Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Négy nyilvános, nyílt végű befektetési alapot indít az Equilor Alapkezelő, miután megkapta az ehhez szükséges engedélyeket a PSZÁF-tól. Zászlóshajónak a lakosság körében egyre népszerűbb abszolút hozamú stratégiát követő két alapot szánják, az egyiket maguk kezelik, a másik az Aegon, a Concorde, a Generali, az OTP és a Raiffeisen„guruinak” alapjaiba fektet.

Az Equilor Alapkezelőt nemrég hozták létre, eddig még nem kezelt alapot, most egyszerre négyet is indít. A Primus Alapok Alapja a cég szerint az első olyan magyar befektetési alap, amely több alapkezelő abszolút hozamú alapjaiból válogat portfóliójába, „ezzel egy alapban elérhetővé téve kb. 10 vezető abszolút hozamú alap teljesítményét a befektetők számára” - írják. Magyar befektetési „guruk” által kezelt termékekbe fektet, a legjobban teljesítő alapokból az alapkezelő statisztikai és technikai ismereteivel válogat, célja tartósan évi tíz százalék feletti hozamot elérni.

Öt másik cég termékeiből válogatnak

Az alap befektetői információs anyaga az Aegon, a Concorde, a Generali, az OTP és a Raiffeisen összesen 11 abszolút hozamú alapját sorolja fel, mint amelyekbe az új alap jelentősebb, elvileg akár húsz százalék feletti vagyonhányadot is fektethet. Ezen kívül a másik három most induló Equiloros alap is a kiválasztottak között lehet. (Az alapok jegyzése november 20-ig tart majd.)

A Primus az abszolút hozamú stratégia általános előnyein túlmenően egyrészt az alapok közötti diverzifikációval csökkenti azok egyedi kockázatát, másrészt megfelelő időzítéssel alakítja ki azt a portfóliót, amely az adott pillanat piaci körülményeihez legjobban illeszkedik - írják. A befektetési politikát az alapkezelő komplex modell alapján alakítja ki (Markowitz-modell, aktuális kockázat-hozam arány, stb.), de figyelembe veszi az egyes alapok speciális viselkedését is.

Néhány költséggel duplán kell számolni

A dokumentumok szerint az alap folyó költségekre maximum évi 2,5 százalékot fordíthat (ebből egy százalék az alapkezelői díj), a kerek évi tíz százalékos benchmark feletti hozam 25 százalékát pedig sikerdíj címén kapja meg, és a vételnél-visszavásárlásnál maximum 5-5 százalékos jutalékot is levonhatnak. (De ettől lefelé el lehet térni.) Az abszolút hozamú alapok általában munkaigényesek és így nem olcsók, így a mögöttes alapoknál is felmerülhet legalább évi 1,5-2,5 százaléknyi működési költség és több konstrukció  szintén felszámít sikerdíjat is. Így a befektetőknek közvetve és közvetlenül összesen már jelentős költségekre kell számítaniuk, ami persze bejöhet, ha a "guruk" és a gurualap kezelői jól válogatnak a befektetések között.

Az Equilor Pillars is abszolút hozam stratégiát követ majd, ezt az Equilor szakemberei kezelik, „folyamatosan vizsgálják a részvény- és kötvénypiac, a devizapiac, valamint az árupiac tendenciáit” - írják. Az alapkezelő vezérigazgatójának neve egyébként Pillár Zsolt. (Archív képünkön középen.) A statisztikai, a fundamentális és a technikai elemzések eszköztárát alkalmazzák. Az abszolút hozamú alapok kezelése során kiemelkedő szerephez jut a különböző piaci szegmensek közötti átsúlyozás időzítése, lehetőség van a piacok eséséből is profitálni, a befektetési lehetőségek eszköztára rendkívül széles, amely szigorú kockázatkezelési technikával párosul – teszik hozzá.

Divatosak a Mol, az OTP, a Richter kötvényei

Az Equilor Fregatt Prémium Kötvény Befektetési Alap célja elsősorban forintban és euróban denominált magyar állampapírok, a tőzsdére bevezetett „A” kategóriás magyar vállalatok (Pl.: Mol, OTP, Richter) euróban denominált kötvényei, illetve diverzifikációs céllal a világ kiemelkedő vállalatainak euróban és dollárban denominált kötvényeinek vásárlása.

A magyar vállalati kötvények egyrészt az általuk kínált magas hozam, illetve állami garancia miatt (Richter kötvény), másrészt a magas hozamon túlmenően a bennük rejlő opciós lehetőségek miatt (Mol, illetve OTP) vonzó befektetési célpontok, a nagyon magas névértékük miatt csak alapokon keresztül lehet ezekbe fektetni - írják. Az alap portfóliójába kerülhetnek magyar államkötvények is, az elmúlt 15 évet tekintve ugyanis a magyar kötvényindexek által elért hozam közel kétszerese a BUX index által elért hozamnak.

A negyedik új alap, az Equilor Likviditási folyószámlaszerű, biztonságos befektetési forma. (A likviditási alapok zömmel bankbetétbe fektetnek.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 14130 13795 14145 +1,47% 0 0 3 979 568 540 Ft 2021-05-11 17:11:55
MOL 2208 2192 2244 -1,60% 0 0 1 551 407 106 Ft 2021-05-11 17:14:19
MTELEKOM 418 414 419 0,00% 0 0 215 360 351 Ft 2021-05-11 17:05:23
RICHTER 8340 8075 8570 -2,63% 0 0 4 121 641 920 Ft 2021-05-11 17:10:59
OPUS 241 241 246 -1,02% 0 0 16 684 670 Ft 2021-05-11 17:05:25
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Befalap Két okból lehet jobb a BUX, mint a többi feltörekvő tőzsde
Eidenpenz József | 2021. április 29. 17:35
A növekvő átoltottság és a fokozatos nyitás nyomán erősödő optimizmus az év további részében a feltörekvő országok és Európa részvénypiacainak is jót tesz majd. A magyar piacban két okból van többletpotenciál. Erősödő inflációs nyomással is kell számolni az Eurizon Asset Management várakozásai szerint. A társaság, március végéig CIB Alapkezelő, 484 milliárd forintnyi vagyont kezelt alapjaiban.
Befalap Nem árt portfóliónk egy részét mindig devizában tartani
Eidenpenz József | 2021. április 28. 17:09
Bár az idén nagy növekedés várható, a kötvényhozamok pedig emelkedtek, nem biztos, hogy ez tartós lesz. A növekedés pedig kedvez a vállalati kötvényeknek, a kötvénypiacot nem szabad leírni. A forint gyengülése már évtizedes trend, kockázatviselő képességünktől és az időtávtól függően pénzünk egy részét nem árt devizában tartani. Interjú a Budapest Alapkezelő portfólió-menedzsereivel.
Befalap Tavaly jó volt felülni a trendre, idén érdemes a lemaradókra vadászni – Amundi Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 13:20
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül az Amundi Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el. A cég befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Érdemes idén is számolni a részvényalapokkal, abszolút hozamú alapokkal – Generali Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 16. 12:06
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak kategóriái közül a Generali Alapkezelő kettőben is dobogós helyezést ért el, Munkácsi Dávid pedig Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere lett. A cég befektetési területének vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap Eljött az aktív befektetési stratégiák ideje – MKB-Pannónia Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:57
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Legjobb Fejlett Piaci Részvényalap díját Az MKB-Pannónia Alapkezelő alapja nyerte el - a cég befektetési vezetője adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 még mindig jó év lehet a kockázatos eszközöknek – Aegon Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 15. 17:24
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül az Aegon Alapkezelő hármat is elnyert, és két fődíj is náluk landolt. Szűcs Zoltán portfóliómenedzser, az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere 2021 díj nyertese értékelte az elmúlt évet és az idei kilátásokat.
Befalap Új tulajdonosával új területeken keresi a sikert a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 14:36
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Diófa Alapkezelő alapja kapta A Legjobb Vegyes Óvatos Alap 2021 elismerést - a cég ingatlanportfólió-menedzsere adott rövid helyzetértékelést.
Befalap 2021 sok szempontból fordítottja lesz a tavalyinak - Hold Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. április 14. 13:42
A 2021-ben nyolcadszorra átadott Klasszis díjak közül a Hold Alapkezelő kettőt is elnyert, és az egyik fődíj is náluk landolt - a cég igazgatóságának elnöke, befektetési igazgatója adott rövid helyzetértékelést.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.