<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
9p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A magyar lakosság ismét a kevésbé kockázatos eszközök felé fordult, 2016-ban sokan választották az ingatlanalapokat – az Erste Ingatlan Alap vagyona már 320 milliárd forint fölött jár. Az állam magas kamattal csábítja magához a lakossági befektetőket, de némi kockázatvállalással még a mostani környezetben is lehet találni jó befektetéseket a piacon. Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatójával beszélgettünk.

Privátbankár.hu: Mik voltak a legfőbb mozgatórugói a 2016-os évnek a befektetési alapok piacán?

Varga Zalán: Azt tapasztaltuk, hogy tavaly csökkent a lakosság kockázatvállalási hajlandósága. Régebben a pénzpiaci alap volt a legnagyobb favorit, de a hozamok csökkenésével a kötvényalapok népszerűsége ugrott meg, majd az abszolút hozamú és a vegyes alapok kereslete nőtt leginkább – magyarán érzékeltünk egyfajta elmozdulást a kockázatosabb eszközök irányába.

2015-ben azonban nagyobb ingadozásokat láthattunk a részvénypiacokon, ami a vegyes alapokat, abszolút hozamú alapokat is érintette. Mivel a lakosság leginkább a múltbeli hozamok alapján választ befektetéseket, ezek helyett biztonságosabb, de a pénzpiaci alapoknál nagyobb hozamot kínáló eszközöket kezdtek keresni. Sokan az ingatlanpiaci alapoknál kötöttek ki – ennek a folyamatnak pedig mi a nyertesei vagyunk. Nálunk van ugyanis a legnagyobb ingatlanalap, az Erste Ingatlan Alap, amely az összes hazai befektetési alap között is az élen áll 327 milliárdos vagyonával. Ehhez jön még az Erste Euró Ingatlanalap, amiben 90 milliárd forint van és az Erste Dollár Ingatlanalap átszámítva 3-4 milliárd forintos vagyonnal.

PB: A kockázatkerülés mellett nyilván az is az ingatlanalapok felé hajtja a befektetőket, hogy jó ideje másról sem hallani, mint az ingatlanpiaci boomról, az árak végeláthatatlan emelkedéséről. Az ingatlanalapok azonban az elmúlt években megváltoztak, amióta magasabb likviditást vár el tőlük a piac – változott az ügyfelek hozzáállása az ingatlanalapokhoz?

Varga Zalán,
az Erste Alapkezelő értékesítési igazgatója

VZ: Az Erste Ingatlan Alap 13 éve rendkívül stabilan teljesít. Ez egyrészt annak köszönhető, hogy az Ersténél rendkívül konzervatív az ingatlanportfólió: olyan irodaépületeket, kereskedelmi ingatlanokat vásárolunk, amelyek hosszú távra bérbe vannak adva, stabil bevételt biztosítva. Emellett nálunk mindig is jelentős volt a likvid rész: jellemzően az alap eszközeinek 50%-át biztonságos pénzpiaci eszközök teszik ki. Most talán más alapoknál is nőtt a likvid eszközök aránya, részben kényszerűségből: hirtelen sok pénz áramlott be és felhígult a portfóliójuk – nálunk viszont ez az arány most is pont annyi, mint korábban volt. A magas likvid résznek köszönhetően nem okozott problémát még egy ekkora válság sem, mint a 2008-as, a kiáramló pénz nem haladta meg az alap vagyonának felét.

Amikor ezt az alapot ajánljuk, akkor nem az ingatlanpiaci áremelkedés jelentőségére hívjuk fel a figyelmet, mivel az alapban az ingatlanok mellett pénzpiaci eszközök is vannak jelentős arányban: sokkal inkább egy stabil, a betéti hozamokat pár százalékkal meghaladó hozamot célzunk meg komoly stabilitás mellett.

PB: Ha már kockázatkerülés: van egy olyan versenytársuk a piacon, aki gyakorlatilag nulla kockázat mellett viszonylag magas hozamokat kínál: a magyar állam. Ezek a befektetések ráadásul kizárólag a lakosság számára érhetőek el, a befektetési alapok portfóliójába nem tudnak bekerülni. Mennyire jellemző ennek az elszívó hatása?

VZ: Ezt a hatást leginkább a pénzpiaci alapoknál éreztük, már csak azért is, mert az ingatlanalapunk ezzel abszolút versenyképes hozamot hoz – a befektetők látják, hogy 13 éve stabil, így a biztonság felől is nyugodtak.

Az persze nagyon nem mindegy, hogy az emberek fejében hol van a kockázatmentes hozam mértéke. Ha ez nulla, akkor egy vegyes alaptól is ehhez képest várnak el valamekkora prémiumot. Ha viszont az állam ezt beállítja két százalékra, az a hozamelvárást is felfelé tolja – ez pedig az egész befektetési piacot hátrányosan érinti.

PB: Amikor részvényportfólió-menedzserekkel beszélgetünk, ők mindig azt mondják: a kötvényalapokkal már nem lehet keresni. A Privátbankár.hu Klasszis díjak közül az Erste kötvényalapjai többet is elvittek – hogyan lehet alkalmazkodni a mostani környezethez?

VZ: Az abszolút hozamú kötvényalapunk mellett még a nagyon rövid kötvényalapunk is versenyképes tudott maradni tavaly – a befektetési politikát ennek érdekében némiképp bővítettük. Nyitottunk a közép-kelet-európai, horvát kötvénypiac felé, esetenként nyitva hagytunk kisebb devizapozíciókat – magyarán egyfajta nagyobb szabadságfokot kaptak az alapok.

Szokták mondani, hogy nincs ingyen ebéd a tőzsdén, a magasabb hozamért magasabb kockázattal kell fizetni, de azért itt is ki kell emelni, hogy az értékelésnél nagy szerepe van az időtávnak: hosszabb távon a nagyobb ingadozásra hajlamos eszközök is jóval kevésbé kockázatosak, viszont jelentős prémiumot tudnak biztosítani. Ráadásul egy vegyes alapnál, ahol részvények és kötvények is vannak a kosárban, megvalósul a portfólió-szintű diverzifikáció, a kockázatok porlasztása, ami rövidebb távon is jelentősen csökkenti a portfólió értékének kockázatát. Az elmúlt pár év rendkívül alacsony hozamszinteket hozó időszaka arra mindenképp jó volt, hogy egy kicsit mindenkit rákényszerített arra, hogy többet gondolkozzon azon, hogy mibe fektet.

PB: Vannak azok a versenytársak is, akik szintén a lakosság megtakarításaira pályáznak, de korántsem törvényes eszközökkel – az MNB a múlt héten is talált olyan céget, aki engedély nélkül próbálta gyűjteni a betéteket. Hisznek még ezeknek a csalóknak az emberek?

VZ: Az emberi természet olyan szempontból nem változik, hogy könnyen elragadtatja magát, ha kiugró lehetőséget lát – aztán ha beüt a baj, akkor óvatosabbá válnak az emberek egy ideig. Az ügyfelek ezekben az időkben inkább a nagyobb háttérrel rendelkező szolgáltatókat preferálják. Azt is tapasztaltuk, hogy még az általános kockázatvállalást is befolyásolják a negatív hírek attól függetlenül, hogy egyébként mi váltotta ki a félelemérzetet. Az viszont biztos, hogy a szabályozói oldalon komoly előrelépés történt, lényegesen kisebb az esélye annak, hogy visszaélés történjen.

PB: A befektetési alapkezelőknek az egyik oldalról a befektetők preferenciáit kell eltalálniuk, másik oldalról pedig a piaci mozgásokat kell jól megbecsülniük. 2016 izgalmas év volt számos váratlan kimenetelű eseménnyel és váratlan piaci reakcióval – mit várnak 2017-től?

VZ: A válság óta beindultak valamelyest a nagy gazdaságok, de ezt nagyon erősen a monetáris politika érte el: alacsony kamatkörnyezet, mennyiségi enyhítés, pénzteremtés jellemezte az elmúlt éveket.

Korábban a deflációtól való félelem volt az uralkodó, most ez a veszély eltűnt a szalagcímekből, sokkal inkább az inflációról olvashatunk. A bizalmi indexek magas szintje, a tőzsdei optimizmus most egy növekedési ciklusról árulkodik, ami kitarthat egy jó ideig.

Vannak persze azért kockázatok: Trump terveiből még semmi sem valósult meg, ha jönnek a konkrétumok, az visszaüthet az Egyesült Államok gazdaságára. Európában a francia választások jelentenek kiemelt kockázatot, ahogy Olaszország gazdasági helyzete, az előrehozott választások esélye is adhat okot az aggodalomra. Kezdődnek a Brexit-tárgyalások, a kínai gazdasággal kapcsolatban évek óta vannak aggályok – van tehát mire odafigyelni.

PB: Ebben a környezetben mik lehetnek a nyerő eszközök?

VZ: A fejlett piaci kötvényektől például túl sokat mostanában nem várhatunk, középtávon ebben nem hiszünk. Portfólió-ajánlásainkban ezek helyett inkább a múltban rendkívül stabilan teljesítő ingatlan alapjainkat, és a magasabb hozamot biztosító vállalati kötvényeket preferálunk. Az abszolút hozamú stratégiáknak is látjuk értelmét, ezek között válogat az alapok alapja konstrukciónk. Befektetési portfóliónkat ki lehet egészíteni részvényalapokkal is a kockázattűrő képességünk függvényében, kisebb-nagyobb arányban.

PB: Létezik a vagyonkezelésben innováció, vagy az ügyfelek ezen a téren nem új megoldásokat keresnek, hanem szimplán biztonságot és hozamot, mint eddig?

VZ: Az online világ térhódítását persze mi is látjuk, de a befektetési tanácsadásban továbbra is igénylik a személyes kapcsolatot az ügyfelek. Egy banki átutalást simán el lehet indítani mobilról, de attól, hogy valaki az élete megtakarítását pár kattintással otthonról befektesse, egyelőre messze vagyunk. Ami a befektetési termékeket illeti: a pénzügyi piacokon mindig is volt fejlődés, működött az innováció, új termékek születtek, nincs ez most sem máshogy. Az Erste Asset Management cégcsoporton belül is sorra jelennek meg az új termékek, pár éve vezettük be például a You Invest alapcsaládot – ez nagyobb rálátást engedett az ügyfeleknek a befektetési döntésekre és jól működött.

Nagy innovációk helyett inkább a pénzügyi kultúra fejlődésére lenne szükség. Sokszor bőven elég lenne, ha az ügyfelek akár hosszabb távon is stabilan tudnának tartani egy nekik megfelelő portfóliót, amiben van némi kockázatosabb eszköz is. Mindig figyelem azokat a statisztikákat, amelyek arról szólnak, mennyivel gyengébb eredményt érnek azok az ügyfelek, akik ugrálnak a befektetések között azoknál, akik egyszerűen csak tartják a pozíciójukat. Aki nyugdíjcélra szán egy portfóliót, tartson valamennyi részvényt is, mégpedig hosszabb távon gondolkodva: ne a mélyponton ugorjon ki a válság közepén, hogy aztán a csúcson vegye vissza a papírjait.


Az Erste Alapkezelő a Privátbankár.hu Klasszis 2017 díjátadóján az alábbi díjakat vehette át:

Privátbankár.hu Klasszis - Az Év Legjobb Hazai Rövid Kötvény Alapja 2017 - Erste Rövid Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Az Év Legjobb Hazai Hosszú Kötvény Alapja 2017 - Erste XL Kötvény Alap

További helyezések:

Privátbankár.hu Klasszis - Az Év Legjobb Szabad Kötvény Alapja 2017 II. hely - Erste Abszolút Hozamú Kötvény Alap

Privátbankár.hu Klasszis - Az Év Legjobb Globális Részvény Alapja 2017 II. hely - Erste Stock Global HUF Alapok Alapja

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 17300 17150 17595 -2,20% 0 0 9 302 673 880 Ft 2022-01-21 17:14:35
MOL 2684 2620 2684 +1,21% 0 0 2 304 340 886 Ft 2022-01-21 17:13:23
MTELEKOM 422 419 425 -0,59% 0 0 129 927 268 Ft 2022-01-21 17:05:00
RICHTER 8460 8275 8460 +1,38% 0 0 2 099 933 015 Ft 2022-01-21 17:08:02
OPUS 220 216 220 -0,90% 0 0 23 642 408 Ft 2022-01-21 17:05:22
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap A jövő zenéi – mesterséges intelligenciával működő alapot kínálnak a bankárok
Eidenpenz József | 2021. szeptember 29. 18:29
Szeptember közepétől Magyarországon is kapható öntanuló mesterséges intelligencia segítségével kezelt dinamikus vegyes alap. A befektetési döntéseknél felhasználják azokat a modelleket, amelyeket egy algoritmus hatalmas mennyiségű adat feldolgozásával készít. Erre ember nem lenne képes. De nem iktatták ki teljesen az emberi tényezőt sem.
Befalap Részvényalapoktól várnak magasabb hozamot a magyarok
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 15. 14:59
Augusztusban 0,6 százalékkal, 43 milliárd forinttal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon - közölte a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége.  
Befalap Kockáztatni márpedig kell, ha rendes hozamot szeretnénk elérni
Eidenpenz József | 2021. július 14. 11:24
Az alapok portfóliójában legalább tíz és húsz százalék közötti részvényarányt kell tartani, enélkül a nulla közeli kötvényhozamok időszakában nem fognak tudni megfelelő hozamot felmutatni. Az ingatlanalapok a válság ellenére is hozhatják az elvárásokat. Interjú Borbély Miklóssal, a Diófa Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befalap Nagyon jók a lehetőségek mind a régióban, mind a magyar részvényekben
Csabai Károly | 2021. június 10. 13:35
Öt kategóriában is bekerültek az első háromba az MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt. által menedzselt alapok a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón. A legjobban az MKB Észak-Amerikai Részvény Alap szerepelt, amely az első lett a Legjobb Fejlett Piaci Részvény Alapok között, míg a három eurós és az abszolút hozamú nem származtatott konstrukciójuk a képzeletbeli dobogók alsóbb fokaira fért fel. Wéber Tamással, az MKB-Pannónia Alapkezelő befektetési igazgatójával beszélgettünk.
Befalap A jó befektetéseket a főnixek és az ESG-improverek körében érdemes keresni – de vajon mi lesz a kamatokkal?
Gáspár András | 2021. június 5. 13:10
A járvány alatt felhalmozott megtakarítások egy részét biztosan költeni kezdik a nyáron az emberek, de a korábban jellemző fogyasztási lázhoz talán nem térnek vissza, javulhat a megtakarítási hajlandóság. A befektetések között előtérbe kerülhetnek a megújulásra képes hagyományos cégek, az ESG-terén fejlődni képes vállalatok és a globális megatrendek. Interjú Vizkeleti Sándorral, az Amundi Alapkezelő elnök-vezérigazgatójával.
Befalap Aki MÁP Plusz helyett devizakötvényt tartott, az sem érzi úgy, hogy rossz döntést hozott
Eidenpenz József | 2021. május 17. 15:10
A rövid futamidejű kockázatmentes befektetések szinte nem adnak hozamot, így a rövidkötvény-alapok jó alternatívát nyújtanak ma is. A kötvényhozamok tetőzhetnek, a dollár új erőre kaphat, a forint gyengülése pedig a jövőben is megmaradhat. Érdemes lehet ma is devizakötvényeket, részvényeket vásárolni. Interjú.
Befalap Havi 5 ezer forintos megtakarítással is megkaphatjuk ugyanazt, amit 5 milliárddal
Gáspár András | 2021. május 15. 18:12
A Klasszis-díjak közül a legjobb ingatlanalapnak járó elismerést évek óta a Raiffeisen Alapkezelő nyeri el, de a társaság az értékpapír-alapok terén is erős. Idén már a rendszeres megtakarítóknak is kínálnak programot, az ESG-befektetésekkel pedig a hazai élmezőnyt célozták meg. Simon Péter vezérigazgatóval és Gyetvai Károly vezető értékesítés-támogatóval beszélgettünk.
Befalap A részvénypiacok felülsúlyozása továbbra is indokolt
Csabai Károly | 2021. május 14. 14:34
A Generali Alapkezelő két alapja is dobogós lett a Privátbankár.hu Klasszis-díjkiosztón: a Generali Triumph B sorozat a második a Legjobb Abszolút hozamú Származtatott Alap kategóriában, míg az Innováció Részvény Alap a harmadik a Legjobb Globális Részvény Alapok között. Az utóbbi alapot kezelő Munkácsi Dávid pedig az egyik feltörekvő portfoliómenedzseri díjban részesült. Varga Róberttel, a Generali Alapkezelő április 1-jén kinevezett vezérigazgatójával beszélgettünk.
Befalap Lehet úgy is részvénybe fektetni, hogy nem a beszállási ponton stresszelünk
Gáspár András | 2021. május 11. 15:04
A mostani időszak nem a kötvény-típusú befektetéseknek kedvez, a tőzsdéken pedig nagyobb volatilitásra kell felkészülni – csak az aktív befektetési stratégia működhet 2021-ben, de az is jó, ha találunk olyan befektetési alapot, ami leveszi a vállunkról a megfelelő beszállási pont megtalálásának terhét. A jövő pedig egyértelműen a zöld és a felelősségteljes befektetéseké. Interjú Varga Zalánnal, az Erste Alapkezelő értékesítési és termékfejlesztési igazgatójával.
Befalap Jön az infláció, több reáleszközt érdemes tartani, mint korábban
Eidenpenz József | 2021. május 3. 16:59
Nem tudjuk pontosan, hogy mikorra ér el zavaróan magas szintet, de számos tényező arra mutat, hogy a magasabb infláció korszaka felé haladunk. Emiatt főleg reáleszközöket érdemes vásárolni, részvényeket, árupiaci termékeket és ingatlanokat. A részvényeknek hosszabb távon azonban megárthat a pénzromlás, ha nagyon felgyorsul és nem mindegy, milyen papírt veszünk – mondja az Év Portfóliómenedzsere.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló