<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
Júniusban a mezőgazdasági termelői árak 9,8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A növényi termékek ára 15,8 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 1,9 százalékkal növekedett. 2014 január–júniusában a mezőgazdasági termelés ráfordítási árszintje 4,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a Privátbankárral.

Júniusban a gabonafélék ára 15,9 százalékkal, az ipari növényeké pedig 15,7 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. A burgonya ára 45,4 százalékkal csökkent a tavaly júniusi magas árszinthez viszonyítva. Az árcsökkenés elsősorban az idén várható jobb termés következménye - írja a statisztikai hivatal.

Ugrott a paradicsom ára

A zöldségfélék ára 2 százalékkal emelkedett 2013 júniusához képest. A termékcsoporton belül a zöldborsó a legnagyobb súlyú ebben az időszakban, aminek az ára a tavaly júniusi/egy évvel korábbi szinten maradt. Jelentős súlya van még a zöldpaprikának és a paradicsomnak, amelyeknek az ára 8,1, illetve 17,9 százalékkal nőtt.

Olcsóbb a meggy

A gyümölcsfélék ára 29,8 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termékcsoporton belül ebben az időszakban döntő arányú a meggy értékesítése, amelynek az ára megközelítőleg 40 százalékkal csökkent, mivel a termés mennyisége jelentősen növekedett.

Drágult a sertés

Az élőállatok termelői árszintje júniusban 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Jelentősen emelkedett a vágósertés termelői ára: előző év júniushoz képest 6,2, az előző hónaphoz képest 4,7 százalékkal. A felvásárlási ár júniusban 418 Ft/kg volt, ami még mindig nem érte el a tavaly szeptemberi (435 forint/kilogramm) csúcsot.

A baromfi ára összességében 6,2 százalékkal maradt el a 2013. júniusitól. Ezen belül a vágócsirke felvásárlási ára tavaly május óta (299 forintról) kisebb ingadozással csökkent, jelenleg 273 forint kilogrammonként.

Ennyibe kerül a tej

Az állati termékek ára 7,8 százalékkal volt magasabb 2014 júniusában az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 0,9, a tej termelői ára 8,7 százalékkal nőtt. A tojás felvásárlási és piaci ára 2014. január óta lényegében nem változott, az index változását a bázis ár változása okozza. A tej felvásárlási ára a 2014. februári (114 forint/liter) csúcs óta folyamatosan csökkent jelenleg 104 forint/liter.

A KSH adatai szerint 2014 január–júniusában a mezőgazdasági termelői árak 11,8 százalékkal csökkentek 2013 azonos időszakához képest. Ezen időszak alatt a növényi termékek ára 18,1 százalékkal visszaesett, míg az élő állatok és állati termékeké 1,1 százalékkal emelkedett.

Az első félévben a mezőgazdasági termelés ráfordítási árai az előző év azonos időszakához viszonyítva 4,4 százalékkal voltak alacsonyabbak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 5,1 százalékos csökkenéséből, és a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 1,2 százalékos növekedéséből tevődött össze.

A folyó termelőfelhasználáson belül a takarmányárak csökkenése volt a meghatározó. A 2013 első félévében tapasztalt 22,7 százalékos növekedést követően az árak ez év január–júniusában 14,9 százalékkal voltak alacsonyabbak. Ezen belül az egyszerű takarmányoké nagyobb (17,5%-os), a keveréktakarmányoké kisebb (12,8%-os) mértékben csökkent.

Olcsóbb lett a műtrágya

A műtrágyák ára 2014 első félévében 6,9 százalékkal volt alacsonyabb, amit az egyszerű műtrágyák 4,8, és az összetett műtrágyák 11,6 százalékos visszaesése határozott meg.

A mezőgazdasági felhasználású energia ára átlagosan 2,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól, ezen belül az üzemanyagok ára 1,1, a fűtőanyagoké 7,5 százalékkal csökkent.

A növényvédő szerek és az állatgyógyászati készítmények árai kismértékben növekedtek: az előbbinél 0,5, az utóbbinál 1,2 százalékkal magasabbak voltak az árak 2014. január-júniusban az egy évvel ezelőttihez képest.

A mezőgazdasági beruházásokon belül a mezőgazdaságigép-beruházások ára 0,3 százalékkal volt magasabb, miközben az épületberuházásoké 2,4 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva.

A mezőgazdasági termelőiár-index és ráfordításiár-index hányadosa az agrárolló. E mutató értéke 2014. január–júniusban 92,3 százalék volt, azaz 2013 azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak nagyobb mértékben csökkentek, mint a ráfordítási árak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Agrár 10 milliárdot ad a kormány a startupoknak
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 10:50
A programban részt vevő vállalkozások 300 millió és másfél milliárd forint közötti befektetést kaphatnak.
Agrár Észhez tért az olaj, megugrott a Mol
Privátbankár.hu | 2021. július 21. 18:21
Jelentősen erősödött a nemzetközi tőzsdéken az olaj jegyzése, ennek köszönhetően a Mol árfolyama is emelkedett. Mindezt táplálta az a hír is, hogy végre eladhatja a horvát leányvállalatát.
Agrár Megirigyelte a kormány a titkolózó magánbefektetőket
Csabai Károly | 2021. július 17. 11:57
A több mint 140 milliárd forint értékben létrehozandó Termőföld Magántőkealapba mintegy 100 milliárd forintos állami pénz megy. A magántőkealapok idehaza a 2010-es évek közepétől szaporodnak gombamódra, mivel egyre többen élnek azzal a lehetőséggel, hogy az e konstrukciókba fektetőknek nem kell felfedniük a kilétüket.
Agrár Béremelésért járulékcsökkentés - újabb megállapodás jöhet
Privátbankár.hu | 2021. július 15. 08:18
Béremelésért cserébe járulékcsökkentés, Varga Miháy szerint a kormány ezt ajánlaná a vállalkozóknak. A pénzügyminiszter a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy egy újabb, több éves megállapodás előkészítése van folyamatban.
Agrár Kósa Lajos mégsem tudta megmenteni a Csíki Sört
Csabai Károly | 2021. július 8. 05:37
Bár a Fidesz alelnökének javaslatára tavaly nyáron a parlamenten átvert törvénymódosítás célja az volt, hogy a nagy sörgyártók mellett a kisebb főzdék nagyobb teret nyerjenek, a Csíki Sör még a 2019-esnél is nagyobb veszteséggel zárta a 2020-as évet. Ami a hotelek, vendéglátóhelyek pandémia miatti több hónapos bezárása okán akár logikusnak is tűnhetne, ha nem ért volna el ugyanilyen piaci körülmények között nyereséget Matolcsy György két unokatestvérének Pécsi Sörfőzdéje.
Agrár Pénzmosás a Vatikánban: egy érsek is a vádlottak között
MTI | 2021. július 3. 15:03
Vádat emeltek a Vatikánban egy olasz érsek és kilenc másik személy ellen többek között sikkasztás, csalás, pénzmosás, zsarolás és hivatali visszaélés miatt - közölte a Szentszék szombaton.
Agrár A kínai sertéspiac a zöldség- és gyümölcsárakra is hat
PR | 2021. július 2. 16:39
Az afrikai sertéspestis és a világjárvány megmutatta, hogy az élelmiszerpiacon is egyre inkább a globális trendek érvényesülnek. A világ figyelme Kínára szegeződik, az ottani változások hatásai Magyarországon is érezhetőek, és nem csak a sertéshús árában.
Agrár Éllovas Magyarország szarvasgomba-exportban
MTI | 2021. június 26. 12:55
Magyarország a kontinens legnagyobb szarvasgomba-exportőrei közé tartozik a folyamatos keresletnek köszönhetően - mondta az agrárminiszter szombaton Jászszentandráson, a magyar szarvasgomba-termesztés napjának megnyitóján.
Agrár Ne keresse a piacon az őszibarackot, elvitte a fagy
Privátbankár.hu | 2021. június 25. 13:05
Az átlagoshoz képest 80 százalékkal kevesebb őszibarack terem az idén, miután a tavaszi fagyok jelentős károkat okoztak - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) pénteken.
Agrár Hatalmas hűtőraktárat nyitott Biatorbágyon az ALDI, Pécsett is terjeszkedik
Privátbankár.hu | 2021. június 24. 16:19
Hatmilliárd forintért hűtőraktárat épített az ALDI a biatorbágyi logisztikai központja mellett, a diszkont lánc további négymilliárd forintot költ a boltok hűtőkapacitásának növelésére. Emellett Pécsett bővíti európai szolgáltató központját.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos