1p
Egy befektetési bank friss elemzése szerint a kötvénypiacon vannak arra utaló jelek, hogy Németország még nemet mondhat Görögországnak - holott a mentőcsomagot már a Bundestag is megszavazta
Eljutottunk odáig, hogy ma már a világ összes bankja arra játszik, hogy milyen erős országában a banki forrásokat feltöltögető államháztartás - felértékelődött a "nemzeti kasszák" szerepe a szektorban, állapítja meg friss elemzésében a Saxo befektetési bank.

Kétségtelen, hogy az ún. PIIGS-országokban és néhány kelet-európai országban, például Romániában és Magyarországon vannak problémák. Ha ezek az országok nehezen meghozható döntések alapján nem vezetnek be "értelmes" reformokat, okkal félhetünk attól, hogy a nem is olyan távoli jövőben fizetésképtelenné válnak. A G10 országok fenntartható finanszírozása mellett nem igazán számít, ha ezek közül az országok közül egy vagy több bedől, és átütemezi adósságát. A baj az, hogy az ő finanszírozásuk sem fenntartható - hívja fel a figyelmet rá a Saxo.

A Saxo szerint az alábbi országokban lehet nagy gond a jövőben az államadósság szintje: az USA, az Egyesült Királyság, Japán, Spanyolország és Franciaország.
A bank igen pesszimistán ítéli meg a jövőt, mint írják "a költségvetési hiányok kora még legalább 3-5 évig vagy akár hosszabb ideig is folytatódik" - a felelősség ezért pedig a politikát terheli a Saxo szerint.

A fogyasztók pedig csak mérsékelten csökkentették kiadásaikat. Az USA gazdaságára jellemző fogyasztás/GDP arány példu8l még manapság is 70% körül ingadozik, ami a hosszú távú növekedéshez túlságosan magas.

A bankok kozmetikáznak?

A Saxo nem válogat a kifejezésekben, amikor a bankszektor helyzetét elemzi, az elemzők szerint a "bankok folyamatosan lódítanak a mérlegük állapotáról, és sejtésünk szerint a többségük továbbra is fizetésképtelen". Az Egyesült Államokban a jelzáloghitelek nagyarányú bedőlése okoz gondot, míg Európában mindehhez hozzájárul a Dél-Európa felé vállalt kitettség is. Az elemzés szerint nem várható, hogy a bankok a következő tíz évben ismét beindítják az értékpapírosítási/hitelezési gépezetet.

Németország nemet mondhat?

Amíg Berlin úgy akarja, egyben marad az euróövezet
Európában az üzlet mindaddig a szokásos mederben folytatódik, amíg a kötvénypiacok egyértelműen vissza nem utasítják az állami fogyasztás finanszírozását. A "kamatkülönbözet kontra Németország" játszma magasabb szintre kerül, és a kötvénypiacokon a költségvetések fenntarthatósága lesz a központi téma.

A biztonságos kikötőnek tekintett és erős államháztartással rendelkező Németország, Dánia, Norvégia és Svédország helyzetéből előnyt kovácsolhat ebben a helyzetben. Egyre valószínűbbnek látszik, hogy a a 10 éves német állampapír kamata 2010-ben eléri a 2,25%-ot. Ezzel párhuzamosan a PIIGS kamatkülönbözete Észak-Európához képest a közelmúlt szokása szerint felfele araszol - írja a bank elemzése.

A Saxo elemzői szerint a kötvények kamataiból akár még az is kiolvasható, hogy Németország végül nem vállalkozik Görögország megsegítésére - ez amúgy homlokegyenest ellentmond az eddig ismert elemzői konszenzusnak, ráadásul a mentőcsomag már átment a legnehezebbnek gondolt akadályon, hiszen azt már megszavazta a Bundestag.

Súlypont-áthelyeződés kelet felé

"Szerintünk a piac figyelme fokozatosan kelet felé fog fordulni. Nemsokára Kelet-Európa országai következnek, és Romániát, Magyarországot illetően már meg-megmutatkoznak az aggodalom jelei" - így a Saxo. A piacon egyre többen számítanak kelet-európai átütemezésre, mert az IMF pénzszűkétől szenved, és mivel meghatározó tényezőnek tekinthető, (ismét) aggódnunk kell a Balti országok miatt is - vélik a Saxo elemzői.

A "figyelemeltolódás" következő lépése pedig Kína lesz. Kína a globális növekedés nehézgépe, amely a világ nyersanyagtermelésének durván egyötödét-egyhetedét fogyasztja el. "Mivel Kína par excellence marginális vevőnek minősül, nem sok fantázia kell annak elképzeléséhez, mi fog történni a nyersanyagok piacán, ha Kínában a fenntarthatatlan szintre feltornászott ösztönzés elapad" - figyelmeztet a bank. Hozzáteszik, 2011-től véleményünk szerint a kínai gazdaság növekedése 5-6%-ra mérséklődik.

A Saxo szerint ilyen helyzetben a bajban lévő államok politikai vezetésének fel kellene vállalniuk, hogy visszafogott növekedés mellett ("ronda GDP-adatokat produkálva") a hiány csökkentésére fókuszálnak, lehetőleg minél gyorsabban. Így például  nyugdíjkorhatárt kellene 2-3 évvel megemelni, az állami alkalmazottak bérét 5-10%-kal, a szociális transzfereket pedig 5%-kal kellene csökkenteni - ahogy a Saxo írja, ez már sok orszában elég lenne az egyensúly helyreállításához. Az elemzők szerint a piac megnyugtatásához ezek nem is igen jelentenek nagy áldozatot, de mint megjegyzik, a politikai elit nem elég gyorsan lép, túl lassúak a döntéshozatali mechanizmusok.

Összefoglalva, a válságnak csak két megoldása van: az adósság átütemezése (amire Görögország kényszerül) vagy az azonnali hiánycsökkentés (például Németország).

Privátbankár - Zsiborás Gergő

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG