<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A hazai kisbefektetők jelentős mértékben kerülik a kockázatot, ezért is kedvelik az alacsony kockázatú tőkevédett alapokat. Ezek a befektetett összeg védelmére kifinomult technikát alkalmaznak és emellett a tőkepiacok valamely részének emelkedése esetén plusz hozamot ígérnek.

Számos felmérésből kiderül, hogy a hazai befektetők fokozottan kockázatkerülők, ezt erősítik meg a Privátbankár saját számításai is. A magyarországi befektetési alapokban levő tőke 63 százaléka alacsony kockázatú alapfajtákban volt május végén.

Az alacsony kockázatú alapok egyik fontos fajtájának a tőkevédett (korábbi nevükön garantált) alapok számítanak, amelyek nevüket onnan kapták, hogy a kiinduláskori tőkét, vagy a tőkét és még egy minimális fix hozamot bármely körülmények között biztosítanak a befektetőknek.

OTP 5000 alatt vagy BUX 19 000 felett?

A gyakorlatban ezt úgy érik el, hogy a befektetett tőke mintegy 80-90 százalékát minimális kockázatú eszközökbe – rendszerint rövid lejáratú állampapírba, bankbetétbe – fektetik, egy kisebb hányadát pedig opciók vásárlására fordítják. Az opció a tőkepiacokon általánosan ismert származtatott pénzügyi eszköz, ami egyfajta jogot jelent, például azt, hogy a vásárlója egy bizonyos áron részvényeket (devizát, árupiaci terméket, kötvényt stb.) vásárolhat vagy eladhat.

Ha például vételi opciót szerzünk BUX-index vásárlására 19 000 pontos áron, azon akkor nyerünk, ha az index e fölé az érték fölé emelkedik. Egy 5000 forintos OTP-eladási opció pedig akkor válik nyereségessé, ha lejáratkor az OTP árfolyama ez alatt az ár alatt lesz. Kicsit olyanok ezek az opciók, mint valamiféle fogadások, amin akkor nyerünk, ha a várt esemény bekövetkezik.

Befektetni a válság ellenére?

A részvénypiacok hosszú távon, évtizedek távlatában az elemzések szerint emelkedni szoktak, aminek sok kisbefektető is szívesen lenne a haszonélvezője, de fél a rövid és középtávú kockázatoktól. Rövidebb távon sok minden befolyásolja az árfolyamokat, mint azt láthattuk a 2008-as Lehman Brothers-válság, vagy a 2011-es nyári minipánik alkalmával.

Ha egy alap a tőkéje nagy részét kamatozó eszközökben tartja – épp annyit, amennyi az eredeti tőke visszafizetéséhez kell –, majd a maradékot opciókra költi, akkor a tőke biztonságban van, az árfolyam-emelkedésekből részesül, az árfolyamesések viszont nem érintik. Ezért számítanak a tőkevédett alapok az egyik legbiztonságosabb alap fajtának.

A legrosszabb eset

Rossz esetben, ha az árfolyamok esnek, a befektető legalább visszakapja a pénzét, mert a kamatozó eszközök kamattal együtt pont kiteszik azt. Jó esetben pedig az opciók is nyereséget hoznak, és így pluszhozam képződik. Az is veszteségforrás lehet, ha az alap mögöttes termékei – általában részvények, árupiaci termékek – nem emelkednek, nem is esnek, csak stagnálnak. Ilyenkor általában szintén nincs hozam, vagy csak minimális.

Az említett biztosíték ugyanakkor nem teljesen száz százalékos, mivel lehet a rossz esetnél is rosszabb. Ha a tőke nagy részét kitevő betéti részt kezelő bank csődbe menne, akkor nagy veszteség is érheti a befektetőt, bár ez az eset nagyon kevéssé valószínű. Ha pedig a szóban forgó opciókat kiíró (eladó) társaság, általában valamely nagyobb nyugat-európai befektetési bank megy csődbe, akkor a tőke egy része, 10-20 százaléka veszhet el, akkor is, ha az alap mögöttes termékének árfolyamai emelkednek.

Háromféle utat követnek

A tőkevédett alapok létrehozói három különböző utat követnek. A zárt végű alapok határozott futamidejűek és a futamidő végéig nem válthatók vissza, ezért a kötelező tőzsdei bevezetés után a tőzsdén adhatók csak el. Ez azonban gyakran jelentős, 10-20 százalékos árfolyamveszteséget is jelenthet (a nettó eszközértékhez vagy az eredeti tőkéhez képest).

Határozott vagy határozatlan legyek? Nem tudom.

A másik verzió a határozott futamidejű nyílt végű alap, ahol a befektetési jegyek folyamatosan visszaválthatók a lejárat előtt is. Ennek általában szintén jelentős költségei vannak, a visszaváltási díj ilyenkor nem alacsony, de sokkal kisebb, mint a tőzsdei eladás említett vesztesége. A harmadik verzió a nyílt végű, de folyamatos, határozatlan futamidejű működés. Ekkor az opciókat rugalmasan kötik újra, például évente, illetve újítják meg az alap tőkéjének változása alapján. A kiszállás költsége általában itt sem alacsony.

A cikk támogatója:

 

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló