<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Az OTP Alapkezelő abszolút hozamú alapjai közül több is a dollár erősödésére, a forint gyengüléséren számít. Van, aki szerint a részvénypiacok tovább emelkedhetnek, legfeljebb átmeneti korrekció várható, más viszont inkább kiszáll a gyorsjelentési szezon előtt. Volt, aki uránbányákat vett, más FHB-t.

Az OTP Alapkezelő hírlevele szerint júniusban folytatódott az abszolút hozamú alapok térnyerése (OTP Supra, OTP Prémium Származtatott, OTP Föld Kincsei, OTP Új Európa Alap), miközben a pénzpiaci- és rövid kötvény-alapokból tőkekiáramlás volt megfigyelhető. A hónap során enyhén emelkedni tudtak a feltörekvő piaci részvények, az MSCI Emerging Market Index dollárban egy százalékkal értékelődött fel.

Az amerikai jegybankárok utóbbi hetekben tett nyilatkozatai abba az irányba mutatnak, hogy a Fed kamatpolitikája sokkal szigorúbb lesz a piac által árazottnál. Bár Mario Draghi legutóbbi nyilatkozata is a normalizálódás irányába mutat, az alapkezelő véleménye szerint az Európai Központi Bankon belüli nagyobb tehetetlenség és széthúzás miatt az euró-övezetben a monetáris szigorítás sokkal lassabb lesz. Ez a két mondat több alap aktualitásai között visszaköszön.

Abszolút Hozam: csak kis korrekció a trendben

A monetáris politikákban beálló fordulat hatására a befektetők várakozó álláspontra helyezkedtek és a friss tőke elapadása a részvényárfolyamok csökkenéséhez, illetve a hosszú kötvényhozamok emelkedéséhez vezetett – írják az Abszolút Hozam Alap hírlevelében. „Ebben a környezetben több stratégiánk is hajlamos növelni a részvénykitettséget, mert a múltban a most kibontakozó lejtmenetekhez hasonló szituációk inkább csak korrekcióknak és nem fordulópontnak bizonyultak a tartós emelkedő trendben” – értékelik a piacot.

Ha a július második felében beinduló gyorsjelentési szezonban a vállalatok az árbevétel és a nettó profit bővüléséről adnak majd számot, akkor „a feszített értékeltség ellenére is számíthatunk a vételi érdeklődés erősödésére”. Az alapkezelő tehát alapvetően optimista a részvénypiacokkal kapcsolatban.

EMDA: dollár long, forint short.

A befektetési jegyek árfolyama a dollár gyengülésének köszönhetően tovább csökkent a hónapban – írják. A dollár long kitettséget tovább növelték forinttal és török lírával szemben, így a dollárkitettség a tőke mintegy 140 százaléka lett.

Úgy tűnik, hogy a török líra erősödése elakad a jelenlegi szinteken, ezért időszerű a nyereség egy részének realizálása. A forint árfolyamában továbbra is sávozásra számítunk, a kitettséget az árfolyam változásával párhuzamosan aktívan kezeljük” – írják még. Értékesítették ugyanis török eszközeik egy részét. Az ezüstkitettséget pedig 30 százalékra növelték. Az alap meghatározó pozíciói a dollár és ezüst long (vétel), illetve a forint és zloty short (eladás, esésre való spekulálás).

Föld Kincsei: nem jött be az olaj, az arany

Tovább csökkenő olaj- és nemesfém-árfolyamokat, illetve feltámadó mezőgazdasági terményeket láthattunk júniusban az árupiacokon – írták a bankcsoport árupiaci alapjával kapcsolatban. A hónap elején WTI olaj vételi pozíciókat kezdtek kiépíteni, arra számítva, hogy a fokozatosan csökkenő készletek és a növekvő kereslet ismét 50 dollár körüli szinteket eredményez. „Többször kistoppoltuk a pozíciókat, de a hónap végére ismét jelentős vételi kitettségünk volt” – írták.

A gyengülő dollár ellenére eső nemesfémek szintén lefelé húzták az Alap teljesítményét. Ám az alapkezelő szerint „a pesszimizmus kezd extrém negatív lenni, ezért a vételi pozíciók növelésében gondolkozunk. Ezekkel szemben hatalmas rali volt a búza piacán, idén ugyanis megszakadhat a korábbi évek rekord-termés sorozata. Rövidtávon kicsit túlvettnek érezzük a terményeket, de korrekció esetén keressük a vételi beszállókat”.

G10 Euró: beérett a búzalong

Az alap árfolyama emelkedett júniusban, ami a búza áremelkedésének és az olajban felvett short, majd long pozíciónak volt köszönhető. A dollár és az ezüst long veszteséget termelt, az Amerikában tapasztalt száraz időjárás viszont nagyot lökött a búza jegyzésén, ezáltal kimozdítva a bő egy éve tartó sávozásból.

Az alap dollár kitettségét tovább emeltük euróval, angol fonttal, illetve izraeli shekellel szemben” – írták, a szigorúbb Fedre és engedékenyebb EKB-ra számítva. Ennekaz alapnak a dollárkitettsége is közelíti a 130 százalékot. „Olaj shortunkat újból nyereséggel zártuk, majd átfordítottuk longba, amit aztán kis nyereséggel szintén zártunk. Uránt tartó ETF-et illetve uránkitermelő cég részvényét vettünk a portfólióba. Továbbra is a dollár, a mezőgazdasági termény és ezüst long, illetve az amerikai részvény short határozza meg az alap árfolyamának alakulását” – fejezték be.

Prémium Származtatott: hatot egycsapásra

Az OTP Prémium Származtatott Alapok Alapja öt vagyonkezelő között egyenlő arányban osztja meg a befektetéseket, előre meghatározott súlyozással tart hat OTP-s abszolút hozamú alapot. Ezek különböző stratégiával, különböző piacokon fektetnek be, így a tőke megosztása alacsonyabb kockázatot eredményezhet, mintha a befektető bármelyiket önmagában tartaná.

Sigma: zloty és dollár a favorit

A fiatalabbak közé tartozó alap jelentős méretű, az EUR/PLN gyengülésére (a złoty erősödésére) nyitott devizapozíciót tart. Ugyancsak jelentős USD/HUF long kitettséget szerzett (a dollár erősödésére számít a forinttal szemben). Az amerikai részvények S&P 500 indexének augusztus végi kifutású opcióit shortolja az alap. „A júliusban beinduló jelentési szezon megnövekedett volatilitást eredményezhet, ezért a jelentés előtti napon jellemzően zárjuk a részvényben felvett pozícióinkat” – teszik hozzá.

Supra: alulteljesítő lehet a forint

A portfóliója ezúttal alig változott, a részvénypiacok teljesítménye miatt az árfolyama júniusban kis mértékben csökkent. Vannak OTP-részvényei, valamint Mol, Unicredit-PEKAO, OMV-Petrom, Micron (amerikai chipgyártó). A devizás kitettsége változatlan, az euró, az amerikai dollár és a lengyel zloty felülteljesítésére számít a forinttal szemben. Júniusban olasz állampapírokat vásárolt.

Új Európa: Sok-sok FHB-arbitrázs

Dollár long pozícióink és oroszországi kitettségeink rontották az alap teljesítményét, bár a rubelkitettség visszafedezése mérsékelte ezt. A török piac továbbra is pozitívan járult hozzá a befektetési jegyek árfolyamának alakulásához. Az alapban mérsékelt (1-2% közötti) román kitettség található.

A júliust különösen magas, 27%-os nettó long részvényhányaddal kezdjük, az emelkedés oka azonban az FHB részvényekre megnyitott felvásárlási arbitrázs pozíciónak köszönhető, e nélkül a nettó long részvénykitettség 22% körül alakult volna. Júniusban zajlott a Wáberer cég elsődleges és másodlagos tőzsdei kibocsátása, alapos elemzést követően azonban nem tartottuk elég attraktívnak a kibocsátási árat, így nem vásároltunk a

papírokból” – írták. (Az alap vélhetően a felvásárlási ár alatt jutott FHB-részvényekhez, amelyeket azután felajánl valamivel drágábban a felvásárlóknak – a szerk.)

(Az OTP-alapok előző havi befektetéseiről itt írtunk.)

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vételi ajánlat eladási ajánlat forgalom dátum idő
OTP 10595 10580 10840 -2,71% 0 0 5 428 016 065 Ft 2022-12-02 17:09:26
MOL 2844 2780 2844 +0,28% 0 0 1 379 424 204 Ft 2022-12-02 17:05:37
MTELEKOM 325 325 335 -2,26% 0 0 116 194 508 Ft 2022-12-02 17:05:00
RICHTER 8450 8385 8485 -0,59% 0 0 2 084 981 675 Ft 2022-12-02 17:13:45
OPUS 125 120 127 -0,48% 0 0 60 377 969 Ft 2022-12-02 17:08:39
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetési alapok Miért veszítek még mindig a befektetési alapomon, nyugdíjpénztáramon, biztosításomon? (Lesz vigasz 2)
Eidenpenz József | 2022. november 11. 05:37
A kötvényalapok, kötvénytúlsúlyos alapok, pénztárak és biztosítói vagyonok továbbra is nagyon szenvednek a megugrott magyar kötvényhozamok miatt. Akad közöttük olyan is, amelynek egyéves vesztesége a 20 és 40 százalék közötti tartományba esik. Kiszállni azonban továbbra sem érdemes, mert nehéz lenne az alacsony kockázatú papírok között magasabb hozamúakat találni, mint a magyar állampapírpiacon.
Befektetési alapok Így alakultak a befektetési alapok múlt heti forgalmai
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 26. 08:14
Az Ingatlan/Közvetlen kategória volt az elmúlt hét vesztese, a Kötvény/Rövid kötvény kategória viszont népszerű volt a vevők körében.
Befektetési alapok Lesznek még kellemetlen meglepetések, amelyek felhajthatják a gabonapiaci árakat
Csabai Károly | 2022. augusztus 31. 05:24
Immár nyolcadik alkalommal győzött a Legjobb Árupiaci Alap kategóriában az OTP Föld Kincsei Alap. Ez adta az apropót ahhoz, hogy beszélgessünk az alap kezelőjével, Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a már a háború kirobbanása előtt is, de azután csak még inkább fókuszba került nyersanyagpiacokról.
Befektetési alapok Összeolvadtak a Magyar Bankholding alapkezelői
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 24. 12:00
Sikeresen lezajlott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülése.
Befektetési alapok „Ez még nem az az időszak, amikor érdemes a pénzünk nagy részét részvényekben kockáztatni”
Csabai Károly | 2022. augusztus 23. 05:21
Túlzás nélkül állítható, hogy Czachesz Gábor, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója tarolt a Klasszis 2022 díjátadó gálán. Az Év Portfoliómenedzsere lett, az általa kezelt alapok közül pedig az OTP Klímaváltozás a Legjobb Globális Részvényalap, míg az OTP Trend Alap A sorozat az Elmúlt 10 Év Legjobb Abszolút Hozamú Alapja lett – előbbi e címet sorrendben hatodszorra gyűjtötte be.
Befektetési alapok Jöhet a tőkevédett alapok reneszánsza, egyre több az ESG-alap
Eidenpenz József | 2022. augusztus 18. 05:41
A magasabb kötvényhozamoknak köszönhetően a befektetési alapok sokkal jobb teljesítménnyel szolgálhatnak a befektetőiknek az idén, még ha ez egyelőre nem is látszik az adatokból. A tőkevédett alapok szektora is újjászülethet emiatt, új tematikus alapokat indítanak. Egyre több alapot alakítanak át ESG-szemléletűvé. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary elnök-vezérigazgatójával.
Befektetési alapok Közel három százalékkal nőtt a befektetési alapokban kezelt vagyon
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 14:13
A befektetési alapokban kezelt vagyon 2,9 százalékkal, 224 milliárd forinttal 7976 milliárd forintra nőtt július végére.
Befektetési alapok Hogyan lehetett befektetési alapokkal profitálni a forintgyengülésből?
Eidenpenz József | 2022. augusztus 15. 05:30
Számos hazai befektetési alap tart devizakötvényeket, külföldi részvényeket vagy árupiaci termékeket. Ezek hozamára a forintgyengülés, a dollár erősödése is rátett még egy jókora lapáttal, így az utóbbi egy-két évben igen jó hozamot tudtak elérni. A kötvény ismét vonzó befektetés lett. Interjú az Eurizon Asset Management Hungary menedzsereivel.
Befektetési alapok Varga Zoltán: Felülteljesítő volt ma a magyar tőzsde
Privátbankár.hu | 2022. július 14. 18:03
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 343,80 pontos, 0,88 százalékos emelkedéssel, 39 246,42 ponton zárt csütörtökön.
Befektetési alapok Ha a befektetésed ESG, sokat tettél a bolygóért, és még jó hozamod is lehet
Eidenpenz József | 2022. július 5. 05:17
Mit tehet egy kisbefektető a bolygó, a társadalom fenntartható fejlődéséért? Számíthat-e jó hozamra, aki ESG-alapból vásárol? Mitől lesz fenntartható egy ingatlanalap? Interjú a Raiffeisen Alapkezelő vezérigazgatójával, Simon Péterrel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG