7p

Az egy évvel korábbinál dupla annyi, négy díjat is elhozott a K&H Alapkezelő a befektetési alapkezelők Privátbankár Klasszis 2024-es szavazásán. Három kategóriában második lett, a K&H Válogatott Iram Alapok Alapja rendszeres sorozat viszont a Legjobb Dinamikus Vegyes Alap lett. Ez utóbbi apropóján beszélgettünk Bánhalmi Gábor vezető stratégával.

Mit gondol, mivel érdemelték ki az első helyet?

Mivel ez egy teljesítményalapú díj, sokat nyomhatott a latban, hogy tavaly elég jól mentek a részvénypiacok, márpedig a vegyes alapunkban sok részvényt tartunk, többet, mint a versenytársaink.

Milyen típusú részvényeket?

A mi részvényportfóliónk jellemzően globális, zömében amerikai részvényekből áll. Elsősorban az IT-szektor kibocsátóinak a jó teljesítménye hozott sokat, emellett a tartós fogyasztási cikkeket gyártók, az egészségügyi és a pénzügyi szektor cégeinek a papírjai szerepeltek jól.

A vegyes alapjainkról azt érdemes tudni, hogy azok összetétele hosszú távon viszonylag állandó, amit ugyanakkor nagyjából hetente igyekszünk a piaci viszonyokhoz igazítani. Ennek keretében eldöntjük, mennyi részvényt, kötvényt, illetve pénzpiaci eszközt tartsunk. Azon belül pedig azt, hogy mely szektorokból, régiókból legyen több részvény, a kötvényeken belül vállalati kötvényeket vagy állampapírokat preferáljunk, a pénzpiaci eszközök közül pedig dollárt, eurót vagy esetleg forintot. És akkor még a devizakitettséggel is lehet játszani, ennek megfelelően, ha a forint gyengülésére számítunk, akkor több devizát tartunk az alapban, ha az erősödésére, akkor meg kevesebbet.

Mindezek együttesen járulhattak hozzá az alap jó teljesítményéhez.

Ha már a forintot említette: öt év után fordult elő először, hogy a hazai fizetőeszköz erősebben zárta az évet, mint ahogyan nyitotta. Felteszem, akkor ezt is lekövette az eszközallokációjuk.

Ezen alapok részvényrészét mi nem fedezzük le a forinttal szemben. Magyarul, ha valaki megveszi forintért az alap jegyeit, akkor a részvényrész által elért teljesítményre még rárakódik a forint és mondjuk a dollár egymással szembeni árfolyamának mozgása. Mivel tavaly – ahogy ön is említette – a forint összességében erősödött, e devizakitettség egy részére kötöttünk fedezeti ügyleteket. Ez egyrészt véd a forint erősödése ellen, másrészt annyira magas volt a kamatkülönbözet a forint és a dollár, illetve az euró között, hogy a fedezeti ügylettel még ezt a kamatkülönbözetet is meg lehetett keresni.

Idén azonban a forint is más pályát látszik leírni – az év elejéhez képest például most gyengébb. Mi következik ebből?

A legnagyobb változás, hogy nem számítunk arra, a forint az idei évet is erősebben zárja, mint ahogyan azt kezdte. Fennmaradhat ez a szép fokozatosan gyengülő trend, így az év végére az euróval szemben 400 forinthoz közel várjuk az árfolyamot. A hazai gazdaságpolitikának ugyanis a központi eleme, hogy a forint leértékelődésén keresztül javuljon az exportőrök versenyképessége. Ez nem egyedi, sok feltörekvő gazdaság nyúl ehhez az eszközhöz, mivel ez viszonylag gyors, egyszerű. Nyilván, ha a versenyképességet hosszú távon szeretnénk javítani, akkor nem feltétlenül ez az üdvözítő, hanem mondjuk az egészségügy, az oktatás színvonalának a növelése, a kutatás-fejlesztés fokozása, de most arra lehet számítani, hogy nálunk a forintgyengítés marad az előtérben. Ezért mi most több devizát tartunk a portfóliónkban, hogy a forint e trendjéből tudjunk profitálni.

S azon belül melyik devizát részesítik előnyben?

Jellemzően a dollárt. Ez abból is fakad, hogy a részvénykitettségünk nagy része is dolláros.

Akkor viszont adódik a kérdés, hogy mit várnak a külföldi kamatfronton? Már csak azért is, mert most nagy viták vannak, hogy tovább kell-e csökkenteni az irányadó rátákat, vagy álljanak meg a jegybankok, miközben már az emelés is szóba került.

Az idén szerintem a rövid lejáratú pénzpiaci eszközök még jól fognak teljesíteni, mivel nagyon lassan fognak a jegybankok kamatot csökkenteni, főleg az amerikai Fed. Év végére a kamatsáv most 5,5 százalékos teteje várakozásunk szerint 5 százalékra vagy kicsit az alá mehet le, vagyis óvatos, néhány 25 bázispontos vágás elképzelhető. De, aki még rövid kötvényt, vagy dollárt vesz, az jól járhat az idei évben is.

Bánhalmi Gábor arra számít, hogy az MNB nem vághat tovább annyira gyorsan, ahogyan eddig tette
Bánhalmi Gábor arra számít, hogy az MNB nem vághat tovább annyira gyorsan, ahogyan eddig tette
Fotó: K&H

Ami az eurót illeti, arra számítunk, hogy az Európai Központi Bank (EKB) előbb fog lépni, mint a Fed, amit azt jelenti, hogy valamikor az év közepén csökkentheti a most 4,0 százalékos alapkamatát. Amiatt, hogy egyrészt Európában az inflációs nyomás nem annyira erős, mint az USA-ban, nem kell annyira félnie a jegybanknak attól, hogy ha túl gyorsan vág, akkor újra emelkedni fog a fogyasztóiár-index, másrészt, ezzel összefüggésben, a gazdaság is gyengébb lábakon áll. Az eurózónától az idén fél százalék körüli növekedést várunk, az Egyesült Államok gazdaságától nagyjából 2,5 százalékost. Az EKB tehát meg is teheti és kicsit rá is van szorulva, hogy pörgesse a gazdaságot. De még így is 3-3,25 százalék körüli eurókamat-szintet várunk 2024 végére.

Ugyanakkor a vegyes alapjaikban vannak szép számmal rövid és hosszú lejáratú forintkötvények. Emiatt az is fontos lehet az önök számára, hogyan alakulnak a hazai kamatok. Mik a várakozásaik?

Arra számítok, hogy a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) sokkal óvatosabbnak kell lennie, nem vághat tovább annyira gyorsan, ahogyan eddig tette, hiszen azért a forint kamatelőnye elpárolgott. Ha a május végi 7,25 százalékos jegybanki alapkamatot összevetjük a Fed-sáv 5,5 százalékos felsős értékével, az nem túl acélos. És hát a forint mindig is érzékeny volt mind a hazai, mind a globális hírekre, ez továbbra sem változik, emiatt a hazai fizetőeszköz árfolyama volatilis maradhat. Az MNB nem engedheti meg, hogy nagyon gyengüljön a forint, mert akkor az importon keresztül ismét beindulhatna az inflációs nyomás. Ezért én arra számítok, hogy az év közepéig még lesz egy 25 bázispontos kamatcsökkentés – nagyjából ezt is kommunikálja a jegybank – és 2024 végén 6,25 százalék lehet az alapkamat. Persze ehhez az kell, hogy ne jöjjön közbe olyan negatív hír – például geopolitikai feszültségekről, vagy a hazai gazdaságról –, ami esetleg rontaná a kockázatvállalási hajlandóságot.

Ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a jegybanknak a következő években is viszonylag magasabb kamatszintet kell tartania. Az ugyanis, hogy a gazdaságpolitika alapvetően a növekedést szeretné ösztönözni, magasabb inflációs nyomással, költségvetési hiánnyal jár. Ebből viszont az adódik, hogy aki kockázatmentesen birtokol pénzpiaci eszközöket, rövid kötvényalapokat, viszonylag látható hozamokat tud majd realizálni.

És a potenciális kockázatok között ne feledkezzünk meg a választásokról, a júniusi európai parlamentiről és a novemberi amerikairól.

Ezekben kevésbé látok kockázatot. Az Egyesült Államokban például akár Trump, akár Biden nyer, mindkettőjüknek nyilván az lesz az érdeke, hogy az amerikai gazdaság hegemóniáját megőrizzék, még ha más-más eszközökkel és hangsúlyokkal is. Legfeljebb csak az hathatna negatívan a befektetőkre, ha sokáig bizonytalan lenne az eredmény, például azt megtámadnák.

De idehaza se várok fordulatot az uniós választások következtében.

És mire számítanak, mi lesz az Európai Bizottság által a jogállamisági aggályok miatt blokkolt 20 milliárd euróval?

A legvalószínűbb forgatókönyv a folyamatos húzás, halasztás, esetleg részletek feloldása, további problémák megjelenése. Szerintem e kérdésben nem lesz hirtelen váltás, vagyis nem számítok arra, hogy ezek a pénzek gyorsan meg fognak érkezni és az idei évben a teljes forráshoz hozzá fogunk jutni.

(Csabai Károly szerzői oldala itt érhető el.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 18240 18080 18240 +0,77% 0 0 4 855 333 155 HUF 2024-07-12 17:08:57
MOL 2836 2836 2866 -0,42% 0 0 867 313 978 HUF 2024-07-12 17:05:12
MTELEKOM 1092 1084 1096 +1,11% 0 0 149 727 502 HUF 2024-07-12 17:08:23
RICHTER 9690 9605 9750 +0,41% 0 0 802 783 800 HUF 2024-07-12 17:05:27
OPUS 443 441 445 -0,23% 0 0 34 403 286 HUF 2024-07-12 17:05:01
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetési alapok Így védekezhetünk az infláció ellen most - Klasszis podcast
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2024. július 4. 05:38
A kötvények és betétek korának vége lett a magas infláció miatt, az infláció elleni védelmet ingatlanalapokkal és részvényalapokkal lehet jól biztosítani hosszabb távon. Ám aki kevésbé bírja a kockázatokat, annak a kötvényt és részvényt is tartalmazó vegyes alapok ajánlhatók. Erről beszélgettünk Pekár Dáviddal, a Raiffeisen Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Voltak ennél sötétebb időszakok is a magyar gazdaságban
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. július 3. 15:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok Számos vállalat van, amely még profitálhat a mesterséges intelligenciából
Izsó Márton - Vég Márton | 2024. június 28. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátéval, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvényhozamok nagyjából az idei csúcsaik közelében lehetnek
Csabai Károly | 2024. június 24. 15:01
A befektetési alapkezelői szakma legfontosabb díjának számító Privátbankár Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelőnél dolgozó Tóth István lett Az Év Feltörekvő Portfóliómenedzsere. Ennek apropóján beszélgettünk vele a kötvénypiaci termékekről, folyamatokról, kilátásokról.
Befektetési alapok A duplájába is kerülhetne az OTP? – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 21. 15:02
A magyar részvények nem drágák, ráadásul értékalapúak, ami szép hozamot biztosíthat, miközben a nagy nemzetközi növekedési részvények már legalábbis nem olcsók. A részvények hatékony védelmet nyújthatnak az infláció ellen is. A kockázatot, árfolyamingadozásokat kevésbé jól tűrő befektetőknek kezdőlépésként a vegyes alapokat ajánlják. Interjú Dudás Mátéval, az Erste Alapkezelő Zrt. szenior portfólió-menedzserével.
Befektetési alapok Rengeteg pénz vándorolt a látra szóló bankbetétekből a befektetési alapokba
Csabai Károly | 2024. június 17. 15:01
Tizenegy díjat - négy elsőt, három másodikat és négy harmadikat - is elhozott a Privátbankár Alapkezelő Klasszis 2024 szavazáson az OTP Alapkezelő. Ennek apropóján beszélgettünk a cég általános vezérigazgató-helyettesével, Turner Tiborral.
Befektetési alapok Sávban mozoghat a forint, menedék maradhat a kötvényalap – interjú
Eidenpenz József | 2024. június 12. 15:07
Az év végéig sávozhat a forint, az MNB politikája támogatja az árfolyamot. A részvények és a kötvények is jól teljesítettek az utóbbi időben, kérdés, mi lesz az inflációval, a kamatokkal és a gazdasági növekedéssel. A kötvényalapok befektetői helytelenül általában a múltbeli hozamok alapján tájékozódnak, de van célravezetőbb módszer is. Interjú Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával.
Befektetési alapok Gyurcsik Attila: Ha úgy hozza a sors, akkor valami ellen is fogadhatok
Vég Márton | 2024. június 10. 19:01
Két díjat is nyert az Accorde Alapkezelő a befektetési alapok Privátbankár.hu Klasszis 2024-es szavazásán: az Accorde Abacus Alap az első helyen végzett a Legjobb Abszolút Hozamú és Származtatott Alap (közepes kockázat) kategóriában. Gyurcsik Attilát, az Accorde Alapkezelő vezérigazgatóját választották az Év Portfóliómenedzserének. Ennek apropóján beszélgetett Gyurcsik Attilával Vég Márton újságírónk.
Befektetési alapok A kötvények maradhatnak a kisbefektetők kedvencei
Privátbankár.hu | 2024. június 5. 15:06
Nagyon szép hozamokat adott 2023 a kötvényalapok befektetőinek, nagyon ritka, hogy ilyen nagy áremelkedést lehet látni. De a jelenleg hét százalék közelében levő állampapírhozamok még mindig nem éppen alacsonyak, így a kötvénybefektetések is vonzóak maradnak. A forint is viszonylag erős maradhat, mert az inflációs cél eléréséhez nem engedhető meg a korábbi, trendszerű leértékelődés. Bebesy Dániel, az Erste Alapkezelő senior portfóliómenedzsere lapcsoportunk műsorában, a Klasszis Podcastban beszélt a kötvénypiacról.
Befektetési alapok Móra Máté: Nem biztos, hogy örülnünk kell, ha eljön a kamatvágások ideje!
Vég Márton | 2024. június 4. 15:01
A Legjobb Feltörekvő Piaci Részvény Alap lett a Generali Amazonas Latin Amerika Részvény Alap a Privátbankár.hu Klasszis 2023-as szavazásán. Ennek apropóján beszélgetett Móra Mátével, a Generali Alapkezelő Zrt. portfóliómenedzserével Vég Márton újságírónk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG