TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az alapkezelői szakmában világszínvonalú teljesítményeket láthatunk Magyarországon – véli Bilibók Botond. A Concorde Alapkezelő vezetője beszélt arról, hogy miért nem könnyű új portfóliómenedzsert találni, új befektetési alapokat indítani – utánpótlásra pedig szükség van, 5-10 éven belül mindenképp előáll majd valami újdonsággal a Concorde szellemi műhelye.
Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója

Privátbankár.hu: 2016-ban az Év Alapkezelője a Concorde Alapkezelő volt, így az idei Klasszis díjátadó gála egyik köszöntő beszédét ön mondta el, mint a korábbi év nyertes cégének vezetője. Ebben arról is beszélt, hogy szerencsés helyzetben vannak a hazai befektetők, mert a magyar alapkezelők világszínvonalú termékeket kínálnak – mit értett ez alatt?

Bilibók Botond: Tavalyelőtt elindultunk az amerikai piacon: két abszolút hozamú stratégiánkat kivittük a világ legnagyobb piacára. Ezek ugyanazon az elven működnek, mint a hazaiak: ha megszületik egy befektetési döntés, az mindegyik portfólióban megjelenik, legfeljebb eltérő súllyal – ugyanaz jelenik meg mondjuk a magyar Platina Pí alapban, mint az amerikai Pí alapban. Így bár az amerikai alapok track recordja még igen rövid, de vettem a bátorságot, hogy a 20 éves működésünket figyelembe véve beszéljek az eredményekről. Minden körülmények között nagyon kell vigyázni és etikusan kell viselkedni. Sajnos még mindig találkozunk félrevezető tájékoztatással, olyanokkal többek között, mint a rövid távú hozamok bemutatása, néha éves szintre kivetítése vagy éppen költségek nélküli teljesítmények bemutatása.

Visszatérve az eredeti gondolathoz, az amerikai partnerünk folyamatosan megméretteti a kinti alapjainkat, így kiderült, hogy a Concorde Pí Sharpe-mutatója (egy olyan mutató, amely nem csak egy befektetés hozamát veszi figyelembe, hanem a kockázatát is, amelyet a hozamok ingadozásával mérünk - a szerk.) minden – a Barclay’s Hedge rangsorában lévő – amerikai hedge fundot messze megvert úgy, hogy a hozama benne volt a top 10-ben.

PB: A magyar befektetési alapok tehát versenyképesek az amerikai hedge fundokkal?

BB: Az abszolút hozamú kategóriában minimum három olyan csapatban vannak portfóliómenedzserek Magyarországon, akik igenis versenyképesek – hiszen itthon a mi nemzetközi összehasonlításban is jól teljesítő csapatainkkal versenyképesnek bizonyulnak. Az alapkezelői szakmában valóban világszínvonalú teljesítményeket láthatunk Magyarországon. Azt hiszem még több tehetség van, csak sajnos többeknek nincs lehetőségük arra, hogy tehetségük kibontakozzon.

Szerencsés helyzetben vagyunk. Sok szakmában Magyarországon manapság nem a tehetség és a szorgalom számít, hanem valami egészen más, de a miénkben, ahol nap mint nap nyilvános a teljesítmény – szerencsére egészen más a helyzet.

Ez azt jelenti, hogy van kereslet külföldön a magyar befektetési alapokra?

Egyelőre úgy fogalmaznék, hogy érdeklődés van, ez egyértelműen látszik. Nem az alapokra, magyar alapot eladni külföldön nagyon nehéz, szinte lehetetlen, hanem a szellemi teljesítményre.

PB: És minek szól az érdeklődés?

BB: Biztos, hogy részben az egzotikumnak: olyan sok hazai portfóliómendzser azért nem jelentkezik New York-ban, hogy szeretne labdába rúgni. Az is biztos, hogy egy magyar szereplő kezelt vagyon tekintetében nem fog bekerülni a topligába, de a diverzifikáció során teljesen reális, hogy néhány „morzsát” juttassanak egy olyan csapatnak, amelyik már több fronton bizonyított, más perspektívából látja a világot.

PB: Akár a magyar eszközök is érdekelhetik őket?

BB: Ezt nem tapasztaltuk, a magyar piac ehhez túl kicsi. Ha viszont az egész régiót nézzük, az már összességében elérheti az ingerküszöböt. Az elmúlt években Közép-Kelet-Európa leszakadt a klasszikus értelemben vett feltörekvő piaci régióról: makroszempontból egészséges képet mutat a régió, némelyik tagja már a közös pénzt is használja. Ez a régió most nagyon szexi a befektetők körében – amolyan „Európa béta” piac.

PB: Ha a másik oldalról vizsgáljuk a kérdést: a külföldi alapok mennyire versenytársaik a magyar alapoknak?

BB: Elvileg igen, de azért óriási magyar befektetői pénzek nincsenek külföldi alapokban. Az elsődleges oka ennek az lehet, hogy a hazai érdeklődés középpontjában mindig a kötvénytúlsúly és a forint-fókusz állt, ezt pedig a magyar alapok tudják a legjobban. Az értékesítés központját is jellemzően a hazai intézmények, adott esetben a csoporton belüli bankok adták. Az abszolút hozamú stratégiák sem teljesen arról szólnak nálunk, mint külföldön: a hazai szereplők tudják, hogy a magyar ügyfeleknek nagyon alacsony volatilitás kell pozitív hozammal.

PB: A magyarok kockázatkerülő attitűdjét remekül kiszolgálja az egyik versenytársuk, az állam: a lakossági állampapírokat az elmúlt években magas hozammal kínálta. Mostanra azonban változni látszik a képlet, csökkentették az elérhető hozamokat, miközben az infláció is beindult, így egész más lesz az elérhető reálhozam, mint ami eddig jellemző volt. Változik vajon majd az állampapírok elszívó hatása?

BB: Rossz helyen teszi fel a kérdést… minden attól függ, milyen feltételekkel adják a papírokat. A többségi várakozás az, hogy az állam most azért elkezdi csökkenteni a prémiumokat. Az biztos, hogy a kockázatkerülő magatartásra erősen rásegített az állam az elmúlt években. Nem egészséges, de bárcsak ez lenne az egyetlen egészségtelen elem.

PB: A tavalyi év újdonsága volt, hogy megkezdték az alapok online értékesítését is. Bevált a csatorna?

BB: Térjünk vissza erre két év múlva… Elkezdtük, most tanuljuk a műfajt, mindenkinek jobb, ha óvatosak vagyunk ezen a téren. Továbbmegyek: tíz év múlva látjuk majd igazából, hogy tényleg akkorát változik-e a világ, valóban lesz-e akkora jelentősége ezen a téren az online csatornáknak, mint most egyesek jósolják.

Bilibók Botond, a Concorde Alapkezelő vezérigazgatója

PB: 20 év alatt bőven volt idő kiismerni az ügyfeleket, tudják, mire van kereslet – nem készülnek új alapokat indítani?

BB: Egyelőre nem. A Superposition nevű alapunkat most megnyitottuk (2014-ben indult, korábban csak korlátozottan volt elérhető – a szerk.), tehát ilyen értelemben van újdonságunk, de új terméket nem vezetünk be. Nagyon nehéz új portfóliómenedzsert találni – ha megtaláljuk, akkor is kell egy 3-5 éves track record, ami alatt meggyőződhetünk arról, hogy tud kockázatot kezelni, hozamot elérni.

PB: Tehát csak ezen múlik a dolog? Kell a vérfrissítés?

BB: Persze. Mi Lacival (Szabó László, a Concorde Alapkezelő elnöke – a szerk.) 20 év múlva közelebb leszünk a 70-hez, mint a 60-hoz. Ez pedig egy olyan szakma, amit jellemzően 30 és 50 között művelnek a világban. Amíg az ember aktív, idejének 10 egységéből 7-8-at biztosan elvesz a munka, a többi jut a családnak. Ha a cég jövőjét évtizedes távlatban nézzük, akkor fel kell tenni a kérdést, hogy a mostani menedzserek, vezetők közül ki választja majd még akkor is azt, hogy több ezer ügyfél megtakarítását kezelje, és ki vonul vissza. Új, tehetséges portfóliómenedzsereket kell keresni.

PB: Közben akkor a háttérben megy a tehetségkutatás?

BB: Természetesen. Ráadásul mi még tulajdonosok is vagyunk ebben a cégben, nem csak vezetők. Kaptunk egy lehetőséget az élettől, sikerült élnünk vele, a folytatást meg kell tervezni. Egy ilyen cég nem működhet jó portfóliómenedzserek nélkül. Az eredeti kérdést illetően tehát az a válasz, hogy most nem készülünk új alapot indítani, de 5-10 éves távlatban óhatatlan, hogy kijöjjünk valami újdonsággal. Ez kétféleképpen történhet: vagy egy teljesen új alap indul, vagy egy meglévő teljesen átértelmeződik. Hiszen ha például a Columbust egyszer majd nem a Dani kezeli (Móricz Dániel, a Concorde Columbus alap portfóliómenedzsere – a szerk.), akkor az már nem a Columbus, hanem egy új alap, még akkor is, ha esetleg ugyanúgy hívják.

PB: A honlapon a Concorde Alapkezelő bemutatásában pezsgő szellemi műhelyként definiálják magukat – mit takar ez?

BB: Azt mondanám, jöjjön be egy hétfő délutáni közös együttgondolkodásra és nézze meg. Ilyenkor összeülünk 20-30-an, egy vezérfonal mentén átbeszéljük, mi történik a világban. Habitustól függően mindenki máshogy folyik bele a beszélgetésbe, egy jó másfél-két órán osztjuk meg egymással a gondolatokat. Ebben van némi aktuálpolitika is, de befektetési ügyek, piacok áttekintése, ki mit olvasott, mi jutott eszébe, mi foglalkoztatja, mi van a kamatokkal, az inflációval… szóval valódi együttgondolkodás zajlik. Meggyőződésem, hogy akkor tud valami átlagostól eltérő teljesítmény a felszínre törni, ha az adott közösségben vannak csodabogarak. A csodabogár eltér a megszokottól, valamiben deviáns, feszegeti a határokat, másképp látja a világot, másképp interpretálja a világ dolgait – egy-egy ilyen megbeszélésen néha olyan dolgok villannak fel, amelyek egészen rendkívüliek. Így lesz ebből egy fantasztikus, pezsgő szellemi műhely.


A Concorde Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2017 díjátadóján az alábbi díjakat vehette át:

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Portfóliómenedzsere 2017: Zsiday Viktor, Concorde Alapkezelő

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb  Közép-kelet-európai Részvény Alapja 2017: Concorde Részvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja 2017: Concorde-VM Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alapja 2017: Citadella Származtatott Alap

További helyezések:

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Hazai Rövid Kötvény Alapja 2017 II. hely: Concorde Rövid Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Hazai Hosszú Kötvény Alapja 2017 III. hely: Concorde Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Vegyes Kiegyensúlyozott Alapja 2017 III. hely: Concorde 2000 Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapja 2017 III. hely: Concorde Nemzetközi Részvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis – Az Év Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alapja 2017 III. hely: Concorde Columbus Alap

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
Friss
hírlevél