefonon egyeztetett az orosz vezetőkkel.
Agrár Szijjártó Péter zöld utat adott az ukrán élelmiszerszállítmányoknak
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 16:34
Ördögi körbe lépett a világ a külügyminiszter szerint. 
Agrár Miért olyan jó kempingezni és mit vigyünk magunkkal?
Márkázott tartalom | 2022. június 11. 12:23
A nyári kempingezés az egyik legjobb kikapcsolódás bárki számára. Jó, de mit vigyünk magunkkal? Mutatjuk a válaszokat!
Agrár Segítséget kaphatnak a gazdák a fagykárok ellen
Privátbankár.hu | 2022. június 4. 12:12
Újra megnyílik a tavaszi fagykár elleni gépek beszerzésére irányuló felhívás - közölte az Agrárminisztérium szombaton az MTI-vel.
Agrár Zöld utat kaphat az ukrán gabona – persze feltételekkel
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 14:48
A világ egyik legnagyobb gabonaexportőre nem tudja használni fekete-tengeri kikötőit a szállításokhoz, amióta az oroszok megtámadták őket.
Agrár Kezdődik? Egy országban már élelmezési veszélyhelyzetet hirdettek
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 11:51
A gabonakészletek csökkenése miatt romlott az élelmezési helyzet, sürgős nemzetközi segítséget kérnek Csádban.
Agrár Utat nyitna az ukrán gabonának az agrárminiszter Magyarországon át
Privátbankár.hu | 2022. június 3. 10:38
Fontos lenne ez magyar szempontból is, hogy csökkenjen a pánik.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG