1p
Az orosz kormány aggódik a Surgutneftegas Mol-ügyletének magyarországi fogadtatása miatt - erről az orosz miniszterelnök-helyettes nyilatkozott
Az orosz kormány aggódik a Surgutneftegas Mol-ügyletének magyarországi fogadtatása miatt - erről az orosz miniszterelnök-helyettes nyilatkozott

Az orosz Surgutneftegas olaj- és gázipari vállalat adózott eredménye tavaly 62 százalékkal 143,917 milliárd rubelre nőtt az előző évi 88,626 milliárdról, és a konszern a törzsrészvényekre fizetendő osztalékot 0,60 rubelben- az előző évi szinten -, az elsőbbségi részvényekre fizetendőt 1,326 rubelben - az előző évinél 61,7 százalékkal magasabban - állapította meg.

Vlagyimir Bogdanov vezérigazgató a hétvégi közgyűlésen elmondta: a Surgutneftegas a félretett pénztartaléknak köszönhetően jóval könnyebben éli át a válságot, mint ahogyan anélkül történne. Sok bírálat érte ugyan a konszernt e politikája miatt, de mostanra világossá váll, hogy helyes politikát követtek, és így tisztességgel tudtak dolgozni a nehéz pénzügyi-gazdasági helyzetben is.
   
Bogdanov kifejtette: a konszern a kelet-szibériai  lelőhelyeken az előző évihez képest meg akarja duplázni a kőolaj-kitermelést, míg Nyugat-Szibériában minden erejét a szénhidrogének kitermelésének szinten tartására fordítja. Az elemzők szerint az elsőbbségi részvények esetében láthatóan ugyanazt a számítást alkalmazták, mint a korábbi években, ezért nem okozott meglepetést az osztalék mértéke, viszont a többi részvényre fizetendő osztalék a szakértők szerint csalódást kelt majd a piacon. A konszern a 31,6 milliárd rubelnyi osztalékot augusztus 26-ig szándékozik kifizetni a május 15-i dátummal összeállított tulajdonosi lista alapján.
    

A Surgutneftegas a Mol részvényeinek 21,2 százalékával rendelkezik, ezt a részesedést március végén vásárolta meg az osztrák OMV-től 1,4 milliárd euróért. Jelenleg a Surgutneftegas perli a Molt a Fővárosi Bíróságon, mer a magyar cég igazgatósága megtagadta a Surgutneftegas részvénykönyvi bejegyzését. A Surgutneftegas kéri a bíróságtól a Mol április 23-i közgyűlésen hozott valamennyi határozat megsemmisítését is. Az orosz konszern nem vehetett részt a Mol közgyűlésén, ahol olyan döntéseket hoztak, amelyek szinte lehetetlenné tették részvételét a magyar vállalat vezetésében, valamint megakadályozták,  hogy tovább növelje részesedését.
Hírügynökségi jelentések szerint közben Igor Szecsin  miniszterelnök-helyettes a héten az orosz kormány aggodalmát fejezte ki a Surgutneftegas Mol-beruházása körül kialakult helyzet miatt. Szecsin Veres Jánossal, az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság társelnökével tartott moszkvai találkozóján kijelentette: "a beruházás olyan léptékű, hogy a körülötte kialakult kedvezőtlen helyzet feltétlenül magára vonja Oroszország kormányának figyelmét".
    
Mint mondta, az orosz társaság megszerezte a beruházáshoz az orosz kormány támogatását. Arra is rámutatott, hogy az üzlet piaci úton jött létre, nem követelt egyéb egyeztetést, és úgy vélte, az ilyen beruházás hatékony és kifizetődő mindkét fél számára. Szecsin meggyőződésének adott hangot, hogy "a helyzet normalizálása kedvező lehet mind az orosz konszern, mind az orosz-magyar kapcsolatok egésze számára". Kijelentette, hogy a Surgutneftegas kapcsolatban áll a Mollal, és az orosz kormány arra számít, hogy a tárgyalások a magyar társaság feldolgozó kapacitásaiba való kőolajszállításokról szóló, hosszabb távú megállapodásokhoz vezetnek.
   
Az orosz politikus biztosította Veres Jánost, hogy az orosz fél kész meghallgatni a magyar kormány bármilyen javaslatát, véleményét. "Számítunk azonban az objektív megértésre mind az üzlet részleteit, mind pedig a magyarországi közvéleményben kialakuló ellenérzések elhárítását illetően. Értjük, hogy a magyar fél feltétlenül szükségesnek tartja, hogy további tájékoztatást kapjon." - mondta, és hangsúlyozta, hogy a Surgutneftegas az európai jogszabályok szerint járt el, és az üzlet teljes mértékben piaci jellegű és átlátható volt.
   
INA: forgalomban és mínuszban is az élen
Az oroszok betámadták a Molt
Jelentős jelentések: mi lesz a nagyjainkkal?
Oroszország éhes, de Magyarország ellenáll

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG