<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Egy felmérés szerint a magyar családok ötödének egy fillér félretett pénze sincs. Azok, akik takarékoskodnak, gyerekeik, unokáik boldogulására gyűjtögetnek. Egészség- vagy nyugdíjbiztosítás csak minden negyedik háztartásban van. Az államtól várjuk a "csodát".

A magyar háztartások negyede 1 millió forintnál kisebb pénzügyi vagyonnal rendelkezik, hasonló az aránya azoknak, akik 1 és 4 millió forintra becsülték ezt az összeget. Legfeljebb 10 millió forintja mindössze a magyarok tizedének van. Ennél nagyobb összeggel a háztartások 5 százaléka rendelkezik, 20 százalék viszont arról számolt be, hogy egyáltalán nincs vagyona – derült ki a GfK Hungária és az ING Biztosító 2013 végén készített reprezentatív felméréséből. A kutatásban, amely a hazai megtakarítási szokásokat, a magyarok pénzügyi helyzetét vizsgálta, 1064 ember vett részt.

Akár a focihoz

Az emberek csaknem fele úgy véli, ért a pénzügyekhez, kétharmaduknak nincs vagy egyáltalán nincs szüksége segítségre, hogy eligazodjon ezen a területen. Minden tizedik válaszadó viszont teljesen egyet értett azzal az állítással, hogy nehezen igazodik el, segítségre van szüksége, ha pénzügyi kérdésekről és döntésekről van szó.

Ami a megtakarítási szokásokat illeti, százból 44 ember állította, hogy elegendő pénze van a mindennapi élethez, nagyobb kiadásokat azonban már nem engedhet meg magának. Csaknem 40 százalék képes megtakarítani egy keveset, 14 százaléknak viszont sok dolog megvásárlásáról le kell mondania, hogy legyen elég pénze a mindennapokra. Azok aránya, akiknek még a nagyobb kiadást jelentő dolgok megvásárlásához sem kell takarékoskodniuk, mindössze 2 százalék. Százból egy embernek még a legszükségesebb dolgokra sincs elég pénze.

A gyerekeknek spórolunk

A legfontosabb megtakarítási célok között legtöbben a konkrét cél nélküli vésztartalékot és a gyerekek, unokák anyagi támogatását említették. Mindkét kategóriát a válaszadók 46 százaléka jelölte meg. Lakásvásárlásra, lakásfelújításra vagy autóvásárlásra, illetve -cserére százból 34 ember takarékoskodik. Minden negyedik ember a nyugdíj-előtakarékosságra is gondot fordít. A megtakarítási toplista ötödik helyére az egészségügyi – betegségmegelőzésre, a tervezett beavatkozások költségeire szánt – megtakarítások kerültek.

– Azok közül, akik anyagi helyzetüknél fogva megtehetik, viszonylag sokan gondolnak gyerekeik jövőjére, saját idős korukra azonban annál kevesebben. Magyarországon egyelőre nem része az általános életstratégiának, hogy gondoljunk az öregkorunkra. Az emberek túl távolinak érzik a nyugdíjas éveket, a megtakarítást pedig túl nehéznek. Csakhogy a repülőn is először a szülőnek kell felvennie az oxigénmaszkot, hogy segíteni tudja gyerekét. Az életben is csak akkor tudjuk hosszú távon támogatni utódainkat, ha mi magunk is stabil pénzügyi lábakon állunk – mondja Német János, az ING Biztosító termékfejlesztési vezetője.

Nyugdíj?

A válaszadók 70 százaléka úgy véli, ha most menne nyugdíjba, havi nettó 120 és 240 ezer forint közötti összegre lenne szüksége havonta, hogy elfogadható életszínvonalat tudjon biztosítani magának. Minden negyedik ember úgy véli, neki ennél is több, de legfeljebb félmillió forint kellene.

A kutatás eredményei szerint a válaszadók 23 százaléka tartja a jövőt nagyon bizonytalannak, ami miatt azt a következtetést vonta le, hogy most nem lehet hosszú távon tervezni. Az emberek ötöde úgy gondolja, az öregkor annyira messze van, hogy nem reális erre az időszakra előre gondolkodni. Minden negyedik embernek még 5 év is soknak tűnik, hogy megtakarítások szempontjából gondolkodjon, százból 28 válaszadónak viszont vannak hosszú távú célja, és szeretne is takarékoskodni, hogy ezek megvalósuljanak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Befektetés 105 millió bírságot szabott ki az MNB tiltott piaci manipuláció miatt
Privátbankár.hu | 2020. március 18. 09:28
105 millió forint bírságot szabott ki az MNB a Delta Technologies Nyrt.-re (korábbi neve EST MEDIA Vagyonkezelő Nyrt.) tiltott piaci manipuláció és a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó előírások megsértése miatt. Egy másik határozatában a jegybank – egyebek mellett – a bennfentesek jegyzékének összeállítására és a bennfentes információ közzétételére vonatkozó szabályok megsértése miatt közel 20 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki a kibocsátóra.
Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
hírlevél
Ingatlantájoló