1p
Kína a műkincspiacon is előretör: az ázsiai ország vevői uralják az árveréseket, a nagy aukciósházak sorra nyitják ázsiai irodáikat
Kína a műkincspiacon is előretör: az ázsiai ország vevői uralják az árveréseket, a nagy aukciósházak pedig sorra nyitják ázsiai irodáikat, hogy kiszolgálják az érdeklődést.

Legutóbb a Sotheby´s húzta fel árbocára a kínai zászlót, a
z amerikai, brit, francia és svájci központ után nemrég Hongkongban is irodát nyitott a patinás árverési ház. A Kínához tartozó sziget az utóbbi időben New York és London után a műkincspiac harmadik számú központja lett, nem utolsósorban a világ legnépesebb országa növekvő gazdasági és politikai hatalma miatt.

A Sotheby´s ázsiai aukciói eladásainak felét kínai vevőkkel bonyolították, 2006-ban ez az arány még csak 15 százalék volt. A rivális Christie´s is hasonló sikereket könyvelhetett el, a legértékesebb műkincseket felvonultató 11 licitből haton kínai vevők vitték el a legdrágább darabokat, összességében pedig az eladások 21 százaléka irányult Kínába.
   

A jelenség hozzáértők szerint Kína gyarapodását és egyre kifinomultabb ízlését tükrözi, de azt is, hogy az ázsiai ország művészeti téren is szuperhatalom akar lenni. "Mivel lehetne jobban kiegészíteni a politikai és gazdasági befolyást, mint a császárság korabeli képekkel és kerámiákkal? Mi lehetne jobb annál, hogy visszavásárolják azokat a kincseket, amelyeket a gyenge Csing-dinasztia idején hurcoltak el Kínából?" - vetette fel a kérdést Kevin Ching, a Sotheby´s ázsiai részlegének feje.
   
A Sotheby´s 2009 októberében 85,78 millió hongkongi dollárért (hozzávetőleg 2,2 milliárd forint) adott el kínai vevőnek egy császárságkorabeli trónust. A vételár eladási rekordot jelentett, korábban nem adtak ilyen magas összeget kínai bútorért.
   
Nicolas Chow, a Sotheby´s kínai művészettel foglalkozó nemzetközi vezetője szerint a dicsőséges múltból származó műkincsek visszavásárlásával a kínai vevők újjáépítik identitásukat. "Egy császár pecsétjét kézbe venni olyan, mintha a történelem egy szeletét tartanák kezükben" - mondta a szakember.
   
A két nagy aukciósháztól eltérően a Bonhams Hongkong mellett már Tokióban is nyitott fiókot, kifejezetten azért, hogy szemmel tartsák a kínai művészet remekeit gyűjtő japán vásárlókat. A japán vevők ugyanis a nyolcvanas évek gazdasági felfutásában alaposan bevásároltak a kínai műkincsekből, a Bonhams ottani irodája így most azt pásztázza, hogy mikor válik elérhetővé kínai ügyfeleik számára egy-egy Japánban lévő remekmű.
   
A kínai vevők érdeklődése azonban túlmutat az ország múltját jelentő művészeten. Az ékszerek, órák, borok, valamint a második világháború utáni nyugati művészet is izgatja őket. Ezt az is alátámasztja, hogy a Christie´s borárverései nagyobb bevételeket hoznak a New York-i és londoni aukcióknál. Ráadásul míg az európai vevők gyűjteményüket gyarapítják a ritka nedűkkel, addig a kínai vásárlók azonnali fogyasztásra szánják a megvett italokat.
   
Az ékszereket tekintve már csak Genf előzi meg az ázsiai piacot, tavaly novemberben 10,8 millió amerikai dollárért (2,2 milliárd forint) kínai vevő csapott le egy borsó nagyságú rózsaszín gyémántra Hongkongban. "Őszintén mondom, régebben valahol máshol tudták volna csak eladni" - vélekedett Jonathan Stone, a Christie´s ázsiai üzletágának egyik vezetője. Az aukciósházaknak csak egy aggodalma van, és ez nem az, hogy hol találnak tehetős vevőket, hanem hogy tudnak-e elég minőségi tételt találni a növekvő igények kielégítésére.

Gigantikus terveket sző a Szépművészeti
Gazdag halottak: Jackson kiütötte Elvist

MTI

Címkék: Befektetés
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Befektetés Gyémántbiznisz földi halandóknak?
Privátbankár.hu | 2020. február 19. 13:39
Már a standokon a Piac & Profit legfrissebb száma! Gyémánt, mint alternatív befektetési forma? Erről és számos más érdekes témáról olvashat a februári lapban. Körbejártuk a magánegészségügy kérdéseit, beszélgettünk az Erste Bank vezérigazgatójával, írtunk a kiberbiztonságról, de olvashat a Nemzetközi Beruházási Bankról is a magazinban.
Befektetés Az MNB 5 millióra bírságolta a 4iG-t a lefújt T-Systems-ügylet kapcsán
Privátbankár.hu | 2020. január 23. 08:37
A bennfentesek jegyzékének jogsértő módon történő összeállítása miatt, emellett a T-Systems anyacégével, a Magyar Telekom Nyrt.-vel szemben is hozott intézkedést az MNB.
Befektetés Megtudtuk, mennyi vagyona van a Pallas Athéné alapítványoknak
Privátbankár.hu | 2020. január 22. 13:33
A legfrissebb kimutatás szerint 274,8 milliárd forintra nőtt a vagyon, ebből 8,8 milliárd még mindig bankbetétben van.
Befektetés IMF: 3 százalékos kamattal is ugyanennyire vinnék a MÁP Pluszt
Csabai Károly | 2019. december 6. 13:04
Ami a költségvetés kiadásait akár több száz milliárd forinttal mérsékelné – állapítja meg a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországról kiadott legfrissebb jelentése. Az nem tartja jó ötletnek, hogy a büdzsé kizárólag belföldről finanszírozza magát, mivel a mélyponton lévő kockázati felárunk miatt a külföldi forrásbevonás most jóval olcsóbb.
Befektetés Holnap reggel sokan maradhatnak hoppon a bankjegykiadó automatáknál
Baka F. Zoltán | 2019. október 31. 14:18
Holnap lejár a banki azonosítás határideje, bajba kerülhet, aki ezt elmulasztja. Sok nyugdíjas és a külföldön élők is a veszélyeztetettek körébe tartoznak. Az első határidő idén június 26 volt, de mivel az érintettek egy nagyon jelentős hányada - több százezer magánszemély, illetve vállalkozás - késlekedett a procedúrával, a kormány úgy döntött, hogy október 31-ig meghosszabbítja az eredeti határidőt.
Befektetés Sikeres volt az Opus Global Nyrt. kötvényaukciója
Privátbankár.hu | 2019. október 25. 17:10
A teljes tervezett mennyiségben lejegyezték a befektetési holding értékpapírjait.
Befektetés Áramhálózattal bővít az Opus, megveszi a Titászt
Privátbankár.hu | 2019. október 4. 14:05
Áramhálózattal bővítheti stratégiai portfólióját az Opus befektetési holding, miután megveszi a Titász 100 százalékos részvénycsomagját.
Befektetés Nyár végére csúszhat a nyugdíjkötvény kibocsátása
Csabai Károly | 2019. április 2. 06:00
Javában folyik a munka a kormányzati színfalak mögött annak érdekében, hogy megvalósuljon a Varga Mihály által 2018 végén megjelölt cél: a január végén közel 5900 milliárd forintos lakossági állampapír-tulajdon öt év alatt megduplázódjon. A jelet a pénzügyminiszter tavaly novemberben adta meg, bejelentve egy újfajta, nyugdíj-előtakarékossági magyar állampapír kibocsátását.
Befektetés Tőkét vontak ki a Skálából a tulajdonosok
Privátbankár.hu | 2019. január 21. 17:01
Az egykori patinás üzletlánc jogutódjának számító ingatlanbefektető cég 180 millió forinttal, 540 millióra szállította le az alaptőkéjét.
Befektetés Már közel ötezer milliárdot kezelnek a hazai privátbankárok
Privátbankár.hu | 2019. január 15. 11:55
Több mint 43 ezer magánszemély összességében immár csaknem 5 ezermilliárd forintos vagyonát fialtatta 2018 végén a 16 hazai privátbankári szolgáltatónál.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG