1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A felzárkózó európai piacok befektetési termékei jól teljesítenek az euróövezeti szuverén adósságválság közepette - hiába?
A felzárkózó európai piacok befektetési termékei jól teljesítenek az euróövezeti szuverén adósságválság közepette, ám nem szabad ezt a térséget sem "biztos menedéknek" tekinteni, mivel több csatornán is átterjedhet erre az országcsoportra a valutauniós "járvány" - vélekedtek helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

Fordult a kocka

A Barclays Capital - a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - által összeállított elemzés kiemeli, hogy miközben az euróövezeti gazdaságok adósbesorolásait sorra rontják a hitelminősítők, Közép-Kelet-Európában ellenkező irányú adósosztályozási folyamat zajlik. "Ez figyelemreméltó", mivel a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utáni időszakban még ezeket az országokat tekintette a piac Európa leggyengébb térségének.

A Barclays Capital londoni felzárkózó piaci elemzői szerint azonban "elbizakodottság" lenne a közép-kelet-európai országokat biztonságos befektetői menedéknek tekinteni, mivel ez a térség is ki van téve a potenciális euróövezeti járványveszélynek.

A ház szakértői szerint az euróövezettel közvetlenül határos országok közül Lengyelország és Csehország "néz ki a legjobban", ám a befektetési termékekben meglévő magas külföldi tulajdonosi arány nyomást gyakorolhat Lengyelországra, Csehországot elsősorban a kereskedelem esetleges visszaesése sújthatja, Magyarország pedig "mindkét tényezőt megszenvedné" negatív fejlemények esetén.

Csak kezelik a problémákat, meg nem oldják

A cég szerint jóllehet a múlt heti brüsszeli euróövezeti csúcson számos problémát kezelésbe vettek, ám az általános helyzet távolról sem megoldott, sőt ismét romolhat, és ennek hatásai több csatornán át is beszivároghatnak a közép-kelet-európai gazdaságokba.

A Barclays Capital londoni elemzői által azonosított "terjedési útvonalak" között van a térség függősége a külső - elsősorban a német - kereslettől, tekintettel arra, hogy a felzárkózó európai gazdaságok magánszektoraiban zajló folyamatos adósságleépítés valószínűleg még egy ideig nyomást gyakorol a belső keresletre.
A járványveszélyt okozó tényezők közé sorolja a ház az euróövezeti bankokkal fennálló szoros kapcsolatot. A Barclays Capital elemzői ezzel kapcsolatban kiemelik, hogy e bankok közül több is kapcsolatban van a gyengébb euróövezeti szuverén adósokkal, köztük Görögországgal.

Járványveszély!

Bujocska
A "menedéket kereső" befektetők egyelőre a svájci frankot és az aranyat favorizálják.
Mindemellett azok a közép-kelet-európai országok, amelyeknek folyamatos külső portfólió-beáramlásra van szükségük folyómérleg-hiányuk finanszírozásához, ki vannak téve a globális kockázatvállalási hajlam változásainak.

A járványkockázatok között említették a Barclay Capital londoni szakértői a térség adósságpiacain meglévő, megnövekedett külföldi befektetői pozíciókat, azzal a véleményükkel indokolva ezt a felvetést, hogy ha valahova nagy mennyiségű portfoliótőke áramlott be, onnan jelentős kiáramlás is lehetséges, "ha a likviditásra otthon van szükség".

Ez utóbbival kapcsolatban a cég elemzői kiemelik, hogy a befektetői pozíciók leépítése és a kockázati felárak ezzel járó emelkedése "hamar ördögi kört eredményezhet", és ha ez a folyamat olyan gazdaságban indul be, amelynek magas a függősége a külföldi befektetői finanszírozástól, az likviditási válságot okozhat.

A közép-kelet-európai gazdaságokat fenyegető euróövezeti járványveszélyről a múlt héten a Morgan Stanley bankcsoport citybeli befektetési részlegének felzárkózó térségi közgazdászai is átfogó elemzést állították össze; ők három lehetséges beszűrődési csatornát azonosítottak.

Az első az euróövezeti növekedés lassulása, amely lassíthatja a keletiek növekedését is, különösen azokban az országokban - Magyarországon, Csehországban és Romániában -, amelyekben nincs erőteljes hazai kereslet.
A második csatorna a nyugati bankok közép-kelet-európai kitettsége, amely a Morgan Stanley múlt heti elemzése szerint jelentős, és jóval meghaladja a görög bankok szerepét a délkelet-európai térségben.
A ház szerint végül a "magától értetődő" járványveszély a pénzpiacokról fenyeget: ezt jelzi, hogy az euró és a térségi fizetőeszközök közötti kockázatfedezeti keresztdevizás báziscsere-ügyletek felárai máris szélesednek.

Nincs kivétel

A Morgan Stanley londoni szakértői szerint ha a "járványpszichózis eléri Közép-Kelet-Európát", a 2008-ban történtekből levonható tanulság az, hogy a piac "képtelen a különbségtételre". Így fordulhatott elő például, hogy 2008 végén a cseh piacok is zuhantak, jóllehet a cseh háztartásoknak nem is voltak devizaalapú adósságaik, alacsony volt az államadósság és a folyómérleg-hiány, a cseh bankrendszer pedig szilárdan állt a lábán. Egyszerűen a közelség a nyomás alatt lévő országokhoz - Magyarországhoz és Romániához - elégséges volt annak a következtetésnek a levonásához a piacon, hogy "Csehország is csak egyike a közép-kelet-európai országoknak, és mint ilyen, semmiben nem különbözik a többitől" - állt a Morgan Stanley londoni részlegének múlt heti átfogó járványkockázati elemzésében.

MTI, Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG