TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A korábbi hónapoknál alacsonyabb, de így is jelentős összeget, 39 milliárdot helyeztek el hazai befektetési alapokban szeptemberben. Ebben a hónapban az állampapírok jártak csúcsra, oda ennek többszöröse érkezett. Szerették az eurót és a dollárt.

A nyári hónapok 50-60 és a tavaszi időszak havi 100-160 milliárd forintos értékeinél érezhetően kevesebbet, 39 milliárd forintot helyeztek el a hazai befektetési alapokban szeptemberben, ami azonban így is jelentős összeg, a teljes tőkeállomány közel egy százaléka. Ennek ellenére még nem biztos, hogy ez a megtakarítási kedv csökkenését jelzi: a hónap során ugyanis rekordot döntött a lakossági állampapírokban elhelyezett pénz, a forintos verziókban 108,4 milliárd forintot, a devizásakban (PEMÁK) pedig 19 milliárd forintot (63 millió eurót) helyeztek el.

Még mindig betétből ki, papírba be

Hiányzik még az összképhez a bankbetétek állománya, amit csak október végén tesznek közzé. A nemrég nyilvánosságra hozott augusztusi érték, mínusz 112 milliárd forint azonban – amely az idén a harmadik legnagyobb kivonás volt a betétekből, a július és az április után – jelzi, hogy valószínűleg nem változott a nagy kép.

Azaz a fő folyamat még mindig az, hogy az alacsony banki kamatok miatt a tőke a bankbetétekből a – főleg szintén a bankokban forgalmazott – befektetési jegyekbe, illetve a – jelentős részben szintén bankfiókokban árult – állampapírokba áramlik. (A befektetési jegyek tulajdonosai egyébként nem csak magánszemélyek lehetnek, de hagyományosan ők birtokolják az állomány zömét.)

Abszolúte népszerű alapok

Ami az egyes alapfajtákat illeti, a régóta népszerű, kockázatosabb, de legalábbis közepes kockázatú abszolút hozamú alapok vitték a prímet, 19 milliárd forint érkezett ide. Az évekig vezető likviditási alapokból még ki is ment pár százmillió forint, a hasonló, de ezeknél kicsit nagyobb várható hozamú és kockázatú pénzpiaci alapokba viszont beáramlott 15,6 milliárd. A kockázati sorban utánuk következő rövid kötvényalapok is újra jelentős, 7,4 milliárdos pluszhoz jutottak. Az ingatlanalapok hétmilliárdos tőkebeáramlása feltehetően szintén mint kis kockázatú alternatívakeresés jelenik meg a befektetők elképzelései között.

A mostanában inkább stagnáló részvényalapokból elvitt tízmilliárd forint feltűnően sok, talán köze lehet az őszi hírhedt szeptember-októberi krach-időszakkal kapcsolatos félelmekhez. A tőkevédett alapok 8,7 milliárdos csökkenése inkább még az augusztusi uborkaszezon áthúzódó hatása lehet. (Az ilyen alapok általában több hetes jegyzési időszak után indulnak el, augusztusban pedig vélhetően kevés ilyen volt.)

Nyilvános alapok vagyona (2013. szeptember)
Pénzáramlás Összvagyon Vagyonmegoszlás

(milliárd forint) (milliárd forint) (százalék)
Abszolút hozamú 18,9 403,9 9,7
Árupiaci -1,3 11,1 0,3
Dinamikus vegyes 0,0 1,9 0,0
Egyéb értékpapír 0,3 9,8 0,2
Egyéb pénzpiaci 15,6 402,2 9,6
Hosszú kötvény -2,0 153,9 3,7
Kiegyensúlyozott vegyes 8,4 199,9 4,8
Közvetett ingatlan -0,1 32,3 0,8
Közvetlen ingatlan 7,2 387,6 9,3
Likviditási -0,6 1 130,4 27,1
Óvatos vegyes 2,8 75,2 1,8
Részvény -10,2 239,1 5,7
Rövid kötvény 7,4 561,5 13,4
Szabad futamidejű kötv. 1,5 62,9 1,5
Származtatott 0,0 1,8 0,0
Tőkevédett -8,7 502,5 12,0
Összesen: 39,2 4 176,0 100,0
Alacsony kockázatú (ppiaci, likv., rövid kötv., tőkev.): 13,7 2 596,6 62,2
Magas kockázatú (rv., abszolút hozamú, árupiaci) 7,4 657,8 15,8
(Forrás: Bamosz-adatbázis, Privátbankár-számítás)


Melyik euró elég olcsó?

Érdekes, hogy viszonylag jelentős volt a devizában félretett összegek értéke, euróban 8,9, dollárban 6,4 milliárd forintnyi friss befektetés érkezett. Többször is megfigyelhető volt, hogy olyankor, amikor a forint erős, azaz az euró olcsó, sokan vásárolnak devizát és alapokban vagy betétekben helyezik el. Amikor viszont az euró drága lesz, jellemzően 300 forint felett, akkor eladják.

Most szeptemberben viszont körülbelül 295 és 302 forint között ingadozott az euró, eléggé stabilan, ami egyfajta középértéknek tűnik. Bár lehet, hogy a 295 forintot már sokan elég olcsónak érezték, a 302-t viszont nem elég drágának. Az olcsó dollár, az 1,35 körüli euró/dollár keresztárfolyam pedig sokakat az amerikai pénz felé is kirándulásra csábíthatott.

 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befalap Eurómilliárdokat öntenének a nagybefektetők ide, de nincs elegendő jó ingatlan
Mester Nándor | 2020. augusztus 27. 06:07
Nem csüggednek a nemzetközi intézményi befektetők a közép-európai kereskedelmi ingatlanpiacon. Továbbra is erős az érdeklődés, de megvan az óvatosság is és sajnos kevés a megfelelő első osztályú termék.Térségünkben minden fontos piacon a hazai alapok is aktívak lettek, idén további jelentős adásvételek zárulhatnak le Magyarországon is.
Befalap Hosszú távon továbbra is a fenntarthatóság az egyik legfontosabb kérdés
PR | 2020. július 15. 11:23
A fenntarthatóság nem csak klímavédelmet jelent, hanem etikus vállalatirányítást vagy szociális érzékenységet is, és ez nemcsak a cégek működésében egyre fontosabb, hanem a lakosság, a befektetési alapok, és azok kezelői számára is. Lehet, hogy most a járványhelyzet miatt rövidtávon máshova került a hangsúly, hosszútávon továbbra is a fenntarthatóság lesz az egyik legfontosabb kérdés - nyilatkozta lapunknak Pekár Dávid, a Raiffeisen Alapkezelő portfoliómenedzsere, a Klasszis 2020 Az Év Feltörekvő portfolómenedzsere díj nyertese.
Befalap Ne reménykedjünk abban, hogy szeptemberre minden úgy lesz, mint régen
Eidenpenz József | 2020. június 26. 06:07
A régiós CETOP index az előző válságban 70 százalékot, most csak 40 százalékot esett, és ennek komoly hányadát is ledolgozta már. A befektetők nagyon optimisták, pedig sok a kérdőjel. Kiderülhet, hogy a részvények extrém módon túlárazottak a jelenlegi szinten. Interjú.
Befalap Ingatlanalapjaink a vészhelyzetben, nyolc grafikonban elbeszélve
Eidenpenz József | 2020. június 4. 06:07
Volt némi pénzkivonás az ingatlanalapokból a veszélyhelyzet márciusi kihirdetése után, de messze nem akkora, mint 2008-ban. Április óta pedig több alapba ismét friss tőke áramlik be. A hozamok is többnyire pozitívak maradtak, kevés kivétellel. A veszély azonban nem múlt el teljesen, egy elhúzódó válság még megviselheti a szektort. A tét pedig komoly, 1487 milliárd forint sorsa.
Befalap Az alap, amely a hozamok emelkedéséből és eséséből is profitál
Eidenpenz József | 2020. május 15. 06:08
Sokan alacsonyabb inflációt várnak a válság miatt, a legnagyobb meglepetés ezért az infláció megugrása lenne a kötvénypiacokon. Az alacsony hozamok ellenére jöhetnek jó befektetési lehetőségek ezen a területen. A forint a válság előtt a nyugalom szigete volt, de most átesett a ló másik oldalára. Interjú.
Befalap Nagyot nőhet az ingatlanbefektetések szerepe a következő években
Eidenpenz József | 2020. május 14. 06:06
A hazai ingatlanalapokban levő irodaházak, kiskereskedelmi üzletláncok értékét egyelőre nem befolyásolja a válság, a budapesti raktárakért, elosztóközpontokért pedig egyenesen sorban állnak az online áruházak. Az infláció is nőhet hosszú távon, a kötvényhozamok pedig alacsonyak, így az ingatlanbefektetések szerepe felértékelődhet. Interjú a Diófa Alapkezelő Zrt. szakembereivel.
Befalap Mélyebb lehet, mint a 2008-as válság, de rövidebb - interjú
Eidenpenz József | 2020. május 13. 06:04
Miért volt ilyen gyors a márciusi tőzsdei zuhanás, és miért emelkednek azóta az árfolyamok? Érdemes-e befektetni, és hogyan? Mely szektorok olcsók? Az ügyfelek most nem a megszokott módon reagáltak, és nem a legrosszabb pontokon adták el befektetési jegyeiket. Interjú az Év Alapkezelője díjat nyert Aegon Alapkezelő szakembereivel.
Befalap Tőkevédelemmel jóval könnyebb bátornak lenni
Eidenpenz József | 2020. május 11. 06:07
A tőkevédett alapok kockázata mérsékelt, mégis részesedést tudnak nyújtani a részvénypiacok, árupiacok emelkedéséből. Ha három év múlva visszatekintünk, alighanem azt látjuk majd, hogy az idei évben valamikor érdemes volt vásárolni. A CIB Banknál égnek a telefonok, a kisbefektetőket is nagyon izgatják az ilyen és ezekhez hasonló kérdések. Interjú.
Befalap Hogyan lehet profitálni a klímavédelemből?
- | 2020. május 10. 11:07
Ez korántsem újkeletű dolog, e befektetési lehetőséget az OTP Alapkezelő már tizenkét éve, még a 2008 őszén kirobbant előző válság előtt megteremtette, elindítva az OTP Klímaváltozás 130/30 nevű befektetési alapját. S hogy jól tette, azt jelzi, az utóbbi öt évben négyszer is elvitte a Privátbankár.hu „Legjobb Globális Részvény Alap” díját. 
Befalap Milyen lesz a kilábalás? V, U, L vagy W alakú?
Eidenpenz József | 2020. május 5. 06:06
A válság lefutása megjósolhatatlan, de kevéssé valószínű, hogy nagyon hosszú és mély lenne. A kormányok és jegybankok, a gyógyszer- és oltásfejlesztők óriási erőfeszítéseket tesznek a megoldására. Érdemes részvényeket vásárolni, de több csomagban, átlagoló technikával. Interjú.
hírlevél