1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az írek megsegítéséhez várhatóan 70-80 milliárd euró friss pénzre lesz szükség, ami az euróövezeti inflációt fogja gerjeszteni, és növeli a nemesfémek árát
Bár az ír kormány az elmúlt hetekben folyamatosan cáfolta, hogy külső pénzügyi támogatásra lenne szüksége, mostanra mégis mentőövért kiállt. Az írek megsegítéséhez várhatóan 70-80 milliárd euró friss pénzre lesz szükség, ami az euróövezeti inflációt fogja gerjeszteni, és növeli a nemesfémek árát – tájékoztat az aranypiac.hu.

A fokozatosan feltárulkozó ír adósságproblémákról szóló hírek éppen egy markáns nemesfémpiaci korrektúra közepette érkeznek. A dollárban számított aranyár 3,31%-ot vesztett az elmúlt héten, míg az ezüst árfolyama az 50-napos mozgóátlagának szintjén új padlót képezve megkapaszkodott, és 1,05%-ot még emelkedni is tudott az egy héttel korábbi záróárához képest.

Jelenleg az arany az 1.420 dollár feletti csúcsáról korrigál a várakozásoknak megfelelő mértékben, hiszen jót tesz most a lélegzetvételnyi szünet az elmúlt hónapokban látott viharos emelkedés után. Londonban a péntek délutáni fixingben 1342,50 dolláron állapították meg az árfolyamot, így most egyelőre minden jel arra mutat, hogy az 1.339 vagy legalábbis az 1.322,50 dolláros támaszok tartani fognak, és a nemesfém jegyzése nem fogja tesztelni a pszichológiailag fontos 1.300 dolláros értéket. A most következő hetekben az uncia árfolyama egy 1.350 és 1.400 dollár közötti sávban ingadozhat, mielőtt az év végéhez közeledve újra nagyobb lendületet venne a jegyzés fölfelé.

Az ír államadósság, amelyet szakértők már az idei ír GDP 32 százalékára várnak, azonban könnyen felülírhatja a papírformát. Igaz, hogy az ír államadósság más természetű, mint az év első felében tetőfokára hágó görög államadósság volt, az eredmény mégis ugyanaz. Az Európai Központi Bank kénytelen lesz beindítani a bankóprést, ami kétségkívül komoly inflációs nyomást generálhat, és ez elsősorban a nemesfémeknél vezethet áremelkedéshez. A megugró infláció mellett azonban még nagyobb hatással lehet a növekvő kockázati felárakból tovagyűrűző hatás (hitelpiacok beszűkülése, gazdasági válság elhúzódása, növekvő munkanélküliség, kieső állami bevételek, adóemelés, lakossági elégedetlenség), ami akár rövidtávon is az idén májusihoz hasonló körülményeket teremthet. Májusban a befektetők Európa-szerte a görög államcsőd veszélye miatt és az euró-rendszer összeomlásától való félelmükben vették a nemesfémeket olyan mértékben, hogy az ellátás akkor már-már akadozni kezdett, a sárga fém árfolyama pedig két hónap alatt 10%-ot emelkedett.

Az arany árfolyama éveken át az ezüst előtt járt, mígnem a fehér fém ára az utóbbi hetekben dinamikus önjáróként debütált - írja a közlemény. A konszolidációját már lezáró kurzus ismét enyhe emelkedésben van, és ezzel pozitív jeleket küld az arany piacára. A múlt heti technikai elemzés sejtetni engedte az ezüst kurzusának bekövetkezett magatartását. Most azonban mégis az emelkedő trendcsatorna alsó széléhez való visszatérés látszik valószínűnek 26 dollár környékén, mielőtt az árfolyam a korábbi 28 dollár feletti csúcsok felé venné az irányt. Az arany és az ezüst relatív aránya az elmúlt 10 év átlagában a 62-es érték közelében volt (1 gramm arany 62 gramm ezüsttel egyenértékű), a jelenlegi 50 alatti érték az ezüst relatív túlárazottságára utal.

A nemesfémekbe fektető tőzsdén kereskedett alapok (Exchange Traded Fund, ETF) készletei fontos indikátorok a piaci hangulatot illetően. A friss betétek az alapokba az alapok készleteit növelik és optimista befektetői hangulatot tükröznek, míg a kivétek az alapból a befektetők pesszimizmusát jelzik. A legnagyobb ilyen típusú alapoknál az elmúlt hetek tendenciái folytatódtak: enyhe csökkenés az SPDR Gold készleteiben (-0,12%) és az ezüstárfolyam erősödésével összhangban némi növekedés az iShares Silver-nél.

Kövesse valós időben a piacokat! Real-time deviza-, hazai és külföldi részvény-, árupiaci és indexalapú CFD árfolyamok ingyenes hozzáféréssel a nap 24 órájában! Kattintson!

Privátbankár

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG