1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Magyarország épp akkor tesz keresztbe a küldöldi befektetőknek a válságadókkal, amikor helyet keresnek a pénzüknek
A Saxo Bank elemzése szerint 2011-ben folytatódik a világgazdaság fellendülése, azonban Kínának és a többi feltörekvő gazdaságnak vigyáznia kell a buborékokkal. Magyarország épp akkor tesz keresztbe a küldöldi befektetőknek a válságadókkal, amikor helyet keresnek a pénzüknek - a tőkekivonás jelei már láthatóak. A bank vezető elemzője szerint ha nem kezdünk strukturális reformokba, soha nem engednek maguk közé az eurózóna tagállamai

Nemzetközi kitekintés

Az online kereskedésre és befektetésekre szakosodott Saxo Bank 2011. évi Pénzügyi kitekintésében úgy fogalmaz, hogy 2011 a fellendülés szempontjából előnyösen telik. A 2010 második felében megfigyelt pozitív trendek 2011 elején folytatódnak, különösen az év első felében van esély arra, hogy a társaságok a vártnál nagyobb nyereségről számolnak majd be.

Ennek a fonákja viszont az, hogy 2011 második felében már jóval ritkábban számíthatunk nyereségfronton meglepetésekre, hiszen a vállalkozásoknak pangó végfelhasználói kereslet, csekély forgalombővülés és magas bemeneti költségek mellett kell majd a fedezeteket megtermelni - olvasható a Saxo Bank közleményében.

A koppenhágai központú bank elemzői szerint az Egyesült Államokban általában a gazdaság gyorsulása várható, így az év végére a növekedés akár 2,7%-os is lehet. Másrészt viszont a kínai gazdaság lelassul, és éves összehasonlításban az általánosan elvárt 10%-hoz képest mindössze 8% növekedést realizál. A bank attól is tart, hogy amennyiben a portugál államadósság esetleg támadások célpontjává válik, Spanyolország lehet a következő "sütnivaló kismalac". Az Egyesült Királyság számára 2011 a stagnálás éve lesz, bár a gazdasági trend hosszabb távon megfordulhat, erre azonban 2012 előtt nemigen lehet számítani.

A Saxo Bank véleménye szerint a volatilitás csak növekedhet, különösen a feszültségektől terhes globális makrogazdasági helyzet miatt.

A Saxo Bank részéről nyilatkozó Christian Blaabjerg szerint amíg az EKB, a Fed, a japán és a brit jegybank könnyű futamra számíthat, addig Kína és a többi feltörekvő gazdaság élet-halál harcra készül az esetleges eszköz- és hitelbuborékok ellen. Most a pénzügyi rendszer iránti bizalom helyreállítása a fő feladat, ehhez a jövőben szigorúbb szabályokra van szükség, és büntetést érdemelnek azok a bankok is, amelyek túl nagyok a bukáshoz.

A bedőlő bankok múltban elkövetett meggondolatlanságaiért a számlát most sok esetben az adófizetőknek kell rendezniük, de ezeknek a bankoknak egyszer s mindenkorra tudomásul kell venniük, hogy a jövőben csak magukra hagyatkozhatnak. Ugyan a kormányok emelik az adókat és visszafogják a kiadásaikat, a nagy államkötvény-buborék egy évvel ismét közelebb kerül ahhoz, hogy végre szembesüljön a fiskális valósággal.

Hazai kitekintés

Magyarország növekedési kilátásait illetően alapvetően optimista a Saxo. 2011-ben 2,6%-os növekedésre számítanak azzal, hogy bizonyos kockázatok megvalósulása esetén az elért eredmény a vártnál rosszabb lehet. A magyar export erőteljesen függ a német gazdaság alakulásától (a kivitel 25%-a ebben a viszonylatban realizálódik), és mivel számításaik szerint az eurózóna akadozó kereslete miatt maga a német export is csökkenhet, ennek negatív következményei lehetnek Magyarországra nézve is.

Jó hír, hogy a költségvetés hiánya csökken, de az adósságállomány GDP-hez viszonyított szintje még mindig magas, és a kérdés az, hogy az ideiglenesen kivetett adók lecsengése után további reformok nélkül is fenntartható marad-e az államháztartás.

További kockázatot jelent, hogy a magyar háztartásokat érzékenyen érinti a CHF árfolyamának változása. 2010-ben a CHF 23%-kal értékelődött fel a forinttal szemben, és ha árfolyama 2011-ben még magasabbra szárnyal, a magyar háztartások feszült helyzetbe kerülhetnek.

Rövid távú pénzgyűjtés helyett reformokra lenne szükség

A magyar gazdaságban olyan folyamatok mennek végbe, amelyekkel kapcsolatban közgazdászként meglehetősen szkeptikus vagyok - fogalmazott a Privátbankárnak adott interjújában Christian Blaabjerg, a Saxo Bank vezető elemzője. A válságadók és a nyugdíjrendszer átalakítása is arról szól, hogy Magyarország rövid idő alatt akar sok pénzt szerezni a deficit csökkentése érdekében. Nincs is ezzel semmi probléma, ha ezt strukturális reformok követik - amennyiben azonban ezek elmaradnak, hosszú távon a költségvetés finanszírozása nem lesz fenntartható - véli a szakértő.

Blaabjerg szerint a magyar kormány eddig rendkívül keveset tett azért, hogy csökkentse a költségvetési kiadásait, de előbb-utóbb rá fog kényszerülni - a világon mindenhol ez történik. Ez fájdalmas intézkedésekkel járhat: akár a közszféra bérének, akár létszámának csökkentésére is szükség  lesz. Komoly kihívást jelent azonban, hogy a magyar gazdasági növekedés nem elég nagy ahhoz, hogy a magánszektor felszívhassa az állami szférában felszabaduló munkaerőt, ami így növekvő munkanélküliséghez vezethet.

A világgazdaságban éppen a talpraállás, a fellendülés időszaka zajlik, Közép- és Kelet-Európa iránt egyre inkább növekszik a nemzetközi befektetői érdeklődés. Magyarország a válságadókkal éppen ebben a környezetben küldött egy rossz üzenetet: ne fektessétek be nálunk a pénzeteket, mert keményen meg fogjuk adóztatni a nyereségeteket - véli a Saxo Bank elemzője. Ennek hatására olyan óriáscégek, mint a Deutsche Telekom vagy a Lukoil bejelentették, hogy felfüggesztik magyarországi beruházásaikat.

Ezek egyértelmű jelzések a kormánynak arra, hogy amennyiben szeretnék az országba beáramló tőke mennyiségét növelni, akkor rossz úton járnak. Christian Blaabjerg szerint csak évek múlva derül ki pontosan, hogy mekkora kárt okozhat az országnak a hűvös viszony a külföldi befektetők és a kormány között, de már tapasztalhatóak a jelei annak, hogy a befektetők inkább kivonják a pénzt Magyarországról.

A nyugdíjrendszer átalakításával kapcsolatban a szakértő megjegyezte: hasonló folyamat korábban az Egyesült Államokban is lezajlott, amikor a költségvetési lyukakat a nyugdíjalapok pénzével tömködték be. Azt azonban fel kell ismerni, hogy amennyiben ezeket a pénzeket most felhasználják, elköltik, akkor előbb-utóbb meg kell emelni az adókat, hogy visszapótolhassák a hiányzó összeget a rendszerbe.

Az eurózóna tagállamaiban jelenleg rengeteg a kétely az új tagok felvételével kapcsolatban. Miután kiderült, hogy Görögország a statisztikai adatok kozmetikázása segítségével vezethette be a közös pénzt, a tagállamok ügyelnek arra, hogy ez mégegyszer ne következhessen be. Magyarországnak a bizalom megerősítése érdekében fel kell hagynia a válságadóhoz hasonló "képtelen" eszközök alkalmazásával; ehelyett végre kell hajtani a nagy állami rendszerek strukturális reformját. A tagállamok ugyanis - és különösen Németország - nem fognak olyan országot maguk közé engedni, ahol "nem egészséges" szerkezetű az államháztartás. Ezek alapján - ahogy már hosszú évek óta, idén is - körülbelül 5 évre vagyunk az euró bevezetésétől a szakértő véleménye szerint.

Bár vannak kétségek, a Saxo vezető elemzője szerint azért lesz még 5 év múlva euró - ennek érdekében azonban az eurózóna szabályozási rendszerét gyökeresen meg kell újítani. Mindenekelőtt egy közös eurókötvény bevezetésére van szükség, valamint egységes fiskális politika kialakítására. Az egységes monetáris politika ugyanis nem működik 16 (január elseje, azaz Észtország csatlakozása óta 17 - a szerk.) féle fiskális politikával - ezek a legfontosabb teendők az euróövezetben, amint a mostani krízishelyzetnek vége, és nem lesz több megmentésre szoruló tagállam. Jelenleg azonban az európai szervezet nem mozdul elég gyorsan; ha az intézményrendszer átalakítási folyamatát nem sikerül felpörgetni, nagyon mély válságba zuhanhat az európai gazdaság - véli Christian Blaabjerg.

Privátbankár - Gáspár András

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG