1p
Az év végéig a hitelkeret nélkül nem lesz gond, de utána fel kell függeszteni a mosolyszünetet
Az IMF-EU hitelprogram védőhálója nélkül minden egyes piaci rossz hír fájdalmas lehet Magyarországnak. Londonban megoszlanak arról a vélemények, hogy a hitelezők még az önkormányzati választások előtt leülnek-e tárgyalni a magyar kormánnyal. Az év végéig a hitelkeret nélkül nem lesz gond, de utána fel kell függeszteni a mosolyszünetet.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a magyar kormány a globális kockázatvállalási készség törékeny mivolta miatt előbb-utóbb rákényszerül a tárgyalások folytatására az EU-val és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és Magyarország akár befektetési minősítését is elveszítheti, ha "a populista politika" érvényesül a költségvetési megfontoltság helyett.

Az egyik vezető londoni adósságpiaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzői az MTI-nek pénteken elmondták: az aznapi késői londoni kereskedésben 346 bázispont körül mozgott a magyar államadósság-törlesztési leállás kockázata ellen kínált származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) árazása a 328 bázispontos előző záró után - ez még elmarad attól a szinttől, ami a szerencsétlen kormányzati nyilatkozatok (Kósa, Szijjártó) után alakult ki.

A pénteken kialakult árazások alapján a magyar törlesztési leállás kockázatára biztosítási ügyleteket nyújtó piaci szereplők az aznapi londoni kereskedésben minden 10 millió euró magyar államadósság után évente hozzávetőleg 346 ezer euró törlesztéskockázati biztosítási díjat számítottak fel a befektetőknek az irányadó ötéves futamidőre, csaknem 20 ezer euróval többet, mint előző nap.

Neil Shearing, az egyik legnagyobb londoni gazdaságelemző és tanácsadó cég, a Capital Economics vezető felzárkózó piaci közgazdásza a hitelminősítői lépések pénteki bejelentése után úgy vélekedett: Magyarország az idei év hátralévő részében jó eséllyel elboldogul egy új IMF/EU-program nélkül, ám végül - az év végén vagy 2011 elején - rákényszerül arra, hogy ismét felvegye a kapcsolatot a valutaalappal.
Shearing szerint Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozataival ellentétben az EU nem lesz hajlandó arra, hogy az IMF bevonása nélkül nyújtson további támogatást Magyarországnak.
 
A szakértő kiemelte: jóllehet a magyar gazdaság bruttó külső finanszírozási igénye a hazai össztermékhez (GDP) mérve csökkent ugyan az elmúlt egy évben, azonban még mindig a pénzügyi válság előtt mért szint közelében van. Ráadásul az elmúlt tizenkét hónapban mért "kismértékű csökkenés" is jórészt a folyómérleg-hiány szűkülésének, ez utóbbi pedig a belső kereslet összeomlásának a következménye. Ettől a magyar külső adósságteher még magas maradt.

A Capital Economics vezető feltörekvő piaci szakértője mindezek alapján úgy véli, hogy a magyar kormány - tekintettel a törékeny globális kockázatvállalási hajlamra is - végül kénytelen lesz az IMF és az EU további támogatását kérni.

A Moody´s által a felülvizsgálat bejelentéséhez fűzött elemzésben is az állt, hogy a cég várakozása szerint az október 3-ai helyhatósági választások után a magyar kormány, valamint az IMF és az EU egyezségre jut, mivel "mindannyian tudatában vannak azoknak a negatív következményeknek, amelyekkel a program teljes leépülése járna".

Shearing pénteki kommentárja szerint azonban a jövőbeni IMF/EU-támogatáshoz kapcsolt feltételrendszer várhatóan jóval keményebb lesz az eddigieknél. Ez kedvező is lehet, ha az "ösztönösen populistának tűnő" magyar kormányt rászorítja az égetően szükséges reformok végrehajtására.

A keményebb feltételrendszer azonban annak az esélyét is növelné, hogy ha sikerülne is egyezségre jutni, az végül nem teljesülne. "Akárhogy is lesz, Magyarország valószínűleg elszalasztotta a viszonylag fájdalommentes IMF/EU-finanszírozás igénybevételének lehetőségét" - vélekedett a londoni gazdaságelemző központ vezető szakértője. Shearing közölte: kétli ugyan, hogy Magyarország elveszíti befektetésre ajánlott besorolásait, szerinte azonban ez a lehetőség sem zártható ki teljesen, ha "a kormány továbbra is a populizmust részesíti előnyben a megfontoltság rovására".
A befektetői fokozat megvonásának kockázata elsősorban a Standard & Poor´s esetében áll fenn, mivel ez a cég a befektetési sáv alsó szélén, "BBB mínusz" osztályzattal tartja nyilván a magyar államadósságot, és erre a besorolásra adott pénteken negatív kilátást.

A Royal Bank of Scotland (RBS) londoni felzárkózó piaci elemzőinek kommentárja szerint azonban a befektetői pozicionálás szempontjából a magyar befektetési besorolás megvonásának csak korlátozott következményei lennének, mivel úgy tűnik, hogy a külföldiek már most is "az oldalvonalon várakoznak".
Az RBS adatai szerint jelenleg 2204 milliárd forintnyi magyar adósság van külföldi kézben, ami történelmi összehasonlításban alacsony; ez az összeg az MNB 2008. októberi vész-kamatemelése előtt 3031 milliárd forint volt.

A cég londoni feltörekvő piaci szakértői is azonban annak a véleményüknek adtak hangot, hogy a magyar kormány - akár még az októberi helyhatósági választások előtt - rákényszerülhet az újbóli tárgyalásra az IMF-fel és az EU-val, tekintettel a folytatódó piaci gyengülésekre, amelyek - a forint gyengesége miatt - még a lakossági támogatást is kikezdhetik.

IMF/EU-megállapodás nélkül ugyanis a magyar befektetési eszközökön most már minden rossz hír "üt egyet", és ilyen rossz hírek számos forrásból származhatnak a következő hetekben-hónapokban. Az RBS londoni elemzői közölték: nem hiszik, hogy a magyar kormány tartósan meg tudja oldani a gazdaság finanszírozását a két szervezet támogatása nélkül.

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG