5p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az autósok többet fizetnek, a biztosítók csak csökkenteni tudják a veszteségeiket, a költségvetés ugyanakkor hízik a kgfb-átlagdíjak növekedésén. A kedvezmények átdolgozása hosszú távra szóló változásokat jelenthet.

Mindenki új díjat hirdetett, így tovább versenyez a piac az évfordulós váltókért a kgfb-piacon. A verseny iránya ugyanakkor ellentétes a korábbi évekével – ezúttal az esetek döntő részében azzal nyerhet új ügyfelet egy-egy biztosító, hogy a versenytársaknál kisebb mértékben emeli díjait. Az autósok zöme így akkor is díjemelkedésre számíthat, ha épp kármentessége okán magasabb bónusz-fokozatban kerül.

10-15 százalékos díjemelés

Az ügyben leggyorsabban véleményt formáló on-line biztosítási alkuszcégek közül a biztositas.hu átlagosan 10-15, de bizonyos szegmensekben akár 20 százalékos díjemelkedést is prognosztizál. A piacvezető Netrisk.hu szerint ugyanakkor a nála kötött új szerződések átlagdíja 12.500 forintra fog emelkedni a „kampányban”, szemben a tavalyi 11.300 forintos mértékkel.

Azt, hogy a 2,691 millió személyautó közül a 1,433 millió január 1-jei évfordulós autós speciális szegmenst képvisel, mindennél jobban jelzi, hogy az érintettek Netrisk által prognosztizált jövő évi átlagdíja közel 40 százalékkal marad el az évközi piac 19.887 forintos átlagdíjától, ami annak köszönhető, hogy az érintett autósok körében a piaci átlag 38,7 százalékánál magasabb a legkedvezőbb, B10-es kategóriában lévő autós, akik amúgy a meghirdetett átlagdíjnál 50 százalékkal kedvezőbb díjon szerződhetnek új biztosítóhoz.

A fentiek nyomán tehát az év végi váltókat önmagában nem nyomná „agyon” a százalékokat forintra átszűmítva 1-2 ezer forintos díjemelés, hiszen a korábbi évek drasztikus díjcsökkenése után az elmúlt 1-2 kampány adatai azt mutatják, hogy a váltók toleranciaszintje valahol 2 és 3 ezer forint között mozog, ennél kisebb nyereségért nem lépnek.

Átalakuló kedvezményrendszer

Épp ezért fontosabb áttekinteni, hogy a biztosítók tarifáiban milyen olyan újdonságok találhatóak, amelyek hosszú távra szólnak – ez pedig a kedvezményrendszer átalakítása.

Az egyik sarkallatos pont, hogy a korábbi – sokak szerint a jogszabály félreértelmezésén alapuló - felügyeleti tiltás elmúltával (törvénymódosítás történt) a biztosítók ismét szabadabban bánhetnek a bónusz/malusz rendszerrel: többletkedvezményt adhatnak a B10 kategóriát elért ügyfeleknek, illetve az általános szinttől jelentősebb (károkozói) pótdíjat szabhatnak ki a vétő autósoknak. Az idei kampány során több biztosító is megemelte a kárt okozóautósok díjszorzóját, amely révén a biztositas.hu szerint az autósoknak dupla, esetleg tripla díjat is fizetniük kell. A portál gyorsmérlege szerint komoly díj átrendeződést jelenthet az, hogy több biztosító is kivezeti az eddigi legnépszerűbb kedvezményt, a gyermekes autósok kedvezményét, ez pedig az esetek döntő részében 10 százalékos kedvezmény elvesztését jelenti. (A lépés annak fényében érdekes, hogy a biztosítók eddig egyöntetűen arra hivatkoztak, hogy ez a kedvezmény áll a legbiztosabb statisztikai lábakon.) A kedvezmények kivezetése aligha köthető csak a kampányhoz, így komoly mértékben befolyásolja a következő időszak díjait is.

A díjemelkedést döntően a casco- vagy lakásbiztosítás egyidejű megkötésével, az úgynevezett együttkötési kedvezménnyel lehet csökkenteni, illetve az elektronikus ügyintézésre adott díjkedvezmény is megmaradt a társaságok döntő többségénél. A Netrisk.hu adatai szerint ugyanakkor a szerezhető kedvezmények maximális mértékét a biztosítók 25-50 százalékban maximálták.

Van miért emelni

Azt, hogy díjemelés szükséges szinte mindenki tudja, érti: a kgfb. Átlagdíja Magyarországon 64 euró (19 887 forintos), míg Olaszországban 436, Belgiumban 306, Németországban 228, Görögországban 267 eurót fizetnek évente a kgfb-biztosításért az autósok, de Romániában is 115, Lengyelországban pedig 103 euró az éves kötelező biztosítás átlagdíja. Ehhez járul hozzá a növekvő kárhányad, amely a gazdaság fejlődési pályára állásával, a családok kissé jobb anyagi helyzetével s eképp magasabb autóhasználattal hozható összefüggésbe. A statisztikák szerint 2011. óta folyamatosan nő hazánkban az üzemanyag-fogyasztás, ami az autóhasználat egyik fő indikátora. Mindeközben a személyi sérüléses károk esetében a megítélt kártérítések összege (köszönhetően az amerikai mintára erre szakosodó ügyvédeknek) komoly mértékben nő, s a szerviz alkatrész-költségek valamint óradíjak is emelkedtek. A biztositas.hu szerint a biztosítók a 2013-as üzleti évben 6 milliárd forintot buktak a kötelező biztosításon, az üzletág veszteségeit már a felügyelet is a rendszerkockázatok között tartja nyilván. Ami jól látható, hogy a prognosztizált díjemelkedéssel sem tud majd számottevő nyereséget felmutatni majd az üzletág, sőt, a vélekedések szerint csak a veszteség mértéke csökken majd némileg.

Az igazi nyertes a büdzsé

Aki ugyanakkor egyértelműen kedvezően kerül ki az idei díjemelkedésből az a költségvetés. Ha a biztosítási szektor 2013-as 82,041 milliárd forintos díjbevételével számolunk és 15 százalékos díjemelkedéssel kalkulálunk (bár 2014-ben is kismértékben nőttek a díjak), akkor a költségvetés biztosítási adóbevétele csak a kgfb-szegmensből 24,6 milliárd forintról 28,3 milliárdra nő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG