Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A bankkártyához kapcsolódó biztosítás esetén is érdeklődjön pénzintézeténél utazás előtt. A biztonságos utazás bankkártyához kötött biztosítás nélkül is könnyen elérhető: az ország elhagyása előtt, ma már telefonjáról is könnyedén elintézheti.

Évek óta állandónak mondható a külföldre utazók közül utasbiztosítást kötő honpolgárok aránya. Egy-egy jelentősebb káresemény felhívja ugyan a figyelmet a biztosítási védelem fontosságára, ugyanakkor hatása csak ideig-óráig tart, nem változtat a kialakult szokásokon.

A számok azt mutatják, hogy a kiutazók mintegy 30 százaléka köt biztosítást indulás előtt, s egyelőre ezt a platformok bővülése sem módosította jelentősen, noha folyamatos az eltolódás az online irányba - összegez Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezető igazgatója.

Az online felületeken megköthető utasbiztosítások egyre népszerűbbek, hiszen amellett, hogy megkötésük egyszerűbb, áruk - az egyszerűsített adminisztráció és kisebb költségek miatt - általánosságban  kedvezőbb, mint az offline biztosításoké. További előnyük, hogy mind az online felületen, mind az mobiltelefonon megköthető biztosítások még az országhatár átlépésekor is elindíthatók.

Az Union például szerződést kötött a mobilszolgáltatókkal, ráadásul Bóna szerint a mobilról biztosítást kötők tudatosabbak és általában a magasabb limitekre kiterjedő biztosítást kötik meg.

Ezek nélkül ne utazzon!

1.Mi az utazás célországa, mire lehet ott szüksége? A nyelvet beszéli-e?
2.Ellenőrizze, rendelkezik-e bármilyen, bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással!  
3.A kártyához kapcsolódó biztosítás milyen egészségügyi limitekkel bír?
4.Van-e felelősségbiztosítási védelem?
5.Elegendő-e ez a védelem az utazása céljától függően?
6.Gondolja át, milyen limitekre kell figyelnie!
7.Az utasbiztosításhoz kapcsolódó info/assistance kártyája kéznél van-e?
8.Mit vigyen magával a biztosítás érvényességét igazolandó?
9.Iratait másolatban tartsa magánál!

 

 

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások javítják a kiutazók védettségi arányát. A költségekre érzékenyebb kiutazók egyre inkább megelégednek azzal, amit a kártyájuk biztosítása tud, és beérik szerényebb védelemmel, míg korábban egyéni utasbiztosítást is kötöttek. Ugyanakkor az utóbbi évek kárbejelentési adatai szerint egyre nagyobb hányadban a bankkártyához köthető biztosításokhoz kapcsolódóan érkeznek bejelentések. Általában ezek a biztosítások alap szintű szolgáltatásokat tartalmaznak, ezért, utazáskor jó, ha szem előtt tartjuk az egyéni utasbiztosítás előnyeit. Vagyis azt, hogy ezen konstrukció esetében a védelem az utazás céljának megfelelően személyre szabható.

Idei mérleg: több a személyi sérüléses baleset

Érdemes körültekintőnek lenni főként a nagyobb kockázattal járó utazási célnál - például síelésnél -, és megnézni, mire nyújt, és mire nem nyújt fedezetet egy utasbiztosítási konstrukció. Az utasbiztosítások nagy előnye az asszisztenciaszolgáltatás, amely azonnali segítségként, az utas anyanyelvén vehető igénybe. Az asszisztencia orvost küldhet, tolmácsol, ha szükséges, a megfelelő egészségügyi intézményhez irányít, hiszen az e szolgáltatást nyújtó nemzetközi hálózatoknak minden országban van helyismeretük. 

„Általában elmondható, hogy a szervezett utazásoknál magasabb a védelem, mint egyéni kiutazásnál – adott esetben az utazásszervező helytállhat bizonyos problémák esetén -, míg erre a segítségre az egyéni utazók semmiképpen nem építhetnek”- emeli ki Bóna Katalin. „2011-ben kicsit magasabb kárhányadot tapasztaltunk, elsősorban a személyi sérüléssel járó balesetek magasabb száma és költségei miatt.”

A legfontosabb fedezetbeli különbségeket mindig érdemes ellenőrizni; az egészségügyi és kórházi ellátás limitjeit, a mentős betegszállítás, felelősségbiztosítás, a poggyászbiztosítási limitek, és családtagokra vonatkozó fedezet meglétét, mértékét. Jó, ha az utazó tisztában van vele, hogy ezek a feltételek az utasbiztosítás által minden esetben adottak, míg az Európai Egészségbiztosítás Kártya (EEK) kiváltása csupán az állami egészségügyi ellátásokat fedezi. „Az egészségügyi ellátások költsége nekünk, magyar állampolgároknak gyakorlatilag átláthatatlan, azzal sem vagyunk tisztában, mennyibe kerül egy-egy esetben az ellátásunk itthon. Mivel e költségeket nem érzékeljük, azt sem tudjuk, mennyit kellene külföldön fizetnünk.. Eközben egy magán-egészségbiztosítással rendelkező osztrák állampolgár számára külföldre utazáskor is evidens, hogy tájékozódjon, a célországban biztosított-e egészségügyi ellátása. Az utasbiztosítás nyújtotta előnyök tudatosabb felhasználásához szemléletváltásra van szükség hazánkban, ez is része a felelősségteljes öngondoskodásnak. ” - véli Bóna Katalin.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.