TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Négy nyilvános, nyílt végű befektetési alapot indít az Equilor Alapkezelő, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyeket a PSZÁF-tól. Zászlóshajónak a lakosság körében egyre népszerűbb abszolút hozamú stratégiát követő két alapot szánják, az egyiket maguk kezelik, a másik az Aegon, a Concorde, a Generali, az OTP és a Raiffeisen„guruinak” alapjaiba fektet.

Az Equilor Alapkezelőt nemrég hozták létre, eddig még nem kezelt alapot, most egyszerre négyet is indít. A Primus Alapok Alapja a cég szerint az első olyan magyar befektetési alap, amely több alapkezelő abszolút hozamú alapjaiból válogat portfóliójába, „ezzel egy alapban elérhetővé téve kb. 10 vezető abszolút hozamú alap teljesítményét a befektetők számára” - írják. Magyar befektetési „guruk” által kezelt termékekbe fektet, a legjobban teljesítő alapokból az alapkezelő statisztikai és technikai ismereteivel válogat, célja tartósan évi tíz százalék feletti hozamot elérni.

Öt másik cég termékeiből válogatnak

Az alap befektetői információs anyaga az Aegon, a Concorde, a Generali, az OTP és a Raiffeisen összesen 11 abszolút hozamú alapját sorolja fel, mint amelyekbe az új alap jelentősebb, elvileg akár húsz százalék feletti vagyonhányadot is fektethet. Ezen kívül a másik három most induló Equiloros alap is a kiválasztottak között lehet. (Az alapok jegyzése november 20-ig tart majd.)

A Primus az abszolút hozamú stratégia általános előnyein túlmenően egyrészt az alapok közötti diverzifikációval csökkenti azok egyedi kockázatát, másrészt megfelelő időzítéssel alakítja ki azt a portfóliót, amely az adott pillanat piaci körülményeihez legjobban illeszkedik - írják. A befektetési politikát az alapkezelő komplex modell alapján alakítja ki (Markowitz-modell, aktuális kockázat-hozam arány, stb.), de figyelembe veszi az egyes alapok speciális viselkedését is.

Néhány költséggel duplán kell számolni

A dokumentumok szerint az alap folyó költségekre maximum évi 2,5 százalékot fordíthat (ebből egy százalék az alapkezelői díj), a kerek évi tíz százalékos benchmark feletti hozam 25 százalékát pedig sikerdíj címén kapja meg, és a vételnél-visszavásárlásnál maximum 5-5 százalékos jutalékot is levonhatnak. (De ettől lefelé el lehet térni.) Az abszolút hozamú alapok általában munkaigényesek és így nem olcsók, így a mögöttes alapoknál is felmerülhet legalább évi 1,5-2,5 százaléknyi működési költség és több konstrukció  szintén felszámít sikerdíjat is. Így a befektetőknek közvetve és közvetlenül összesen már jelentős költségekre kell számítaniuk, ami persze bejöhet, ha a "guruk" és a gurualap kezelői jól válogatnak a befektetések között.

Az Equilor Pillars is abszolút hozam stratégiát követ majd, ezt az Equilor szakemberei kezelik, „folyamatosan vizsgálják a részvény- és kötvénypiac, a devizapiac, valamint az árupiac tendenciáit” - írják. Az alapkezelő vezérigazgatójának neve egyébként Pillár Zsolt. (Archív képünkön középen.) A statisztikai, a fundamentális és a technikai elemzések eszköztárát alkalmazzák. Az abszolút hozamú alapok kezelése során kiemelkedő szerephez jut a különböző piaci szegmensek közötti átsúlyozás időzítése, lehetőség van a piacok eséséből is profitálni, a befektetési lehetőségek eszköztára rendkívül széles, amely szigorú kockázatkezelési technikával párosul – teszik hozzá.

Divatosak a Mol, az OTP, a Richter kötvényei

Az Equilor Fregatt Prémium Kötvény Befektetési Alap célja elsősorban forintban és euróban denominált magyar állampapírok, a tőzsdére bevezetett „A” kategóriás magyar vállalatok (Pl.: Mol, OTP, Richter) euróban denominált kötvényei, illetve diverzifikációs céllal a világ kiemelkedő vállalatainak euróban és dollárban denominált kötvényeinek vásárlása.

A magyar vállalati kötvények egyrészt az általuk kínált magas hozam, illetve állami garancia miatt (Richter kötvény), másrészt a magas hozamon túlmenően a bennük rejlő opciós lehetőségek miatt (Mol, illetve OTP) vonzó befektetési célpontok, a nagyon magas névértékük miatt csak alapokon keresztül lehet ezekbe fektetni - írják. Az alap portfóliójába kerülhetnek magyar államkötvények is, az elmúlt 15 évet tekintve ugyanis a magyar kötvényindexek által elért hozam közel kétszerese a BUX index által elért hozamnak.

A negyedik új alap, az Equilor Likviditási folyószámlaszerű, biztonságos befektetési forma. (A likviditási alapok zömmel bankbetétbe fektetnek.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Friss
hírlevél