Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.

Privátbankár: A CIB Alapkezelő két tőkevédett alappal nyert díjat a Privátbankár Klasszis 2020 versenyben. Mekkora volt ezek hozama?

Csekő Zoltán, a CIB Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere: A CIB Világmárkák és a CIB Euró Világmárkák alapokkal nyertünk díjat. Ezek saját devizájukban évi nyolc százalék körüli hozamot értek el (éves hozam, EHM=7,9%). Az eurós verzió persze a forint gyengülése miatt jobb forintosított hozamot mutathatott fel.

A hozam nagy multinacionális cégek részvényeinek teljesítményétől függött, mint például az American Express, a Visa, a Nike vagy az Adidas. Ezek a cégek mindenki számára ismert erős brandet építettek fel. Nyilván jó volt az időzítés is, jókor, jó árszinten szálltunk be ezekbe a részvényekbe, a hat tőzsdei társaságból egyik sem teljesített rosszul a futamidő alatt.

Privátbankár: Hogyan működnek ezek a tőkevédett alapok?

Csekő Zoltán: Céljuk, hogy egy kontrollált kockázati szint mellett adjanak lehetőséget egy részvény kosár hozamából való részesedésre. Régebben lehetséges volt a befektetett tőke 100 százalékára is tőkevédelmet nyújtani. Ma azonban, az alacsony kamatok és állampapírhozamok időszakában jellemzően 94-95 százalékos a védelem szintje. A részvénypiaci részesedést ugyanis opciós konstrukcióval alakítjuk ki, az opciók vétele után fennmaradó tőkét pedig kamatozó eszközökben tartjuk. Ennek a tőkerésznek a kamata ki kell, hogy adja a tőkevédelem vagy parciális védelem mértékét. Az alapok kockázata mérsékeltnek nevezhető, az SRRI hétfokozatú kockázati skálán hármas.

Csekő Zoltán, CIB Alapkezelő
Csekő Zoltán, CIB Alapkezelő

Ez a tőkevédett vagy parciálisan védett alapok nagy előnye, a kontrollált kockázati szint. Még ha az opciós konstrukció nem is hozna semmit a befektetők számára, akkor sem éri őket túl nagy veszteség, mert a potenciális tőkevesztés mértéke korlátozott. Most jól látszik, hogy ha az alap lejárata történetesen egy olyan krach idejére esne, mint ami ebben az évben volt, akkor ez nagy előny lehet.

Privátbankár: Az alacsony kamatszint ellenére folyamatos a tőkevédett alapok kibocsátása?

Csekő Zoltán: Igen, jelenleg is húsz működő, fix lejáratú, de folyamatos forgalmazású tőkevédett vagy parciálisan védett alapunk van. Mindig járnak le régiek, és rendszeresen bocsátunk ki újakat is. A jellemző futamidő az utóbbi időszakban három év.

Privátbankár: Milyen témák voltak még mostanában, amelyekre alapokat bocsátottak ki, és milyen várható a közeljövőben?

Csekő Zoltán: Ha éppen nincs is új jegyzés, akkor is rendszeresen hirdet meg a forgalmazó akciókat a már meglévő alapokra, ilyenkor a beszállási díjat elengedjük. Jegyzéskor és a futamidő végén természetesen nincsen semmilyen díj. Változatos témákkal jelentkezünk, indítottunk például Öt Elem néven egy alapot, amely az elektromos autókra, az akkumulátortechnológiás cégek teljesítményére épít, illetve vannak bankszektor-, olajszektoralapjaink is. A legutóbbi kibocsátásunk a CIB Fenntartható Fejlődés Alap volt forintban és euróban is. A következő is hasonló témában fog indulni.

Privátbankár: Nem lehet, hogy olajjal vagy nemesfémekkel kapcsolatos alapot kellene indítani a jelenlegi helyzetben?

Csekő Zoltán: Ezek is jó témának tűnnek. Ám az, hogy milyen befektetési sztorira tudunk alapot indítani, attól is függ, hogy nemzetközi partnereink milyen feltételekkel kínálnak opciós konstrukciót. Lehetséges, hogy az olajvállalatokat egyébként jó befektetésnek tartjuk, de az opciók árazása a magas volatilitás miatt jelenleg nem kedvező. Ez a döntés mindig sok tényező, mérlegelés függvénye. A várható profitnak el kell érnie azt a szintet, ami a befektetők számára már érdekes lehet, ez mindig komoly termékfejlesztés eredménye. Felmérjük, mik az igények a bankfiókokban, ezeket összesítjük, azután megtárgyaljuk házon belül, megbeszéljük a sales-csapattal, a portfólió- menedzserekkel. Csak ezek után küldjük az ajánlatkérést az opciós partnereknek. Itt előnyt jelent, hogy a piacon a partnerek széles körével dolgozhatunk, számos nagy bankház opciókiíró csoportjával vagyunk kapcsolatban. A konkrét ajánlatok ismeretében pedig újabb köröket futunk, újratárgyaljuk a kérdést.

Privátbankár: Mennyibe kerül a lejárat előtti ki- és beszállás normál esetben?

Csekő Zoltán: Két százalékos beszállási és három százalékos visszaváltási díjat számol fel a forgalmazó a jelenlegi díjszabás alapján. Ilyenkor ugyanis az opciók és a tőkevédelem (az ún. bond-floor) értékét is korrigálni kell az alapban, ami költséges eljárás. De az esetek többségében ügyfeleink jegyzéssel vesznek az alapokból díjmentesen, és meg szokták tartani befektetésüket a lejáratig.

Privátbankár: A kisbefektetők szoktak mostanában aggódni? Milyen visszajelzések érkeznek tőlük?

Csekő Zoltán: Mostanában bizony égnek a vonalak, az értékesítők sok kérdést tesznek fel. A leggyakoribb kérdések a válság körül forognak, hogy meddig tart még, érdemes-e még eladni és később visszavásárolni, vagy érdemes-e már most hosszabb távra is beszállni nagyobb egyéni portfólióaránnyal kockázatos eszközökbe. Sales-es kollégáink az alapkezelőnél folyamatosan válaszolnak a forgalmazótól érkező megkeresésekre, a mi feladatunk a fiókhálózatot is felkészíteni. Ezek heti rendszerességű konferenciabeszélgetések keretében zajlanak, amelyek iránt nagy az érdeklődés.

Privátbankár: Mit válaszolnak nekik? Meddig fog tartani?

Csekő Zoltán: Mindig elmondjuk, hol tart a jelenlegi gazdasági válság. Mivel kristálygömb nincs a kezünkben, inkább azt ismertetjük, milyen forgatókönyveink vannak. Nagy kérdés, hogy ha májusban a legtöbb országban fel is oldják a korlátozásokat az egészségügyi vészhelyzettel kapcsolatban, a gazdasági aktivitás mikor tér vissza a vészhelyzet előtti szintjére.

Csekő Zoltán, CIB Alapkezelő
Csekő Zoltán, CIB Alapkezelő

A legjobb szcenáriónk szerint június végére a gazdasági aktivitás nagyjából visszatér, és a járvány nem erősödik fel újra jelentősen. Ez az optimista forgatókönyvünk. És van egy másik, jóval kedvezőtlenebb szcenárió, de sajnos ezzel is számolnunk kell. Ebben a vírus vissza-visszatér hullámokban nagyjából 2021 közepéig, és stop-go rendszerben halad tovább a gazdaság. Ez a worst case szcenárió, vagyis a legrosszabb eset, amire felkészülünk, ezután alapvetően az ügyfélen múlik, hogy ő melyikben hisz inkább.

Ha az első eset teljesül, akkor a legrosszabb már mögöttünk van, ha a második eset következik be, akkor várhatóan ismét a márciusi mélypontok alá esnek majd a részvényárfolyamok. Ekkor a globális GDP 5 százalékot is eshet idén, és csak +3 százalékkal korrigálhat vissza 2021-ben. Erre készülve érdemes még kivárni a részvényvásárlással. Az optimista esetben pont fordítva történne minden, 3 százalékot esne idén a globális GDP, de utána +5 százalékot ugrana, így ezt a két évet két százalékos globális növekedéssel is zárhatnánk.

Privátbankár: Ha részvénybe fektet valaki, akkor melyik régióban tegye?

Csekő Zoltán: Egyes országok jobban kezelték az vészhelyzetet, mint mások. Ilyen lehet Európában Németország vagy Ausztria. Az Amerikai Egyesült Államokban teljesen a politika kereszttüzébe került ennek a kezelése. Mivel novemberben választások lesznek, a republikánusok szívesen újranyitnák a gazdaságot, ez viszont főképp a demokrata szavazók szerint elhamarkodott lépés. A választást az úgynevezett billegő, rozsdaövezeti államok dönthetik el, de ott a közvetlen egészségügyi vészhelyzetnek még nincs vége.

Ahogy Európában is egyes országokban előbb, más országokban később ütötte fel fejét a járvány, úgy az Amerikai Egyesült Államokban is más-más a szituáció különböző területeken. Az USÁ-ban először New Yorkba érkezett meg a fertőzési hullám, majd onnét terjedt fokozatosan tovább. A görbe még nem csengett le annyira, hogy az újranyitás aktuális lenne, nagyon sok államban korainak tűnik. Emiatt mi óvatosságra intjük azokat, akik szerint most az USA-részvénypiacokat érdemes vásárolni. A vállalati eredmények alapján lehet, hogy amerikai papírokat lenne érdemes venni, de az egészségügyi vészhelyzet kezelése miatt az Európa kontra USA kérdésben inkább semlegesek vagyunk.

Ami a feltörekvő piacokat illeti, Kína válságkezelése sikeres, így ott felülsúlyozás lehetséges, de a feltörekvő piacokkal általában még nagy gondok lehetnek. Leginkább a nyersanyagexportból élő és a súlyosan eladósodott országok lesznek bajban.

Privátbankár: Sok kisbefektető nehezen tud maga dönteni ezekben a kérdésekben. Vagy rosszul dönt, és például csúcson száll be, mélyponton száll ki.

Csekő Zoltán: Ezért is szeretjük a tőkevédett vagy parciálisan védett alapokat, ahol kontrollált a kockázati szint. Ez az alapfajta nem alkalmas arra, hogy gyorsan ki-be ugráljon a befektető. A portfóliószerkezet kialakításával arra sarkalljuk az ügyfeleket, hogy lejáratig tartsa befektetését.

Ügyfeleink közül sokan eddig konzervatívabb befektetéseket tartottak, például rövid kötvényalapokból csoportosítanák át a tőkét a részvények irányába. Ők egy tőkevédett/parciálisan védett alapban a hétfokozatú SRRI skálán hármas kockázati szinttel tudnak részvénykosárba vagy részvény indexbe fektetni három éves időtávon. Ez elviselhető mértékű változás a számukra, ugyanis a rövid kötvényalapok kockázati besorolása általában egyes vagy kettes, innen sok esetben nagyon nagy ugrás egy nyílt végű részvényalapba történő befektetés. Persze mindig hangsúlyozzuk a portfólióépítés fontosságát, az ügyfél teljes portfóliójának a kockázati kitettsége a mérvadó.

Privátbankár: Az ügyfelek a karanténra való tekintettel tudják interneten intézni ezeket a jegyzéseket? Tudnak esetleg új számlát is nyitni személyes megjelenés nélkül?

Csekő Zoltán: Ha valaki már CIB-es ügyfél, akkor interneten keresztül is tud befektetésekkel kapcsolatos ügyeket intézni. Az online számlanyitás a bank közeljövőre vonatkozó terve. A tőkevédett/parciálisan védett alapok jegyzése és forgalmazása a futamidő alatt interneten keresztül is végrehajtható.

Privátbankár: Az előző nagy válságban, 2008-2009-ben azt láttam, hogy nagyon vonzó részvényárak voltak.

Magasra szöktek a kamatok is, ami a tőkevédett alapok indításának kedvez. Mégsem akart senki ilyen alapot vásárolni, és emiatt az alapkezelők is alig indítottak belőlük. Mindenki annyira félt mindentől. Most is ez lesz, hogy pont, amikor a legkedvezőbb vétel adódik, akkor nem fognak belőle vásárolni?

Csekő Zoltán: A részleges védelem azért megkönnyítheti, hogy az ügyfelek az ezzel kapcsolatos döntést meghozzák. Ha három év múlva visszanézzük majd az árfolyamokat, akkor kiderülhet, hogy egy ilyen vétel jó döntés lett volna. Ahogy a régi tőzsdés mondás tartja, akkor kell vásárolni, amikor vér folyik az utcán.

Privátbankár: Ön egyébként melyik forgatókönyvet tartja a legvalószínűbbnek?

Csekő Zoltán: Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway nemrég azt nyilatkozta, hogy óriási készpénztartalékot őriz, miközben egy nagy viharba hajózunk bele. Az én személyes véleményem is ehhez áll közel. A vihar például a feltörekvő piacokon, azon belül is az ottani meghatározó cégek és/vagy államok csődjén keresztül érkezhet meg, különösen, ahol nagy a dollárdenominációjú eladósodottság. Az IMF készenléti hiteleinek egyre agresszívabb lehívását várjuk több fejlődő országtól. Így szerintem is érdemes még várni, nem vagyunk túl a közepén sem ennek a válságnak. Korai lenne belevágni a maximális kockázati kitettség elérésébe, de az óvatos felülsúlyozás elindítása már indokolt, véleményem szerint elsősorban a nyersanyag-eszközosztályban.

Jelen, a tőke és pénzpiacokkal kapcsolatos vélemény a CIB Befektetési Alapkezelő Zrt. marketingközleménye, az nem a befektetéssel kapcsolatos kutatás függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, és nem érinti a befektetéssel kapcsolatos kutatás terjesztését megelőző kereskedésre vonatkozó tiltás. Jelen tájékoztatás nem minősül sem befektetési tanácsnak, sem befektetési ajánlásnak, sem befektetési elemzésnek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Sikerült a bravúr, egyik ingatlanalapunk sem veszített tavaly
Eidenpenz József | 2021. január 19. 14:34
A hirtelen kitört gazdasági válság, a lezárások, korlátozások ellenére is pozitív hozammal zártak a lakosságnak szánt hazai ingatlanalapok. A mezőny vegyes, vannak az állampapírok hozama alatt és felett teljesítő sorozatok egyaránt, de az egyes alapok összetétele és befektetési politikája is rendkívül különböző. Erre az évre mindenki gazdasági fellendülést vár, ami pozitívan hathat a szektorra, de kockázatok is bőven akadnak.
Befalap A csodák éve sok meglepetést hozott az abszolút hozamú alapok tulajdonosainak is
Eidenpenz József | 2021. január 11. 05:37
A tavalyi rendkívül hektikus tőkepiaci évben a hazai abszolút hozamú alapok is rendkívül hektikusan teljesítettek, nagyjából plusz 30 és mínusz 30 százalék között. Voltak olyanok, amelyek felkészülve várták a márciusi esést, vagy évközben annyi részvényt vásároltak, ami az év végén szép hozammal ajándékozta meg őket. Mások veszítettek, de az átlag legalább pozitív. Mutatjuk a hozamlistát.
Befalap Mi még trendi a Zoom-on, Teslán kívül, és van-e hasonló a magyar tőzsdén?
Eidenpenz József | 2020. december 7. 05:07
Ebben az évben hatalmas visszaesések és csodás felpattanások színtere volt a részvénypiac. Régi paradigmák dőltek meg, de egyes szektorok felülteljesítése hosszú távú, megatrend maradhat. Kevés ide tartozó cég van a kelet-közép-európai régióban, ez is lehet térségünk alulteljesítésének egyik oka. Interjú Szigetvári Dániellel, az Aegon Alapkezelő portfólió-menedzserével.
Befalap Mi lesz veletek, ingatlanalapok? Nyolc új grafikon és több intő jel
Eidenpenz József | 2020. november 10. 05:04
A jó hír, hogy a hazai ingatlanalapok helyzete stabil, tőkével bőven el vannak látva. A hozamaik a válság ellenére pozitívak maradtak, bár több esetben eléggé szerények. A rossz hír, hogy ez nem feltétlenül marad így, ha a válság elhúzódik. A bérleti díjak hozama emelkedett, de az ingatlanokat leértékelhetik. Erre már volt példa az idén.
Befalap Te milyen alapba fektetnél? Számon tartják majd az ESG-szempontokat
Privátbankár.hu | 2020. október 13. 16:00
Fenntartható fejlődéssel kapcsolatos minősítési szempontokat is figyelembe vesz a hazai befektetési alapok kategorizálása. Így a befektetők könnyebben megtalálhatják majd, ha ilyen alapba akarnak fektetni.
Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Friss
hírlevél