1p
Az idei év különösen szélsőséges időjárási jelenségei miatt az árvizek és a viharok eddig nem tapasztalt pusztítást okoztak az országban
Az idei év különösen szélsőséges időjárási jelenségei miatt az árvizek és a viharok eddig nem tapasztalt pusztítást okoztak az országban. A Generali-Providencia Biztosító az idei évben eddig közel 102 ezer elemi kárbejelentést regisztrált az időjárás miatt károsodott lakóépületekre és ingóságokra, ezek becsült kárértéke meghaladja a 12,5 milliárd forintot. Tavaly egész évben 4 milliárd forint alatt maradt a 47 ezer elemi kár értéke. A mezőgazdasági károk további 2 milliárd forintot tettek ki, a gépjárművekben pedig több mint 320 millió forintnyi kár keletkezett az időjárás miatt.

Magyarországon egyre gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek. Idén májusban két olyan erősségű ciklon is megjelent az ország felett, melyekhez hasonlót eddig csak tízévente tapasztalhattunk. Emellett megdőlt a csapadékrekord is ebben a hónapban, és a természeti katasztrófák mellett kellett idén megbirkóznia hazánknak a Devecser-Kolontár térséget érintő vörösiszap-katasztrófával is. Noha az adatok azt mutatják, hogy az éves csapadék mennyisége Magyarországon minimálisan csökkent az elmúlt időszakban, az eloszlása egyértelműen megváltozott. Az évszakok is kezdenek eltolódni, és a csapadék is a megszokottnál kisebb helyen és sokkal koncentráltabban csapódik le, ami az árvizek kialakulásához vezet. Mindez pedig azt jelenti, hogy a szélsőséges időjárási helyzetekre a következő években is fel kell készülni.

A kárbejelentések számát vizsgálva megállapítható, hogy 2010 eleje óta összesen 101 829 elemi kárbejelentés érkezett a társasághoz, ezek becsült kárösszege eddig 12,51 milliárd forint. A kárbejelentések több mint 96 százalékát a Generali már lezárta. A legtöbb kárt a vihar okozta, a bejelentett viharkárok száma 55 908. Emellett 23 448 káreset a felhőszakadás, 15 260 a villám, 4 859 a jégeső, 2 354 pedig az árvíz miatt keletkezett.

Összehasonlításképpen, a Generali biztosító tavaly egész évben 47 ezer elemi kárbejelentést regisztrált, összesen 3,97 milliárd forint értékben. Ebből 26 ezer volt a vihar, 9 ezer a villámcsapás, 8 ezer a jégverés, 3 ezer a felhőszakadás, 50 darab pedig az árvíz okozta kár - áll a cég közleményében.

Az elemi károkat tekintve látható, hogy a Generali adatai alapján a legnagyobb értékű vihar- és árvízkárok december elejéig bezárólag Borsod-Abaúj-Zemplén megyében keletkeztek, itt a 13 586 bejelentés becsült kárösszege csaknem 3,8 milliárd forint. A biztosítóhoz Budapestről érkezett a legtöbb kárbejelentés, összesen 16 103 darab, a károk összege itt közel 1,6 milliárd forint volt. Jelentős darabszámú kár keletkezett még Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – 8 298 káreset, a becsült kárérték 658 millió forint -, valamint Pest megyében, ahonnan – a budapesti adatokat leszámítva – 10 588 kárbejelentés érkezett, közel 1,5 milliárd forint értékben.

"Az elmúlt év tapasztalatai alapján bizonyosan kijelenthető, hogy hazánkban is hozzá kell szoknunk olyan szélsőséges időjárási jelenségekhez, melyeket az utóbbi évtizedekben csak külföldi híradásokban láthattunk. A hirtelen felhőszakadások, szélviharok és árvizek hatására az elemi káresetek darabszáma a Generalinál is ugrásszerűen nőtt az idén: elemi károkból 102 ezer esetet regisztráltunk, melyek közül 55 százalékban viharkárokról van szó. Az extrém időjárási jelenségeknek és a váratlan katasztrófahelyzeteknek köszönhetően alig maradt olyan értékünk, amit minden esetben teljes biztonságban tudhatunk. Emiatt is fontos hogy mindenki rendelkezzen az élethelyzetének megfelelő, minden szempontból megoldást jelentő biztosítással" - mondta Szikszai József, a Generali-Providencia Biztosító Vagyon kárrendezési divízió vezetője.

Igaz ugyan, hogy 2010-ben az extrém időjárási helyzeteknek is köszönhetően enyhén emelkedett a lakásbiztosítási szerződéssel rendelkező ügyfelek száma, ugyanakkor a Magyarországon található mintegy 4,3 millió ingatlanból 29 százaléknak, több mint egymilliónak nincs semmiféle biztosítása. Sok esetben azonban azok az ingatlanok sincsenek teljes biztonságban, melyek rendelkeznek lakásbiztosítással. "Sokan beépítik a tetőteret, de elfelejtik módosítani a biztosítási szerződést, vagy elfelejtik biztosítani a melléképületet, illetve több éven keresztül nem fogadják el a biztosító által javasolt értékkövetést. Fontos az is, hogy az emberek módosítsák a biztosítási szerződésüket, ha időközben nagyobb értékű műszaki cikkel, műalkotással vagy ékszerekkel gyarapodik a háztartásuk. Ezeket a biztosító szakértői díjmentesen felbecsülik, és így ezek után is megfelelő kártérítést tud fizetni a biztosító" – tette hozzá Szikszai József.

Az idei viharok és árvizek az autókat sem kímélték. A Generali 2010-ben eddig 815 gépjármű kárbejelentést fogadott casco biztosításai terhére, az elemi károk – jégverés, vihar, árvíz – miatt a járművekben több mint 320 millió forint értékű kár keletkezett.

Az idei kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők és a viharok a mezőgazdaságból élőket is nagyon nehéz helyzetbe hozták. A Generali-Providencia Biztosító Zrt. decemberig több mint kétezer mezőgazdasági káresetet regisztrált (2 240 db), a jég- és viharkárok becsült értéke közel 2 milliárd forint. Ez 27  százalékkal több mint egy évvel korábban. A júniusi jégesők és viharok Csongrád és Békés megye egy-egy részein olyan hatalmas pusztítást okoztak, hogy volt olyan károsult, akinek közel 100 millió forintot fizetett ki a Társaság, de ugyanebben a hónapban a Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben végigsöprő jég után esetenként több tízmillió forint értékű kártérítésekre is volt példa. Ebben az évben a legtöbb mezőgazdasági kárt Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében regisztrálta a Generali, közel 800 millió forint értékben.

A jégkárok mellett idén már bővített vihar kockázati körre is kiterjesztette a biztosítási lehetőségeit a Generali. Az alap jégkárbiztosítás mellé vihar- és homokverés-kárra, a hideg tél előtt pedig fagykárra is lehet biztosítást kötni, míg az állattenyésztéssel foglalkozók a teljes állatállományukat biztosíthatják a természeti csapások ellen.

Privátbankár

Címkék: Biztosítás

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Biztosítás Nem fagyott szét a nyaralód? Ekkora károkat okoztak az ónos esők
Privátbankár.hu | 2017. február 4. 09:34
Az elmúlt napokban az ónos esők jelentős károkat okoztak az országban, a károk bejelentése, felmérése még mindig zajlik – közölték a biztosítók. A nyaralókban keletkezett fagyási károk nagy része valószínűleg még csak ezután fog kibukni.
Biztosítás Kivéreztetett munkanélküliek országa vagyunk - pedig lenne megoldás
Nagy László Nándor | 2015. április 29. 10:35
A munkavállalók döntő része volt már munkanélküli, ötödük már háromszor volt álláskereső. Miután komoly tartalékokkal nem rendelkeznek, ezért a korábbi megtakarítások felélése után nőnek a fizetési késedelmek a hiteleknél, a rezsinél. Ilyen helyzetben meglehetősen nagy gond, hogy a megkérdezettek 82 százaléka nem is hallott a jövedelempótló biztosításokról.
Biztosítás Meddig fúj a viharos szél? Mi lesz május elsején?
Privátbankár.hu | 2015. április 29. 08:48
A viharos szél miatt tizennégy megyére és a fővárosra továbbra is elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. A másodfokú riasztásokat viszont már mindenhol visszavonták. Az ország nagy részén szerdán is erős, viharos széllökésekre kell számítani.
Biztosítás Ezekre figyeljen, és a nyaralóját legközelebb is épségben találja
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 18:40
Számos veszély fenyegeti a nyaralónkat, amelyekre érdemes felkészülni, ha nem akarunk csúnyán meglepődni a szabadságunk kezdetén. Az ingatlanokkal kapcsolatos visszatérő hibák nagyon könnyen betörők kezére adhatják a menedéket, de nem csak tőlük kell félni. Az időjárás is okozhat kellemetlen perceket, ha nem látogatjuk és tartjuk karban a nyaralót. Éppen ezért még mindig jól jöhet a lakásbiztosítás.
Biztosítás A fél országra figyelmeztetést adtak ki: jön a szélvihar
Privátbankár.hu | 2015. április 28. 07:27
A viharos szél miatt négy megyére másodfokú, hét megyére és a fővárosra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Emellett több megyében a várható sok eső miatt is figyelmeztetés van érvényben.
Biztosítás Ezért nem mindegy, hol javítják meg az autót - változás jöhet a kötelezőnél
Privátbankár.hu | 2015. április 24. 07:39
Módosítaná a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításról (kgfb) szóló törvényt a Magyar Autóklub.
Biztosítás A Lombard Lízingnek május elejéig kell fizetnie az ügyfeleknek
Privátbankár.hu | 2015. április 23. 16:40
Május elejéig kell visszafizetnie a Lombard Lízing Zrt.-nek az érintett ügyfelek felé azt az összesen 380 millió forintot, amelyet a beépített casco-biztosításnál árfolyam-különbözetként jogtalanul szedett be tőlük.
Biztosítás Aggódik a magyar az autójáért, de sokkal drágább lett biztosítani
Privátbankár.hu | 2015. április 22. 14:18
Megugrottak a kgfb-díjak az első negyedévben: átlagosan 25 100 forint volt a személygépkocsikra kötött kgfb-szerződések éves díja. Ez az érték az évközi díjhirdetés két évvel ezelőtti bevezetéséhez képest 26 százalékkal magasabb. Tavaly ilyenkor ez az eltérés még mindössze 5 százalék volt.
Biztosítás Eddig két turista nem tudott elutazni a botrány miatt
Privátbankár.hu | 2015. április 21. 07:41
A Kun-Mediátornak az Union Biztosítóval van szerződése, de csak utazási tevékenységre. Eddig ezzel kapcsolatban csupán két kárbejelentés érkezett.
Biztosítás Iszonyatos profitgyárra bukkant a régióban az egyik biztosító
Nagy László Nándor | 2015. április 14. 16:55
Nyereségének közel kétharmadát már a régiós leányvállalataitól szerzi a Vienna Insurance Gruop. Az osztrák biztosítócsoport nyeresége 46 százalékkal ugrott tavaly.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG